Καμπούλ: Μια πόλη βυθισμένη στο φόβο - Οι συνέπειες της αιματοβαμμένης κυριαρχίας των Ταλιμπάν - Τρόμος για τις γυναίκες & το νόμο της Σαρία (φώτο-βίντεο)
O λαός του Αφγανιστάν φοβάται ότι η επικράτηση των Ταλιμπάν θα φέρει πολλά δεινά
Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης παρακολουθεί τα όσα δραματικά συμβαίνουν στην Καμπούλ μετά την κατάληψη της από τους Ταλιμπάν.
Απελπισία επικρατεί σήμερα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, μια ημέρα αφού η αφγανική πρωτεύουσα κατελήφθη από τους ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν, καθώς αυτοί που ελπίζουν να διαφύγουν από τη χώρα συγκεντρώθηκαν εκεί για να προσπαθήσουν να επιβιβαστούν σε όποια πτήση μπορέσουν.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται από χθες, Κυριακή, στο αεροδρόμιο και μερικές φορές πηδούν πάνω από τα εμπόδια στις πύλες προσπαθώντας να μπουν σε αεροπλάνα που αναχωρούν. Μερικοί απ' αυτούς που προσπαθούν να αναχωρήσουν δεν έχουν καν διαβατήριο.
Υπήρξαν επίσης πληροφορίες για θανάτους στο αεροδρόμιο και νωρίτερα αμερικανικές δυνάμεις πυροβόλησαν προειδοποιητικά, καθώς προσπαθούν να οργανώσουν την απομάκρυνση αμερικανικού προσωπικού από τη χώρα που είχαν κατακτήσει το 2001. Επιπλέον υπάρχουν πληροφορίες για ανθρώπους που πέφτουν από αεροπλάνα που απογειώνονται, ίσως αφού προσπάθησαν να κρυφτούν στο σύστημα των τροχών τους.
Υπάρχουν πληροφορίες σήμερα για τέσσερις τέτοιες περιπτώσεις, αν και δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν.
Σήμερα κυκλοφόρησαν φήμες ότι όποιος έφθανε στο αεροδρόμιο θα μπορούσε να επιβιβαστεί σε κάποιο από τα αεροπλάνα που θα αναχωρούσαν, αν και δεν υπήρξε επιβεβαίωση για κάτι τέτοιο. Η γερμανική πρεσβεία προειδοποίησε μέσω του Twitter πως η άφιξη πολιτών στο αεροδρόμιο χωρίς να έχουν προσκληθεί, θα οδηγούσε σε επικίνδυνες καταστάσεις.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως το αεροδρόμιο ανακοίνωσε πως δεν προσγειώνονται ούτε απογειώνονται άλλες εμπορικές πτήσεις και κάλεσε τον κόσμο να μην πηγαίνει στο αεροδρόμιο.
Στο μεταξύ, πολλά αφγανικά μέσα ενημέρωσης παρέχουν σήμερα μόνο περιορισμένες υπηρεσίες. Πολλά μεταδίδουν μόνο επαναλήψεις, αντί για ζωντανό πρόγραμμα. Τα μουσικά κανάλια σταμάτησαν τις μεταδόσεις και γενικά τα τηλεοπτικά δίκτυα επιλέγουν σήμερα να μην προβάλουν εκπομπές με γυναίκες και οτιδήποτε άλλο έχει δεχθεί στο παρελθόν επικρίσεις από τους υπερσυντηρητικούς κύκλους.
Η οργή αρχίζει επίσης να αυξάνεται μεταξύ αυτών που αισθάνονται ότι εγκαταλείφθηκαν μετά την κατάρρευση της Καμπούλ.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, που διαπραγματεύτηκε με τους Ταλιμπάν την αρχική συμφωνία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, δήλωσε στο Fox News ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται ότι απέτυχε στα σχέδιά της. Ο ίδιος ζήτησε να σταλεί αμερικανική αεροπορική δύναμη για να συντρίψει τις δυνάμεις των Ταλιμπάν που περικυκλώνουν την Καμπούλ.
Η σημερινή ηγεσία του Λευκού Οίκου συγκρούεται εδώ και μήνες με τον Πομπέο για το θέμα αυτό, υποστηρίζοντας πως η αρχική συμφωνία της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ με τους Ταλιμπάν δεν άφησε πολλές καλές επιλογές στις ΗΠΑ, κάτι που ο Πομπέο αρνείται, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στο μεταξύ, η οργή στο Αφγανιστάν στρέφεται εναντίον του Άσραφ Γάνι, του προέδρου που διέφυγε από την Καμπούλ χθες, Κυριακή, με ελικόπτερο. Χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον χαρακτήρισαν «βρωμερό κτήνος» για τον ρόλο του στη συνθηκολόγηση, ενώ άλλοι είπαν ότι η κακή ηγεσία του ευθύνεται για το γεγονός ότι τώρα καίνε βιβλία και όργανα μουσικής για να μην τα βρουν οι Ταλιμπάν.
Καμπούλ - Μια πόλη βυθισμένη στο φόβο
Οι κάτοικοι της Καμπούλ δήλωσαν την Κυριακή ότι η δραματική πτώση της πόλης τους είχε προκαλέσει μεγάλο φόβο και ιδιαίτερα ανησυχία για το μέλλον των συζύγων και των θυγατέρων τους υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν.
Οι δρόμοι της αφγανικής πρωτεύουσας ερημώθηκαν τρομακτικά το απόγευμα της Κυριακής καθώς οι Ταλιμπάν έμπαιναν στην πόλη. Οι περισσότεροι ήταν κλεισμένοι στο σπίτι. Η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας που συνδέονται με τη φιλοδυτική κυβέρνηση άλλαξαν τις στολές τους με πολιτικά ρούχα.
Άλλοι φορούν λευκά μαντίλια, το χρώμα των Ταλιμπάν. Νωρίτερα την ίδια μέρα, οι ντόπιοι έκαναν ουρές στις τράπεζες σε μια προσπάθεια να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και έσπευσαν στις αγορές για να προσπαθήσουν να προμηθευτούν τρόφιμα.
"Οι άνθρωποι φοβούνται. Είναι φοβισμένοι για τις οικογένειές τους, για τις γυναίκες και τις κόρες τους ειδικά", είπε ένας κάτοικος, της αφγανικής πρωτεύουσας, ο Sayed, μιλώντας από την Καμπούλ στον Guardian.
Και πρόσθεσε: «Μερικοί κάτοικοι στην Καμπούλ που έχουν σχέση με τους Ταλιμπάν είναι ευχαριστημένοι. Αλλά η πλειοψηφία φοβάται πραγματικά ».
Καθώς οι Ταλιμπάν προχωρούσαν προς τις πύλες της Καμπούλ, ο Sayed είπε ότι είδε γυναίκες να κλαίνε στην άκρη του δρόμου, προσπαθώντας απεγνωσμένα να φτάσουν στο σπίτι τους και να κλείσουν τις πόρτες τους.
«Ο κόσμος έτρεχε. Όλοι προσπαθούσαν να βρουν ένα όχημα. Δεν υπήρχαν ταξί. Πριν, ένα ταξίδι θα κόστιζε 2 $. Τώρα οι τιμές έχουν ανέβει πέντε φορές ».
Ομάδες μαχητών εισήλθαν σε αρκετές περιοχές, είπε ο Sayed, ακόμη και πριν από την πλήρη κατάληψη της πόλης από τους Ταλιμπάν.
Σήκωσαν τη λευκή σημαία των Ταλιμπάν στους ιστορικούς κήπους Μπαμπούρ, όπου είναι θαμμένος ο πρώτος αυτοκράτορας των Μογκάλ, και περικύκλωσαν ένα αστυνομικό τμήμα στην περιοχή επτά, λέγοντας στους αστυνομικούς μέσα να παραδοθούν και να παραδώσουν τα όπλα.
Οι κάτοικοι της Καμπούλ δεν πιστεύουν τους ισχυρισμούς των Ταλιμπάν ότι κανείς δεν θα τραυματιστεί.
Σε αναρτήσεις στο Facebook δείχνουν εκτελέσεις Αφγανών στρατιωτών σε πόλεις όπως η Κανταχάρ, που καταλήφθηκαν από τους Ταλιμπάν την περασμένη Πέμπτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μαχητές είχαν πραγματοποιήσει έρευνες από σπίτι σε σπίτι.
Θα κυνηγάνε τους "Προδότες"
«Ξέρουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια. Οι Ταλιμπάν θα ξεκινήσουν το κυνήγι για «προδότες». Αυτό σημαίνει ότι όποιος υπηρέτησε με τον αφγανικό στρατό ή συνεργάστηκε με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς, κινδυνεύει.
"Θα στοχεύσουν επίσης τα σπίτια των πλούσιων επιχειρηματιών στην Καμπούλ, ρωτώντας τους πώς έβγαλαν τα χρήματά τους και μπόρεσαν να χτίσουν ένα τετραώροφο ή πενταόροφο κτήμα", προέβλεψε.
Η κατάσταση για τους απλούς Αφγανούς ήταν τρομερή, με τις τιμές των προϊόντων να φθάνουν στα ύψη πρόσθεσε, το κόστος του αλευριού να εκτοξεύεται από 1.700 αφγανικά νομίσμαμτα (18 £/25 $) σε 2.500 αφγανικά νομίσματα.
"Είμαστε σε άσχημη κατάσταση", είπε ο Sayed. «Δεν έχω χρήματα και έχω τέσσερα παιδιά- τρία αγόρια τριών, πέντε και 14 ετών και μια κόρη 12 ετών.
«Δεν έχω πόρους για να ξεφύγω, τα σύνορα είναι κλειστά και οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Μαζάρ-Σαρίφ και τη Τζαλαλαμπάντ. Μπορεί να προσπαθήσω να μείνω με τον πεθερό μου για μερικές μέρες. Μετά όμως, τι; »
Άλλοι κάτοικοι εξέφρασαν την αίσθηση της προδοσίας καθώς οι ΗΠΑ απομάκρυναν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους την Κυριακή, αφήνοντας τους απλούς Αφγανούς στην τύχη τους.
«Αποτύχατε στη νεότερη γενιά του Αφγανιστάν», δήλωσε η Aisha Khurram, 22χρονη Αφγανή φοιτήτρια, μιλώντας στο Associated Press.
Δεν ήταν σίγουρη αν θα μπορούσε να αποφοιτήσει σε δύο μήνες.
Και πρόσθεσε: «Μια γενιά που μεγάλωσε στο σύγχρονο Αφγανιστάν ήλπιζε να χτίσει τη χώρα με τα χέρια της. Έβαλαν αίμα, προσπάθειες και ιδρώτα σε ό, τι καταφέραμε μέχρι τώρα ».
Αποκλεισμένοι στην Καμπούλ
Η διακοπή ρεύματος σήμαινε ότι οι κάτοικοι δυσκολεύονταν να μάθουν τις εξελίξεις την Κυριακή. «Δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα για να φορτίζουμε κινητά ή να βλέπουμε τηλεόραση», είπε ένας. Αντ 'αυτού, βασίστηκαν σε πληροφορίες που ανταλλάχθηκαν μεταξύ φίλων και συγγενών, συμπεριλαμβανομένης μιας φήμης - προφανώς ακριβούς - ότι ο πρόεδρος, Άσραφ Γκανί, είχε διαφύγει από τη χώρα.
Βρετανοί πολίτες που εργάζονται στην Καμπούλ βρέθηκαν να παλεύουν να φύγουν. Η 24χρονη Kitty Chevallier, η οποία εργάζεται για τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Afghanaid, είπε ότι δέχτηκε ένα τηλεφώνημα στις 2 το πρωί από το Foreign Office στο Λονδίνο που της έλεγε να φύγει με την επόμενη πτήση.
«Δεν έχω δει ή ακούσει καμία αναφορά βίας. Αλλά ακούμε σποραδικά πυροβολισμούς στην περιοχή », δήλωσε η Chevallier, η οποία είναι από το Hampshire.
«Νωρίτερα είδα μερικές Αφγανές γυναίκες να κλαίνε. . Οι δρόμοι ήταν πολύ μπλοκαρισμένοι σε ορισμένα μέρη, αλλά και άνθρωποι εξακολουθούσαν να μοιράζουν ποτά σε διερχόμενα οχήματα, για τον εορτασμό του Ασούρα που έρχεται αυτή την εβδομάδα ».
Μερικοί ομογενείς είχαν δυσκολίες να έρθουν σε επαφή με τις ευρωπαϊκές πρεσβείες, αλλά τώρα έφευγαν με εμπορικές πτήσεις, είπε.
Άλλοι είπαν ότι οι συγγενείς τους είχαν εγκλωβιστεί. Η Fereba Hafizi, 29 ετών, φωτογράφος μόδας από το Κόβεντρι, είπε ότι η 82χρονη μητέρα της είχε κολλήσει στην Καμπούλ. Πήγε στη βρετανική πρεσβεία αλλά δεν μπόρεσε να βοηθήσει, είπε.
«Πολλοί άνθρωποι έχουν παγιδευτεί», είπε ο Χαφίζι. «Δεν προσφέρουν καμία υποστήριξη. Η πρεσβεία αρνείται να πάρει μια λίστα με τους [εγκλωβισμένους] Βρετανούς πολίτες και να τους μεταφέρει σε πτήσεις ».
Και πρόσθεσε: «Στον Τύπο, δήλωσαν ότι κανονίζονται πτήσεις για την επιστροφή των Βρετανών υπηκόων, κάτι που όλοι αναμένουν να υποθέσουν ότι περιλαμβάνει οποιονδήποτε Βρετανό υπήκοο.
«Δυστυχώς, ο κανόνας ισχύει μόνο για τους Βρετανούς υπηκόους που εργάστηκαν ή εργάζονται σε κάποιο πόστο κυβερνητικών θέσεων».
Ποιοι είναι οι Ταλιμπάν; - Ο νόμος της Σαρία σημαίνει το τέλος κάθε ελευθερίας για τις γυναίκες
Οι Ταλιμπάν είναι μια εξτρεμιστική ισλαμική ομάδα, η οποία κυβέρνησε το Αφγανιστάν από το 1996 έως το 2001.
Λένε ότι είναι οπαδοί του Ισλάμ, αλλά οι πεποιθήσεις τους είναι πολύ πιο ακραίες από αυτές της πλειοψηφίας των Μουσουλμάνων.
Αγωνίζονται για να ανακτήσουν τον έλεγχο του Αφγανιστάν και θέλουν να εφαρμόσουν τη δική τους αυστηρή εκδοχή της Σαρία, ή του ισλαμικού νόμου.
Όταν οι ηγέτες των Ταλιμπάν είχαν τον έλεγχο, απαγόρευσαν πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης για κορίτσια, της τηλεόρασης, της μουσικής και του κινηματογράφου.
Οι άντρες αφήνουν γένια και οι γυναίκες έπρεπε να φορούν μπούρκα,που καλύπτει όλο το πρόσωπο και το σώμα τους.
Οι αυστηροί νόμοι των Ταλιμπάν και οι ακραίες τιμωρίες τους έκαναν αντιδημοφιλείς σε άλλες χώρες.
Οι άνθρωποι που ζουν υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν θα μπορούσαν να τιμωρηθούν πολύ αυστηρά για παραβίαση των κανόνων τους.
Οι Ταλιμπάν κατηγορούνται για παραβίαση πολλών ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και για απολίτιστη στάση, αναφέρει το BBC
Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Σουχαΐλ Σαχίν, μίλησε νωρίτερα στο BBC και διαβεβαίωσε ξανά ότι οι κάτοικοι και οι περιουσίες τους είναι ασφαλείς. «Δεν θα υπάρξει εκδίκηση. Είμαστε υπηρέτες του λαού και αυτής της χώρας. Η ηγεσία μας έδωσε εντολή στις δυνάμεις μας να παραμείνουν στην πύλη της Καμπούλ και να μην μπουν στην πόλη» προσέθεσε. Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο, οι μαχητές των Ταλιμπάν απλώνονταν στα στενά της πρωτεύουσας.
Ο Σαχίν επιβεβαίωσε μάλιστα ότι οι Ταλιμπάν θα επαναφέρουν τον νόμο της Σαρία, κάνοντας λόγο για το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν.
Όπως εξηγεί το Reuters, με την προηγούμενη εφαρμογή της Σαρία είχε απαγορευτεί στις γυναίκες να εργάζονται ή να σπουδάζουν και έπρεπε να είναι σε κατ’ οίκον αποκλεισμό.
Η μόνη περίπτωση να κυκλοφορούν στον δρόμο είναι μόνο με τη συνοδεία ενός άνδρα. Με τη Σαρία οι δημόσιες εκτελέσεις (και με λιθοβολισμό) και τα μαστιγώματα ήταν μια καθημερινότητα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr