Γλυκά Νερά: Οι ποινές που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για τα εγκλήματα του Μπάμπη - Πώς ο συζυγοκτόνος μπορεί να βγει σε 15 χρόνια (βίντεο)

Τι ορίζει ο νόμος και πως μπορεί να μειώσει την ποινή για την δολοφονία της Καρολάιν;

Στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ παραμένει κρατούμενος για τρίτο 24ωρο ο 33χρονος πιλότος, ενώ το πρώτο επισκεπτήριο που δέχθηκε ο συζυγοκτόνος ήταν ο αδερφός του.

Την ίδια ώρα, ο κατηγορούμενος μελετά τα στοιχεία της δικογραφίας μαζί με τους συνηγόρους του και ετοιμάζει την απολογία του, καθώς την Τρίτη αναμένεται να βρεθεί ενώπιον του ανακριτή.

Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα. Πρόκειται για τέσσερα αδικήματα τα οποία επισύρουν βαρύτατες ποινές, εφόσον του αποδοθούν και σε μεταγενέστερα στάδια της ποινικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΕΡΤ και την Ντίνα Τσουκαλά, ο 33χρονος πιλότος κατηγορείται για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 299 ΠΚ, “όποιος σκότωσε άλλον τιμωρείται με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών”, ενώ αν η πράξη αποφασίστηκε και εκτελέστηκε σε βρασμό ψυχικής ορμής, επιβάλλεται κάθειρξη έως 15 έτη.

Επίσης είναι αντιμέτωπος και με το κακούργημα της κακοποίησης ζώου. Σύμφωνα με πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, επιβάλλεται ποινή κάθειρξης έως 10 έτη κατ’ ανώτατο όριο, σε όποιον φονεύει ή βασανίζει ζώα καθώς και χρηματική ποινή μέχρι 500 ημερήσιες μονάδες, το ύψος των οποίων ορίζεται από 50 έως 100 ευρώ έκαστη.

Σχετικά με το πλημμέλημα της ψευδούς καταγγελίας επειδή κατέστησε άλλους υπόπτους με το οποίο, επίσης, διώκεται ο κατηγορούμενος σύμφωνα με το άρθρο 230 ΠΚ, “όποιος, χωρίς να καθιστά άλλον ύποπτο, παριστάνει εν γνώσει του ψευδώς στην αρχή ότι τελέστηκε κάποιο κακούργημα ή πλημμέλημα, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή”.

Για το πλημμέλημα της ψευδούς κατάθεσης κατ’ εξακολούθηση στις αρχές η παράγραφος 1 του άρθρου 224 ΠΚ, προβλέπει ότι “όποιος, ενώ εξετάζεται ως διάδικος ή μάρτυρας σε δικαστήριο ή ενώπιον αρχής αρμόδιας να ενεργεί εξέταση για την κρινόμενη υπόθεση, εν γνώσει του καταθέτει ψευδή στοιχεία σχετικά με την υπόθεση αυτή ή αρνείται ή αποκρύπτει την αλήθεια, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών έως τρία έτη και χρηματική ποινή”.

Πώς μπορεί να μειώσει την ποινή του ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος που ομολόγησε τη δολοφονία της συζύγου του Καρολάιν στα Γλυκά Νερά;

Ο ποινικολόγος Σπύρος Δημητρίου σχολίασε στην εκπομπή Έλα Χαμογέλα την ποινή που περιμένει την 32χρονο Μπάμπη Αναγνωστόπουλο.

«Όταν έρθει η ώρα του εφετείου, που θα έχει «ξεφουσκώσει» ακόμα περισσότερο, εκεί να μην εκπλαγούμε εάν ένας δράστης ενός εγκλήματος που πριν από δύο χρόνια τον καταδίκαζε όλη η κοινωνία, του αναγνωριστεί και ελαφρυντικό. Και όχι μόνο ισόβια δεν θα εκτιθούν, αλλά είναι πολύ συχνό φαινόμενο να εκτίονται πολύ λίγα χρόνια ποινής.

Οι δικαστές, οι δικηγόροι και οι ένορκοι που παίρνουν μέρος, γιατί αυτά δικάζονται από τα μεικτά ορκωτά δικαστήρια όπου συμμετέχουν και τακτικοί δικαστές αλλά και ένορκοι. Δηλαδή, ένορκοι πολίτες που πληρώνονται και έχουν ισάξια ψήφο εκείνη την ημέρα με τους δικαστές τους τακτικούς. Όλοι αυτοί όπως και εμείς είμαστε επηρεασμένοι από τη βαρύτητα την ενεργειακή της κοινής γνώμης. Αυτό λειτουργεί πολλές φορές προς όφελος του κατηγορουμένου» είπε.

 

 

Ακόμα πρόσθεσε ότι: «Αν μέχρι να έρθει η ώρα του εφετείου σε 3-4 χρόνια, ο δράστης, που μπορεί να έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό και σε ισόβια κάθειρξη, έχει διάγει μέσα στη φυλακή βίο έντιμο χωρίς πειθαρχικά, εργάζεται κλπ, είναι σχεδόν υποχρεωμένο το δικαστήριο να του αναγνωρίσει το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Αυτό ξέρετε πόσο πολύ ρίχνει την ποινή; Πάρα πολύ.

Δείτε επίσης: Γλυκά Νερά - φίλη του θύματος μιλάει για όλα: Συμπαθέστατος ο Μπάμπης, κλειστή η Καρολάιν, ταραγμένη την προηγούμενη της δολοφονίας

Αν ο κατηγορούμενος ζητήσει να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, πριν από την ώρα που έκανε το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, το δικαστήριο θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να μην το αναγνωρίσει. Άρα τα ισόβια είναι μια έσχατη λύση που τα δικαστήρια τα αποτίουν πλέον με μεγάλη φειδώ. Μάλιστα, στον νέο ποινικό κώδικα η ανθρωποκτονία τιμωρείται ή με πρόσκαιρη κράτηση 15 ετών ή με ισόβια»

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr