Ραφαέλα Καρά: Πώς η πολυτάλαντη Showwoman έγινε ίνδαλμα των γυναικών - Έσπασε τα στερεότυπα - απενοχοποίησε τον έρωτα & ο βασιλιάς της Ισπανίας την ανακήρυξε "σύμβολο γυναικείας ελευθερίας" (φώτο-βίντεο)

Το φαινόμενο Ραφαέλα Καρά 

Όσοι είμαστε λίγο πάνω από τα πρώτα "άντα" στην ηλικία έχουμε σιγοτραγουδήσει έστω για μία φορά στη ζωή μας το "A  far l'amore comincia tu" ή έστω το έχουμε ακούσει.

Γράφει η Ειρήνη Πιτσόλη

Είναι ένα από τα πολλά "Hits" της πολυτάλαντης Ιταλίδας τραγουδίστριας Ραφαέλα Καρά , που στο δεύτερο μισό, της δεκαετίας του 70 σημείωνε τεράστια επιτυχία στη χώρα μας, και όχι μόνο.

Παρότι η τραγουδίστρια, ηθοποιός, χορεύτρια και παρουσιάστρια τηλεοπτικών σόου , Ραφάελα υπήρξε "είδωλο" στη χώρα της αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, για πάνω από μία δεκαετία, τραγουδιστικά δεν μπορεί να συγκριθεί με "ογκόλιθους" της ιταλικής μουσικής σκηνής όπως η Milva και η Mina.

 

 

H προσφορά της στην τέχνη, στην κοινωνία και στην γυναίκα έγκειται αλλού.

 

 

Η ριζοσπαστική, πρωτοπωριακή Ραφαέλα με τις επαναστατικές ιδέες είναι αυτή που έσπασε πολλά στερεότυπα και άνοιξε νέους δρόμους στον τρόπο που βλέπουμε την ποπ μουσική, τη θέση της γυναίικας στην κοινωνία, τα τηλεοπτικά σόου.

Είναι αυτή που άνοιξε το δρόμο για τη σεξουαλική απελευθέρωση της γυναίκας.

Facebook/Said in Italy

Το έκανε με πολλούς τρόπους: Με τις δηλώσεις της, με την εμφάνιση της on stage, με τους στίχους της.

Πολύ πριν η Lady Gaga γίνει θέμα στις στήλες των περιοδικών και των site, σε παγκόσμια κλίμακα  για τις "προκλητικές" και πρωτοποριακές εμφανίσεις της, η Ραφαέλα Καρά σόκαρε την συντηριτική Ιταλία και το Βατικανό  ντυμένη "Disco Queen" στο σόου Ma Che Sera,  όπου εν έτει 1986, φορούσε μόνο ένα φορμάκι κι ένα λεπτό καλσόν με ψηλοτάκουνα ασημί πέδιλα.

 

 

Πριν από αυτό το 1970 ήταν η πρώτη που τόλμησε να εμφανιστεί με γυμνή την κοιλιά της, σε σόου, στην εθνική ιταλική τηλεόραση, φορώντας ένα σύνολο δύο κομματιών midriff (πολύ κοντό τοπ, πολύ στενό παντελόνι)

 

Facebook- Said in Italy

Το προαναφερθέν τραγουδάκι ( "A  far l'amore comincia tu" ), είναι κάτι παραπάνω από ένα χαριτωμένο και εύρυθμο ποπ τραγούδι. 

Facebook

Είναι ένας "ύμνος" στην γυναικεία σεξουαλικότητα. Είναι το τραγούδι που λέει στις γυναίκες "Δεν είναι κακό να κάνετε έρωτα, δεν είναι κακό να διεκδικείτε τα δικαιώματα σας στο σεξ".

Η Καρά δίδαξε τις γυναίκες ότι η ελευθερία στην επιλογή ερωτικού συντρόφου δεν είναι σκάνδαλο. 

 

 

Στην αρχή του Explota Explota μιας μιας Ισπανό - Ιταλικής μουσικής  κωμωδίας ποιυ προβλήθηκε στο τέλος της δικτατορίας του Φράνκο στην Ισπανία του 1970, η Μαρία μια υπάλληλος σε αεροδρόμιο παραδίδει ένα δέμα σε τηλεοπτικά στούντιο.

Τραβάει την προσοχή του Chimo, διευθυντή ενός βαριετέ.

Όταν του λέει ότι δεν είναι χορεύτρια, εκείνος της απαντά: "Κανένας χορευτής που έχει αίμα να τρέχει στις φλέβες του, δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτό το ρυθμό". 

Ο περί ου ο λόγος ρυθμός ήταν το τραγούδι Bailo Bailo. Ένα ποπ τραγούδι με ερμηνεύτρια την Ραφαέλα Καρά, που εκτός ότι ήταν μια από τις πιο διάσημες καλλιτέχνιδες στη χώρα της, την Ιταλία, ήταν "σύμβολο" και για τον ισπανόφωνο κόσμο της εποχής της. 

 

 

Η Σουηδία  είχε τους Abba η Ιταλία είχε την Ραφαέλα Καρά, η οποία πουλούσε εκατομμύρια δίσκους σε όλη την Ευρώπη. 

Η Μαρία λοιπόν δεν αντιστέκεται στον ρυθμό του Bailo Bailo και ο Chimo την προσλαμβάνει.

 Η ταινία Explota Explota - αγγλικός τίτλος My Heart Goes Boom! - σε σκηνοθεσία του Nacho Álvarez,  - αποτίει φόρο τιμής στις επιτυχίες της Carrà, αλλά δεν είναι βιογραφική ταινία.

Τα τραγούδια της Ραφαέλα Καρά ακούγονται στην ταινία   κατά τη διάρκεια της φανταστικής εκπομπής Las Noches de Rosa και χρησιμοποιήθηκαν ως αφήγηση την ώρα που οι ήρωες της ταινίας διηγούνται τις ζωές τους.

Facebook/El Diario Vasco

Η ταινία αντικατοπτρίζει τις ριζοσπαστικές  απόψεις της Καρά, σχετικά με τις σχέσεις, τη σεξουαλικότητα και την ψυχαγωγία σε μια καθολική χώρα: ένα από τα κύρια πεδία μάχης είναι πόσο ψηλά μπορούν να πάνε τα μήκη στις φούστες των showgirls  και πόσο βαθύ μπορεί να είναι ένα ντεκολτέ πριν βάλει πάνω του κάποιος ένα ψεύτικο λουλούδι για χάρη της σεμνότητας.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 50 η Ραφαέλα Καρά ήταν ένα πολυσιάστατο ταλέντο, που μπορούσε να τραγουδήσει, να χορέψει  και να παίξει πρόζα (να υποδυθεί ρόλους), με την ίδια άνεση. 

Απόλαυση πάνω στη σκηνή άσκησε τεράστια επιρροή στην ιταλική μουσική και ποπ κουλτούρα.

 

 

Η μητρική της γλώσσα δεν ήταν τα αγγλικά ήταν τα Ιταλικά και σε αυτά τραγουδούσε και αυτό την έκανε cult προσωπικότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τεχνικά η Ιταλία διέθετε τραγουδίστριες με πολύ  πιο σπουδαία φωνή: Η Mina ήταν μια σταρ που η φωνή της μπορούσε να πάρει όλες τις δραματικές εκφάνσεις που μπορεί να δώσει στην ερμηνεία της μια σπουδαία  mezzo-soprano και η Milva γνωστή ως "Η κόκκινη" λόγω των πολιτικών της πεποιθήσεων και του χρώματος των μαλλιών της χάρισε στον Ιταλικό λαό ερμηνείες που έμειναν στην ιστορία, ως ένα μοναδικό πάντρεμα της ποπ με την όπερα.

Παρόλα αυτά κατά έναν τρόπο η Καρά τις ξεπέρασε.

Το 1968 που η κουλτούρα των νέων γινόταν πιο πολιτικοποιημένη, και πολλοί συνομήλικοι της λάμβαναν μέρος σε διαμαρτυρίες, η Καρά ταξίδεψε στην Αμερική και έβλεπε κάθε βράδυ το "Hair" για ένα μήνα.

Γύρισε στην πατρίδα με την πεποίθηση ότι η ιταλική ψυχαγωγία χρειαζόταν νέα ενέργεια.

Facebook/Spettacolo Fanpage

"Ήταν το πρώτο ποπ είδωλο αλλά άρεσε πάντα στις νοικοκυρές. Έφερε επανάσταση στην τηλεοπτική ψυχαγωγία" γράφει η δημοσιογράφος  Anna Maria Scalise το 2008.

Η Ραφαέλα Καρά έλεγε για τον εαυτό της: "Δεν αντλώ την έμπνευση μου από κανέναν. Μιλάω στα παιδιά, σε μπαμπάδες να παρακολουθούν αθλητικά, στις συζύγους τους και σε όλες τις ιταλικές οικογένειες που βλέπουν τηλεόραση".

Το γοητευτικό πεδίο δράσης της, ήταν ένα είδος ιταλικού βαριετέ, στο οποίο συνυπήρχαν τραγούδια και χορευτικές παραστάσεις εμπνευσμένες από το Broadway.

Comune di Rimini/ Facebook

Η δόξα για την Ραφαέλα Καρά ξεκίνησε το 1970 με το ριμέικ του βαριετέ  Canzonissima, για την ιταλική τηλεόραση.

Στο σόου που έβαζε τα τραγούδια της σε πρωτότυπη εκτέλεση στα χορευτικά του νούμερα, η Ραφαέλα Καρά ήταν συνπαρουσιάστρια.

Τραγούδουσε και χόρευε κομμάτια σαν το Ma Che Musica Maestro , ντυμένη με ένα σύνολο δύο κομματιών midriff (πολύ κοντό τοπ, πολύ στενό παντελόνι), με φερμουάρ.

Ήταν η πρώτη φορά που κάποιος τολμούσε να δείξει την κοιλιά του στην εθνική ιταλική τηλεόραση.

Το Βατικανό και η συντηριτική διοίκηση του RAI του εθνικού τηλεοπτικού σταθμού στον οποίο παρουσιάζοταν το Canzonissima, σκανδαλίστηκαν.

βασίλισσα του So & So, έτσι παρουσίαζε ο ο τηλεοπτικός οικοδεσπότης του σόου, Maurizio Costanzo την Ραφαέλα Καρά.

Facebook/Said in Italy 

Παρότι τότε την έδιωξαν από το σόου τον επόμενο χρόνο επανεντάχθηκε στην ιταλική τηλεόραση όταν εμφανίστηκε με τον χορευτή Enzo Paolo Turchi, να ερμηνεύει το τραγούδι Tuca Tuca:

Στη διάρκεια του τραγουδιού οι δύο ερμηνευτές χορεύουν και αγγίζουν ο ένας τον άλλο σε διαφορετικά μέρη του σώματος. Η κάμερα εστιάζει μόνο μέχρι το μισό του σώματος τους, ώστε να μην βλέπουν οι ιταλικές οικογένειες πράγματα που προσβάλουν τα ήθη τους.

Το αξιοσημείωτο του τραγουδιού είναι ότι απελευθερώνει την έκφραση του γυναικείου ερωτισμού ¨"«Ti voglio», (Σε θέλω) τραγουδά η τραγουδίστρια και στη συνέχεια "L'ho inventato io": (Έχω εφέυρει αυτόν τον χορό). 

Είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα εκφράζει ελεύθερα - και δημόσια - τον πόθο της για; έναν άνδρα σε μια εποχή που οι άνδρες ήταν αυτοί που έπρεπε να διεκδικήσουν ερωτικά το αντικείμενο του πόθου τους.

Στο μεγαλύτερο μέρος του το ιταλικό κοινό υποδέχθηκε θερμά το νούμερο αυτό με το χορό και το τραγούδι, ενώ τα βέλη των επικριτών άρχισαν να μοιάζουν με ρουτίνα μετά από την τρίτη φορά που παρουσιάστηκε το νούμερο.

Pinterest 

Ο Ιταλός σταρ του κινηματογράφου Alberto Sordi "έβαλε τα πράγματα στη θέση τους" όταν απαίτησε να επαναφέρουν το νούμερο της Καρά στο  Canzonissima, προκειμένου να εμφανιστεί στην εκπομπή.

Τότε ακόμα κι ο Ιταλικός τύπος άρχισε να παρομοιάζει την Καρά ως "σαμπάνια" του θεάματος με πρωτοπόρες και ριζοσπαστικές ιδέες, αναφέρει ο Guardian.

Turismo Mar del Plata

Η Καρά δεν επρόκειτο να σταματήσει . Φορούσε κάπες με στρας, glam φόρμες με κοψίματα, φτερά , ψηλόμεσα τοπ, σε συνδυασμό με το εμβληματικό χτένισμα των ξανθών μαλλιών της σε στυλ Άννας Γουίντουρ.

H εμφάνιση της ήταν ένας συνδυασμός εκρηκτικού σεξαπίλ και πολύ ριζοσπαστικής μόδας κι αυτό την έκανε να ξεχωρίζει.

Η Ραφαέλα Καρά ήταν αυτή που δίδαξε πρώτη τις γυναίκες ότι η ελευθερία στην κρεβατοκάμαρα δεν είναι σκάνδαλο και ότι είναι εντάξει αν θέλουν να ερωτευθούν έναν γκέι άντρα.

Κι ότι όλες οι σχέσεις δεν πρέπει να είναι ακριβώς ίδιες για να τις πούμε "υγιείς'.

Facebook/Said in Italy

«Νομίζω ότι η Raffaella Carrà έχει κάνει περισσότερα για να απελευθερώσει τις γυναίκες από πολλές φεμινίστριες», δήλωσε ο καλλιτέχνης Francesco Vezzoli, επιμελητής της έκθεσης TV 70, μια έκθεση , για την  ιταλική τηλεόραση της δεκαετίας του 1970 , που παρουσιάστηκε στη Fondazione Prada το 2017.

Το 1976 με την μεγάλη διεθνή επιτυχία A Far l'Amore Comincia Tu (Ξεκίνα εσύ να κάνεις έρωτα), η Καρά προτρέπει τις γυναίκες να κάνουν τους εραστές τους , να καταλάβουν τι θέλουν εκείνες στο κρεβάτι.

Στην αγγλική έκδοση του το τραγούδι, που μπήκε στο νούμερο 9 των βρετανικών single chart, προτρέπει τις γυναίκες να κάνουν έρωτα ξανά και ξανά.

Στα ισπανικά ο στίχος μεταφράζεται ως "ερωτευμένος τα πάντα είναι στο μυαλό", ενώ στην Γερμανία παραφράζεται τελείως: ο τραγουδιστήςTony Holiday μετέτρεψε τους πρωτότυπους  στίχους σε μια ήρεμη πρόσκληση για χορό.

Το 1976 επίσης η Καρά κάνει μια μεγάλη επιτυχία στην Ισπανία. Ο Φράνκο έχει μόλις πεθάνει και εκείνη παρουσιάζει το σόου La Hora de Raffaella, τραγουδώντας και χορεύοντας με τον τρόπο που το έκανε στην Ιταλία.

Με πολύ σεμνότητα δηλώνει στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera: "Ήμουν πολύ τυχερή. Η εκπομπή μου προβαλόταν αμέσως μετά από ποδοσφαιρικούς αγώνες με μεγάλη τηλεθέαση όπως Ρεάλ Μαδρίτης εναντίον Μπαρτσελόνα και γι' αυτό είχε τόση επιτυχία. 

Η επίδραση της Ραφαέλα Καρά στην ισπανική ποπ κουλτούρα, είναι τέτοια που το 2018 ο βασιλιάς της Ισπανίας της έδωσε τον τίτλο της Grande Dame "σύμφωνα με την πολιτική της αξία" αναγνωρίζοντας την ως σύμβολο της γυναικείας ελευθερίας.

Η επιστροφή της στην Ιταλία το 1978 ήρθε με έναν σωρό νέων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων: η έγχρωμη τηλεόραση είχε βρει τη θέση της στα ιταλικά νοικοκυριά και η Καρά έγινε η οικοδέσποινα του σόου Ma Che Sera (Μα τι νύχτα! ).

Το τραγούδι  των τίτλων "Tanti Auguri" είναι επίσης ένας ύμνος στη γυναικεία σεξουαλικότητα: Η Καρά τραγουδάει: "Γυρίζοντας τον κόσμο πείστηκα ότι δεν υπάρχει πόλεμος ούτε μίσος όταν τα πράγματα είναι ζεστά στην κρεβατοκάμαρα ».

Σε έναν άλλο στίχο λέει: "Είναι υπέροχο να κάνεις σεξ  οπουδήποτε νότια της Τεργέστης".

«Μπορείτε να φανταστείτε μια ξανθιά γυναίκα να τραγουδά αυτό το τραγούδι δυνατά στις 8:30 μ.μ. στην ιταλική τηλεόραση με 30 εκατομμύρια ανθρώπους να παρακολουθούν;», είπε ο Vezzoli.

"Είναι τόσο πρωτοποριακή, απελευθερωτική πράξη! Φανταστείτε όλες αυτές τις γυναίκες στα περίχωρα της Ρώμης ή στην επαρχία της Μπρέσια που πίστευαν ότι το σεξ ήταν μια πράξη που μπορούσαν να εκτελέσουν μόνο με τους συζύγους τους με πολύ συντηριτικό τρόπο. "

Μια άλλη από τις προκλήσεις της Ma Che Sera συνίστατο στο ότι η Καρά φορούσε μια σέξι στολή καλόγριας ενώ σκαρφαλώνε πάνω από ένα μήλο κατά τη διάρκεια ενός mashup μερικών από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Beatles, ενώ γυμνοί άντρες χορευτές έσκυβαν  κάτω από αυτήν: ολόκληρη η ακολουθία είναι ένα τριπλό αριστούργημα νωρίς ειδικά εφέ

Το γεγονός ότι η Καρά μιλούσε για την ομοφυλοφιλία, τόσο ειλικρινά, τόσο απλά, τόσο άνετα όσο δεν έκανε ποτέ μια Καθολική καταπιεσμένη Ιταλίδα, εξηγεί το γιατί οι γκει κοινότητες την λάτρεψαν τόσο που το 2017 της έδωσαν το βραβείο World Pride στη Μαδρίτη.

Πολύ πριν η Μαντόνα τραγουδήσει τα ερωτικά της τραγούδια ή η Cyndi Lauper, προκαλέσει με τις on stage ερωτικές χειρονομίες, η Ραφαέλα Καρά ήταν ένα σύμβολο απελευθέρωσης της σεξουαλικότητας.

Τα τραγοίυδια της δεν ήταν μόνο προϊόντα της Ιταλικής τηλεόρασης. Ήταν "ύμνοι" που έκαναν παγκόσμια επιτυχία και οι Ιταλοί τα ξέρουν απέξω , τα τραγουδάνε σε κάθε ευκαιρία και τα κάνουν ήχο κλήσης στα κινητά τους.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr