Ο Γιάννης Λουκάκος προτείνει: Γαλοπούλα ρολό με προσούτο, σπαστές πατάτες και κρύα σάλτσα με τοματίνια

Πρέπει να το φτιάξετε....

ΥΛΙΚΑ

Για το πιάτο

  • 720 γρ. γαλοπούλα, ρολό
  • 320 γρ. πατάτες, σπαστές
  • 200 γρ. βινεγκρέτ ντομάτα με ντοματίνια

Για τη γαλοπούλα

  • 850 γρ. γαλοπούλα, στήθος
  • 50 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 ασπράδι αυγού
  • 140 γρ. μπέικον, κομμένο σε φέτες
  • 20 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 400 γρ. άλμη
  • 100 γρ. ελαιόλαδο

Για τις σπαστές πατάτες

  • 400 γρ. πατάτες, ψητές με τη φλούδα
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. σκορδόλαδο
  • 2 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο
  • 2 γρ. εστραγκόν, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Για τη βινεγκρέτ ντομάτας με ντοματίνια

  • 300 γρ. ντομάτες, ώριμες και κομμένες στα τέσσερα
  • 10 γρ. ξύδι μπαλσάμικο λευκό
  • 1 γρ. αλάτι
  • 1 γρ. ζάχαρη
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 γρ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 120 γρ. ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

  • ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΣΤΗΘΟΣ
  • ΠΑΤΑΤΑ
  • ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για αυτή τη συνταγή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το πιάτο

Σερβίρουμε τη γαλοπούλα με τις πατάτες και τη βινεγκρέτ ντομάτα.

Για τη γαλοπούλα

  • Μαρινάρουμε το στήθος της γαλοπούλας στην άλμη για 24 ώρες. Στη συνέχεια βγάζουμε τη γαλοπούλα από την άλμη και τη στεγνώνουμε πολύ καλά. Κόβουμε από το λεπτό μέρος του στήθους ένα κομμάτι 200 γραμμαρίων και το τοποθετούμε σε πολυκοπτικό μηχάνημα.
  • Ρίχνουμε και το ασπράδι και αλέθουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αλέθουμε μόνο μέχρι να ομογενοποιηθεί, φτιάχνοντας έτσι μια πηχτή πάστα γαλοπούλας.
  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε την πάστα γαλοπούλας μαζί με τα φιστίκια. Με ένα μαχαίρι (κατά προτίμηση ξεκοκαλίσματος) κόβουμε το υπόλοιπο στήθος της γαλοπούλας στη μέση, αρχίζοντας από το χοντρό μέρος και κόβοντας παράλληλα με την επιφάνεια κοπής, έτσι ώστε να δημιουργηθούν 2 όμοια αλλά λεπτότερα φιλέτα. Χτυπάμε τα 2 φιλέτα διαδοχικά με τον μπάτη, ώστε να λεπτύνουν αρκετά.
  • Απλώνουμε σε μια επιφάνεια κοπής ένα φύλλο μεμβράνης και στρώνουμε τις φέτες του μπέικον ώστε να ακουμπούν η μία την άλλη στις άκρες. Τοποθετούμε το ένα φιλέτο γαλοπούλας πάνω στο μπέικον και καλύπτουμε το κέντρο του με τη μισή πάστα γαλοπούλας.
  • Σηκώνουμε την άκρη της γαλοπούλας που βρίσκεται κοντά μας μαζί με το σελοφάν και τη φέρνουμε πάνω από τη γέμιση, ώστε να ακουμπήσει την άλλη πλευρά. Πιάνουμε τις 2 πλαϊνές άκρες του σελοφάν και τυλίγουμε σφιχτά ρολάροντας με μικρές κινήσεις προς τα εμπρός.
  • Όταν νιώσουμε πως το ρολό έχει γίνει αρκετά σφιχτό, τότε δένουμε τις 2 άκρες του σελοφάν κόμπο, ώστε να διατηρήσουμε το σφιχτό τύλιγμα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με το δεύτερο φιλέτο. Διατηρούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
  • Στη συνέχεια βάζουμε αρκετό νερό σε μια κατσαρόλα, ώστε να χωράει άνετα τα ρολά της γαλοπούλας. Ζεσταίνουμε το νερό στους 70°C και το διατηρούμε σε αυτή τη θερμοκρασία. Τοποθετούμε τα ρολά στο νερό και τα μαγειρεύουμε μέχρι να γίνουν, αλλά να είναι ζουμερά. Βγάζουμε τα ρολά από το νερό και αφαιρούμε το σελοφάν.
  • Στραγγίζουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ρολά μέχρι το μπέικον να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανό.

Για τις σπαστές πατάτες

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες. Όσο είναι ακόμα ζεστές και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Με ένα πιρούνι τις σπάμε τόσο όσο να έχει τη μορφή του πουρέ αλλά παράλληλα να υπάρχουν και μικρά κομμάτια πατάτας. Αλατίζουμε και προσθέτουμε τα δύο είδη λαδιού. Προσθέτουμε το τσάιβς και το εστραγκόν και τις διατηρούμε ζεστές.

Για τη βινεγκρέτ ντομάτας με ντοματίνια

Σε ένα μπολ τρίβουμε τις ντομάτες με τον τρίφτη .Σουρώνουμε την ψίχα της ντομάτας από το σινουά και τη βάζουμε σε ένα άλλο μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μικρή και συνεχή ροή ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθεί όλο το ελαιόλαδο και να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε τον βασιλικό και τα ντοματίνια και τοποθετούμε στο ψυγείο για μία ώρα.

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet. Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr