Άκης Πετρετζίκης: Καλοκαιρινά μπισκότα βουτύρου - Κάντε τα μαζί με τα παιδάκια σας
Υπέροχα μπισκότα σε τέλεια σχέδια....
Συστατικά
Για τα μπισκότα
- 300 γρ. αλεύρι μαλακό
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1/2 κ.σ. κανέλα, σε σκόνη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
- 250 γρ. βούτυρο, παγωμένο
- αλεύρι γ.ο.χ., για το άνοιγμα της ζύμης
Για το γλάσο
- 2 ασπράδια, από μεσαία αβγά
- 1 πρέζα αλάτι
- 480 γρ. ζάχαρη άχνη, περασμένη από σίτα
- χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 1 κ.σ. νερό
- 1/4 κ.γ. κίτρινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
- 1/4 κ.γ. μπλε χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
- 1/4 κ.γ. πορτοκαλί χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
Για το σερβίρισμα
- παγωτό
- μπισκότα, τριμμένα
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα μπισκότα
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα, τη βανίλια, το αλάτι και το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια.
- Χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα για 7-8 λεπτά μέχρι να δέσει η ζύμη.
- Τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με το αλεύρι, τοποθετούμε τη ζύμη και πασπαλίζουμε με αλεύρι.
- Ανοίγουμε με έναν πλάστη μέχρι να έχει πάχος 0,5 εκ. και κόβουμε με κουπ πατ σε καλοκαιρινά σχέδια.
- Μεταφέρουμε σε ταψιά με λαδόκολλα και ψήνουμε για 1-12 λεπτά.
- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Για το γλάσο
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα ασπράδια, το αλάτι και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα μέχρι να γίνει μια ρευστή μαρέγκα.
- Προσθέτουμε την άχνη, τον χυμό λεμονιού, το νερό και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα λείο, γυαλιστερό και ρευστό γλάσο.
- Χωρίζουμε σε 4 μπολ και αφήνουμε το ένα άσπρο. Βάζουμε στο ένα μπολ το κίτρινο χρώμα, σε άλλο μπολ το μπλε και στο τελευταίο το πορτοκαλί. Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε σε τέσσερις σακούλες ζαχαροπλαστικής.
- Ζωγραφίζουμε τα μπισκότα μας και σερβίρουμε με παγωτό της αρεσκείας μας και τριμμένο μπισκότο.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr