Άκη Πετρετζίκη μας τρέχουν τα σάλια - Φτιάξτε και εσείς την Τάρτα σοκολάτας με μπανάνα που μας προτείνει
Τοποθετούμε τα κομμάτια από τις κουβερτούρες εναλλάξ πάνω στην τάρτα για ντεκόρ...
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το πασπάλισμα και το αλεύρωμα
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 180 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους + έξτρα για το άλειμμα της φόρμας
- 1 αβγό
- 1 κ.σ. νερό, παγωμένο
- 1 κρόκο, αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό
Για τη γέμιση
- 2 μπανάνες, ώριμες
- 300 γρ. κουβερτούρα
- 5 αβγά, μέτρια
- 150 γρ. βούτυρο
- 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για το σερβίρισμα
- 200 γρ. κουβερτούρα
- 170 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
- 180 γρ. κουβερτούρα λευκή
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κύβους.
- Τρίβουμε το μείγμα με τα χέρια μας και σπάμε το βούτυρο μέχρι το αλεύρι να γίνει κίτρινο σαν βρεγμένη άμμος. Καλό θα είναι να φοράμε γάντια όσο δουλεύουμε το μείγμα, προκειμένου να μην περνάει η θερμοκρασία από τα χέρια μας στο μείγμα.
- Προσθέτουμε το αβγό, το παγωμένο νερό, και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει μείγμα και να γίνει μια ελαστική ζύμη.
- Τυλίγουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά ώστε να αρχίσει να μαλακώνει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα.
- Απλώνουμε μια λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Ανοίγουμε λίγο τη ζύμη με έναν πλάστη και τη βάζουμε πάνω στη λαδόκολλα.
- Πασπαλίζουμε τη ζύμη με αλεύρι, την καλύπτουμε με μια δεύτερη λαδόκολλα, και την ανοίγουμε καλά με τον πλάστη. Αν χρειαστεί, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τη ζύμη για να είναι πιο εύκολο να την ανοίξουμε.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 27 εκ.
- Αφαιρούμε τη λαδόκολλα, τυλίγουμε τη ζύμη στον πλάστη, και τη μεταφέρουμε στη φόρμα.
- Πιέζουμε καλά τη ζύμη με τα δάχτυλά μας προκειμένου να κολλήσει καλά στα τοιχώματα της φόρμας και την κόβουμε περιμετρικά ώστε να έχει ύψος 2 εκ.
- Τρυπάμε με ένα πιρούνι τη βάση της ζύμης σε πολλά σημεία.
- Απλώνουμε πάνω από τη βάση ένα κομμάτι μεμβράνη ή ένα κομμάτι λαδόκολλα και ρίχνουμε από πάνω το ειδικό βάρος ώστε να μη φουσκώσει η τάρτα. Προσοχή! Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε μεμβράνη, θα πρέπει να διπλώσουμε τις άκρες της προς τα μέσα προκειμένου να μην ακουμπάει καθόλου η μεμβράνη στα τοιχώματα της φόρμας.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά.
- Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο, αφαιρούμε το ειδικό βάρος, και την ξαναβάζουμε στον φούρνο για ακόμα 20 λεπτά.
- Αφαιρούμε και πάλι τη φόρμα από τον φούρνο, αλείφουμε όλη την επιφάνεια της βάσης με τον αραιωμένο κρόκο, και ψήνουμε για ακόμα 5 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει.
- Βγάζουμε ξανά τη φόρμα από τον φούρνο και αφήνουμε τη βάση της τάρτας να κρυώσει για 10-20 λεπτά.
Για τη γέμιση
- Δυναμώνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
- Κόβουμε τις μπανάνες σε λεπτές φέτες πάχους 1 εκ. και τις στοιχίζουμε πάνω στη βάση της τάρτας, καλύπτοντας όλη την επιφάνειά της.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
- Αφαιρούμε το μπολ από το μπεν μαρί και προσθέτουμε μέσα τα αβγά, το βούτυρο, το αλεύρι και τη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους και αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τις μπανάνες.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να σφίξει η γέμιση.
- Αφαιρουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για το σερβίρισμα
- Προαιρετικά κόβουμε σε κομμάτια τις κουβερτούρες για να διακοσμήσουμε την τάρτα.
- Τοποθετούμε τα κομμάτια από τις κουβερτούρες εναλλάξ πάνω στην τάρτα.
- Σερβίρουμε.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr