Για τα ντολμαδάκια
- Παίρνουμε ένα-ένα αμπελόφυλλο με τη γυαλιστερή πλευρά να κοιτάει προς τα κάτω και στην άλλη πλευρά με τα νεύρα βάζουμε στο κέντρο 25 γρ. γέμιση. Τυλίγουμε το ντολμαδάκι, πιέζοντας τα πλαϊνά μέρη του φύλλου προς το κέντρο και ρολάροντας μπροστά για να κλείσει και να γίνει ρολάκι. Καλύπτουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας με αμπελόφυλλα και στοιβάζουμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο.
- Ζεσταίνουμε το νερό και αλατίζουμε. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τους ντολμάδες και καλύπτουμε με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο.
- Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 30 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει. Αν θέλουμε να σερβίρουμε τους ντολμάδες κρύους, τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τους ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τους τοποθετούμε σε ένα σκεύος σκεπασμένους στο ψυγείο.
Για τις ντομάτες ψητές
Στρώνουμε τις ντομάτες σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά ομοιόμορφα πάνω στις ντομάτες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120°C μέχρι να συρρικνωθούν και να χάσουν τα περισσότερα υγρά τους. Αφήνουμε να κρυώσουν και ψιλοκόβουμε. Διατηρούμε στο ψυγείο.
Για τη γέμιση πλιγούρι
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι καλά. Προσθέτουμε το πλιγούρι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τη λιαστή ντομάτα, τις ψητές ντομάτες, τα φρέσκα κρεμμύδια, τον δυόσμο και αλατίζουμε. Προσθέτουμε πιπέρι και ανακατεύουμε.
Tip: Φροντίστε οι ντολμάδες να είναι σωστά τυλιγμένοι, χωρίς κενά και να είναι σφιχτά στιβαγμένοι μέσα στη κατσαρόλα. Έτσι θα αποφύγετε τυχόν άνοιγμα των ντολμάδων κατά το βράσιμο.
Tip: Αν θέλετε να δώσετε μια διαφορετική διάσταση στο πιάτο σας προσθέστε στη γέμιση των ντολμάδων γαρίδες.
Who is Who
Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America.
Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα.
Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet. Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών.
Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.