Η Mackenzie Scott πρώην σύζυγος Bezos προσφέρει άλλα 2,7 δις δολάρια από την περιουσία των 60 δις - Ποιοι επωφελούνται

«Να μη συγκεντρώνεται ο πλούτος στα χέρια λίγων», είπε...

To 2019 Jeff και MacKenzie Bezos xώρισαν μετά από 25 χρόνια γάμου με την MacKenzie να γίνεται τότε η δεύτερη πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο! 

Ο διακανονισμός τους υπολογίζεται στα 38 δισεκατομμύρια δολάρια με το Forbes να αναφέρει ότι ο Bezos είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχοντας περιουσία που υπολογίζεται στα 177 δισ.

Το διαζύγιό τους οριστικοποιήθηκε το 2019 με την MacKenzie να παίρνει  μερίδιο στην Amazon και να γίνεται πλουσιότερη κατά 38 δισ.

Και αν νομίζετε ότι αυτό έπληξε τον Jeff Bezos έχουμε να σας πούμε ότι σύμφωνα με το Forbes η αξία του υπολογίζεται, μετά το διαζύγιό του, στα 121 δισ. 

Η αξία της πρώην συζύγου του υπολογίζεται τώρα, πάλι σύμφωνα με τα στοιχεία του Forbes, στα 53 δισ. με την MacKenzie να είναι η τρίτη πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο.

Γάμος μετά το διαζύγιο

Δύο χρόνια μετά το διαζύγιό της με τον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, η δισεκατομμυριούχος Μακένζι Σκοτ παντρεύτηκε ξανά.

Η πάμπλουτη μυθιστοριογράφος παντρεύτηκε τον καθηγητή των παιδιών της Νταν Τζουέτ, ενώ η είδηση αποκαλύφθηκε μέσω τη φιλανθρωπικού οργανισμού  Giving Pledge.

«Σε μια ευχάριστη συγκυρία, είμαι παντρεμένος με έναν από τους πιο γενναιόδωρους και ευγενικούς ανθρώπους που γνωρίζω - και ενώνομαι μαζί της στην δέσμευσή της να προσφέρει από την περιουσία της, υπηρεσίες προς άλλους».

Ο Τζούετ έκανε την ανακοίνωση του γάμου τους με ένα γράμμα σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση το Σάββατο, λέγοντας πως και ο ίδιος δεν περίμενε ποτέ ότι θα έδινε «μεγάλο μέρος» από την δική του περιουσία με σκοπό να κάνει την διαφορά στη ζωή άλλων

Η Μακένζι Μπέζος είναι συγγραφέας, που μεγάλωσε στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με ένα αφιέρωμα του 2013 στο περιοδικό Vogue. Μεταξύ των γνωστότερων βιβλίων της είναι το "The Testing of Luther Albright".

Οι φιλανθρωπίες 

Στα τέλη Ιουλίου 2019, η φιλάνθρωπος, συγγραφέας και πρώην σύζυγος του Τζεφ Μπέζος είχε ανακοινώσει το πρώτο βήμα, αναφορικά με τη δέσμευσή της να παραχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της. Τότε είχε κάνει δωρεές ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 116 οργανώσεις.

«Η πανδημία υπήρξε μια "μπάλα κατεδάφισης" για τις ζωές των Αμερικανών που ήδη πάσχιζαν», έγραψε στο μήνυμά της με τίτλο «384 τρόποι να βοηθήσεις», στο οποίο ανακοίνωσε τις 384 οργανώσεις στις οποίες έκανε δωρεά τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Σε μια δημοσίευση στο Medium, η Σκοτ είπε ότι αυτή και η ομάδα της είχαν ελέγξει εκατοντάδες οργανισμούς τους τελευταίους μήνες και τελικά δώρισαν 4,158 δισεκατομμύρια δολάρια σε 384 ομάδες, τις οποίες κατονόμασε στην ανάρτησή της. Οι παραλήπτες περιλαμβάνουν κοινοτικά κολέγια και πανεπιστήμια όπως το Blackfeet Community College στη Montana τράπεζες τροφίμων και παρόχους γευμάτων όπως η Feeding America.

Η Μακένζι Σκοτ είχε λάβει το ένα τέταρτο των μετοχών του Μπέζος στην Amazon, στο πλαίσιο του διακανονισμού για το διαζύγιό τους, το 2019. Έτσι, απέκτησε το 4% της εταιρείας, ποσοστό που άξιζε πάνω από 35 δισεκατομμύρια τότε.

 

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι ο προσωπικός πλούτος του οποιουδήποτε είναι προϊόν μιας συλλογικής προσπάθειας και των κοινωνικών δομών που παρέχουν ευκαιρίες σε κάποιους ανθρώπους και εμπόδια σε αμέτρητους άλλους», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε.

 

Τώρα, είναι ο 12ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με τη σχετική λίστα του Bloomberg και βέβαια η πρώτη σε ό,τι αφορά τις γυναίκες.

 

Η Μακένζι μεγάλωσε στο Σαν Φρανσίσκο, και ήταν το μεσαίο παιδί με δύο αδέλφια. Στα 6, έγραψε ένα βιβλίο 142 σελίδων, με τίτλο "Το σκουλήκι του βιβλίου". Οι γονείς της, μια νοικοκυρά και ένας χρηματοοικονομικός σύμβουλος, την έστειλαν στο Χότσκις, στο οικοτροφείο του Κονέκτικατ, όπου αποφοίτησε έναν χρόνο νωρίτερα. Σπούδασε στο Κέμπριτζ, μετά στο Πρίνστον, όπου ειδικεύτηκε στα Αγγλικά. Η βραβευμένη με Νόμπελ συγγραφέας Τόνι Μόρισον ήταν ο σύμβουλος της διατριβής της.

 

"Ήταν γενικά μια πολύ ισορροπημένη και ήρεμη και λαμπρή παρουσία", λέει ο Τζεφ Νουνοκαουα, ένας από τους καθηγητές της στα Αγγλικά.

 

Μετά την αποφοίτησή της, ξεκίνησε να εργάζεται στο hedge fund D.E. Shaw, όπου άρχισε να βγαίνει με τον Τζεφ Μπέζος, ο οποίος αποχώρησε για να ιδρύσει την Amazon το 1994. Από την αρχή, η Μακένζι συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό.

 

"Κανείς δεν είχε πραγματικά τίτλους εργασίας... Έτσι έκανε τα πάντα", λέει ο Τοντ Νέλσον, ένας άλλος από τους υπαλλήλους της πρώιμης εποχής της εταιρείας.

 

Η Μακένζι αποστασιοποιήθηκε την ώρα που η Amazon μπήκε στο χρηματιστήριο, το 1997, για να επικεντρωθεί στη συγγραφή μυθιστορημάτων. Κρατούσε χαμηλό προφίλ μέχρι το 2005, όταν η HarperCollins δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα, "The Testing of Luther Albright". Η Μόρισον το θεώρησε "σπάνιο". Η Μακένζι συνέχισε το 2013 με το Traps.

 

Τα πιο πρόσφατα κεφάλαια της ζωής της είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστα. Το 2018 αυτή και ο Τζεφ έδωσαν 2 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση της έλλειψης στέγης και την υποστήριξη μη κερδοσκοπικών νηπιαγωγίων.

 

Τον Μάιο, καθώς το διαζύγιό τους είχε ολοκληρωθεί, υπέγραψε το Giving Pledge, υποσχόμενη να δωρίσει τουλάχιστον τον μισό πλούτο της. Δεν έχει πει λέξη για το πού θα πάνε αυτά τα δισεκατομμύρια.

Οι  δωρεές 2,739 δισ. δολαρίων σε 286 οργανισμούς

Την Τρίτη 15/6 μέσα από μια ανάρτησή της στο διαδίκτυο, η Σκοτ γνωστοποίησε πως δωρίζει ακόμη 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε 286 συνολικά οργανισμούς αναφέρει το BBC.

«Επειδή η υπηρεσία με επίκεντρο την κοινότητα είναι ένας τόσο ισχυρός καταλύτης και πολλαπλασιαστής, περάσαμε το πρώτο τρίμηνο του 2021 εντοπίζοντας και αξιολογώντας μη κερδοσκοπικές ομάδες με προσανατολισμό σε περιοχές που έχουν παραμεληθεί. Το αποτέλεσμα ήταν 2.739.000.000 δολάρια σε δωρεές (που έγιναν) σε 286 οργανισμούς με υψηλό αντίκτυπο, σε κατηγορίες και κοινότητες, που ιστορικά δεν χρηματοδοτούνται και παραβλέπονται» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η Σκοτ ​​κατέστησε σαφές στην ανακοίνωσή της , ότι ανησυχεί από την αυξανόμενη συγκέντρωση του πλούτου σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων. Είπε ότι συνεργάστηκε με μια ομάδα ερευνητών και συμβούλων περί φιλανθρωπίας «για να δώσει μια περιουσία που δημιουργήθηκε από συστήματα που χρειάζονται αλλαγή».

«Σε αυτήν την προσπάθεια, οδηγούμαστε από μια ταπεινή πεποίθηση ότι θα ήταν καλύτερα εάν ο δυσανάλογος πλούτος δεν συγκεντρωθεί σε μικρό αριθμό "χεριών" και ότι οι λύσεις σχεδιάζονται και εφαρμόζονται καλύτερα από άλλους», είπε.

«Αν και έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για το πώς να δράσουμε απέναντι σε αυτές τις πεποιθήσεις χωρίς να έρθουμε σε αντιπαράθεση ή να τις ανατρέψουμε, μπορούμε να ξεκινήσουμε, αναγνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι που εργάζονται για να χτίσουν δύναμη μέσα από τις κοινότητες είναι οι παράγοντες της αλλαγής».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr