Η επανάσταση στη γυναικεία υγιεινή: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για το κύπελλο περιόδου – Τι είναι και πώς χρησιμοποιείται;
Είναι εύκολο στη χρήση και κυρίως μία eco friendly επιλογή
Το κύπελλο περιόδου είναι ένα επαναχρησιμοποιήσιμο προϊόν για τη γυναικεία υγιεινή. Είναι ένα μικρό, εύκαμπτο κύπελλο σε σχήμα χοάνης από καουτσούκ ή σιλικόνη που εισάγεται στον κόλπο για να συλλέγεται το αίμα της περιόδου. Τα κύπελλα μπορούν να κρατήσουν περισσότερο αίμα από άλλες μεθόδους, οδηγώντας πολλές γυναίκες να τα χρησιμοποιούν ως μία πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση έναντι των ταμπόν. Και ανάλογα με τη ροή της κάθε γυναίκας, το κύπελλο μπορεί να μείνει στον κόλπο έως και 12 ώρες.
Διαθέσιμες μάρκες επαναχρησιμοποιήσιμων κυπέλλων στην αγορά είναι το Keeper Cup, το Moon Cup, το Lunette Menstrual Cup, το DivaCup, το Lena Cup και το Lily Cup. Υπάρχουν επίσης και κύπελλα μίας χρήσης όπως το Softcup.
Μικρό ή μεγάλο μέγεθος;
Εάν σε ενδιαφέρει να χρησιμοποιήσεις ένα κύπελλο περιόδου, συζήτησέ το με τον γυναικολόγο σου. Παρόλο που μπορείς να αγοράσεις οποιαδήποτε μάρκα από αυτές που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, θα πρέπει να δεις ποιο μέγεθος χρειάζεσαι. Οι περισσότερες επώνυμες εταιρείες πωλούν μικρές και μεγάλες εκδοχές. Για να καταλάβεις ποιο είναι το σωστό μέγεθος, εσύ και ο γιατρός σου θα πρέπει να λάβετε υπόψη:
- την ηλικία σου
- το μήκος του τραχήλου σου
- την ποσότητα της ροής
- την ευελιξία του κυπέλλου
- τη χωρητικότητα του κυπέλλου
- τη δύναμη των μυών
- εάν έχεις γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό
Συνήθως συνιστώνται μικρότερα κύπελλα για γυναίκες κάτω των 30 ετών που δεν έχουν γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό και μεγαλύτερα μεγέθη για γυναίκες άνω των 30 ετών, που έχουν γεννήσει φυσιολογικά ή έχουν πιο έντονη ροή.
Πώς το χρησιμοποιείς
Όταν χρησιμοποιείς ένα κύπελλο περιόδου για πρώτη φορά, μπορεί να αισθανθείς άβολα. Η «λίπανση» θα βοηθήσει στην ομαλή διαδικασία. Πριν το τοποθετήσεις, μπορείς να το λιπάνεις με νερό ή λιπαντικό με βάση το νερό. Ένα υγρό κύπελλο είναι πολύ πιο εύκολο να εισαχθεί στον κόλπο.
Εάν μπορείς να βάλεις ένα ταμπόν, θα πρέπει να είναι σχετικά εύκολο να τοποθετήσεις ένα κύπελλο περιόδου. Απλώς ακολουθήσε τα βήματα παρακάτω:
- Πλύνε καλά τα χέρια σου.
- Άπλωσε νερό ή λιπαντικό με βάση το νερό στο χείλος του κυπέλλου.
- Δίπλωσε ελαφρά το κύπελλο στο μισό, κρατώντας το στο ένα χέρι με το χείλος στραμμένο προς τα πάνω.
- Τοποθέτησε το κύπελλο στον κόλπο όπως θα έκανες με ένα ταμπόν χωρίς απλικατέρ. Θα πρέπει να στέκεται λίγο πιο κάτω από τον τράχηλο.
- Μόλις το κύπελλο είναι στον κόλπο σου, περίστρεψέ το. Θα ανοίξει για να δημιουργήσει ένα αεροστεγές σφράγισμα που σταματά τις διαρροές.
Δεν πρέπει να αισθάνεσαι το κύπελλο εάν το έχεις τοποθετήσει σωστά. Θα πρέπει επίσης να είσαι σε θέση να κινείσαι άνετα και να κάνεις όλες τις καθημερινές δραστηριότητες χωρίς να πέσει. Εάν δυσκολεύεσαι να το τοποθετήσεις, μίλα με τον γιατρό σου.
Πότε να αφαιρέσεις το κύπελλο
Μπορείς να το κρατήσεις για 6 έως 12 ώρες, ανάλογα με το αν έχεις μεγάλη ροή. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να χρησιμοποιείς ένα κύπελλο για προστασία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πρέπει πάντα να αφαιρείς το κύπελλο στις 12 ώρες . Εάν γεμίσει πριν από αυτό το διάστημα, θα πρέπει να το αδειάσεις νωρίτερα για να αποφύγεις διαρροές.
Πώς να βγάλεις το κύπελλο
Απλώς ακολούθησε αυτά τα βήματα:
- Πλύνε καλά τα χέρια σου.
- Τοποθέτησε τον δείκτη και τον αντίχειρά σου στον κόλπο σου.
- Τράβηξε απαλά το στέλεχος του κυπέλλου μέχρι να φτάσεις στη βάση.
- Πίεσε τη βάση για να απελευθερώσεις τη σφράγιση και τράβηξε προς τα κάτω για να αφαιρέσεις το κύπελλο.
- Μόλις βγει, άδειασέ το στην τουαλέτα.
Τα επαναχρησιμοποιούμενα κύπελλα περιόδου πρέπει να πλένονται και να σκουπίζονται πριν τοποθετηθούν ξανά στον κόλπο σου. Το κύπελλο, όπως σημειώνει το tsemperlidou.gr, πρέπει να αδειάζεται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Τα επαναχρησιμοποιούμενα κύπελλα είναι ανθεκτικά και μπορούν να διαρκέσουν από 6 μήνες έως 10 χρόνια με κατάλληλη φροντίδα. Πέτα τα κύπελλα μίας χρήσης μετά από την πρώτη χρήση.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr