Οι ανεκπλήρωτοι έρωτες του 1821: Η τρυφερή πλευρά των απελευθερωτών πρωταγωνιστών – Μία υπέροχη έκθεση Made in Greece
Από 22 Μυκονιάτες εικαστικούς δημιουργούς
Η απεικόνιση της ιδέας και γεγονότων μιας επανάστασης που συγκλόνισε τον κόσμο στην σύγχρονη ελληνική τέχνη από . Το φαινόμενο των 400 χρόνων Τουρκικής σκλαβιάς αλλά που έχει προηγηθεί μια Ρωμαϊκή κατάκτηση μιας Ελληνοπρεπούς Βυζαντινής αυτοκρατορίας και η Ενετοκρατία πολύ συμβολικά διαβάζεται με τέσσερα νούμερα 1821 ή και με δύο 21.
Ιδέες της ψυχής του νου της λογικής και το παραλογισμού, 22 καλλιτεχνών από την Μύκονο, επισφραγίζουν το πολιτιστικό καλοκαίρι της Μυκόνου για την επέτειο των 200 χρόνων από την απελευθέρωση με τίτλο Made in Greece 21. Η ιδέα υλοποιείται με την αιγίδα του Πολιτιστικού Παραδοσιακού Χορευτικού Συλλόγου «Οι Ανεμόμυλοι» και οργάνωση της Μαρίνας Πετρή.
Οι σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες της Μυκόνου, ζωγράφοι, φωτογράφοι, γλύπτες, σχεδιαστές αποδεικνύουν με δυναμικά έργα πως δεν είναι αυτόνομες μονάδες αποκομμένες από το περιβάλλον Μύκονος και την τοπική και πανελλαδική ιστορία τηρώντας ο κάθε ένας τους ένα δυναμικό προσωπικό έργο.
Το σημείωμα της Μυκονιάτισσας φωτογράφου Αλεξάνδρας Σταυροπούλου φωτίζει αντιπροσωπευτικά τον τρόπο προσέγγισης των έργων και καλλιτεχνών:
«made in Greece 21»
Ήταν μία τρέλα;
Από μικρή αυτό που με συντάρασε συθέμελα ήταν ότι οι ήρωες του 21, γνωρίζανε πολύ καλά την βαναυσότητα που θα υφίσταντο αν πέφτανε στα χέρια των τούρκων.
- τούρκοι δεν δίσταζαν να βασανίζουν τους εξεγερμένους με βασανιστήρια, οικεία σε αυτούς, που δεν χωρά ο ανθρώπινος νους όπως ξεκοιλιάζοντας έγκυες γυναίκες, σουβλίζοντας τους, παλουκώνοντάς τους, βάζοντάς τους σε σακιά με γάτες ποντίκια ή φίδια, αποκεφαλίζοντας τους αφού τους βασάνιζαν πρώτα. Ελευθερία ή θάνατος ήταν το σύνθημα και πάνω από σαράντα σημαίες είχαν το μήνυμα αυτό. Καμία μεσοβέζικη κατάσταση!...
Ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα, το 1838, οπλαρχηγός από τα δεκαεπτά του,… είπε: Παιδιά μου! Εις τον τόπο τούτο, οπού εγώ πατώ σήμερα, επατούσαν και εδημηγορούσαν τον παλαιό καιρό άνδρες σοφοί, και άνδρες με τους οποίους δεν είμαι άξιος να συγκριθώ και ούτε να φθάσω τα ίχνη των… Εγώ δεν είμαι αρκετός. Σας λέγω μόνον πως ήταν σοφοί, και από εδώ επήραν και εδανείσθησαν τα άλλα έθνη την σοφίαν… Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς. Ημείς, αν δεν είμεθα τρελοί, δεν θα κάναμε την επανάσταση!
- Ζωγραφική: Τζωρτζίνα Αρμακόλα, Εύα Γρυπάρη, Άννα Ελευθερίου, Δήμητρα Ζουγανέλη, Βασίλης Καβουρίδης, Αποστόλης Κωνσταντάς, Ειρήνη Μονογιού , Μάκης Μωράκης, Ελένη Μανάλη, Ελένη Νικολάκη, Πάνος Μπρούσαλης, Μαρίνα Πετρή, Βούλα Σκαγιά, Angela Pipikios Χειμωνά, Ιωάννα Χειμωνά. Γλυπτική και κόσμημα: Θάλεια Γαρυφάλλου. Installation: Βασίλης Ρουμελιώτης, Μωσαϊκό: Ειρήνη Συριανού. Φωτογραφία: Λιάνν Βορριά, Παναγιώτης Γιώκας, Αλεξάνδρα Σταυροπούλου. Σχέδιο μόδας: Αδαμαντία Κατσάμπη.
Την οργάνωση της έκθεσης κάνει η Μαρίνα Πετρή
Η έκθεση, θα λειτουργήσει στην Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου, Κτίριο Ζερβουδάκη – Ιγγλέση Ματογιάννι και Καλογερά, από 1έως 10 Οκτωβρίου με επίσημα εγκαίνια το Σάββατο στις 2 Οκτωβρίου ώρα 8μμ. Καθημερινά θα είναι ανοιχτά από 10.30- 14.00 και από 19.00- 23.00.
Τηλέφωνο επικοινωνίας Μαρίνα Πετρή: 6978064528
Facebook: Οι Ανεμόμυλοι- Πολιτιστικός Παραδοσιακός Χορευτικός Σύλλογος Μυκόνο @anemomyloimykonos · Κοινότητα
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr