Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Σούπα Ramen Νοοdles - Αποτελεί το comfort food της ιαπωνικής κουζίνας
. Στην ουσία πρόκειται για μια ιαπωνική σούπα, πεντανόστιμη με νουντλς, κρέας ή κοτόπουλο και αυγό. Πολλές οι παραλλαγές για Ράμεν.
Υλικά Συνταγής
-
Για τη μαρινάδα
-
3 κ.σ μιρίν
- 2 κ.σ σόγια
- 2 σκ. σκόρδο
- 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
- λίγο πιπέρι καγιέν
-
Για το γλάσο
-
2 κ.σ μαύρη ζάχαρη
- 2 κ.σ σόγια
-
Για το ράμεν
-
3 φλ. ζωμό κότας
- 2 τρυφερά φρέσκα κρεμμύδια
- 2 σκ. σκόρδο
- 1 κ.γλ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- 2 πιπεριές τσίλι
- 2 κ.σ σάλτσα σόγιας
- 2 κ.σ μιρίν
- 200 γραµ. μανιτάρια σιτάκε (φρέσκα ή αποξηραμένα)
- 200 γραµ. νουντλς
- 2 αυγά βραστά (6' βρασμένα)
- φύτρες
- φύκια νόρι
Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Αυτή η σούπα ράμεν με κοτόπουλο (ramen noodles), είναι μια εύκολη συνταγή για ένα φανταστικό γιαπωνέζικο πιάτο!
Πρώτα θα μαρινάρουμε το φιλέτο κοτόπουλο.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και το κοτόπουλο, σκεπάζουμε κι αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα το λιγότερο.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και το ακουμπάμε σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 15΄.
Στο μεταξύ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τη σόγια και αλείφουμε το κοτόπουλο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 ´επιπλέον. Αφήνουμε το ψητό κοτόπουλο να ξεκουραστεί και το κόβουμε σε φέτες.
Ετοιμάζουμε το ράμεν.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ζωμό κότας.
Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ, το φρέσκο κρεμμύδι, την πιπεριά, τη σόγια και το μιρίν.
Βάζουμε να βράσει για 20′.
Σε μία άλλη κατσαρόλα με βραστό νερό, βράζουμε τα noodles στο μισό χρόνο από ότι αναγράφεται.
Τα στραγγίζουμε και τα μοιράζουμε σε 2 μπολ.
Σουρώνουμε το ζωμό, τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Βράζουμε για 5΄.
Μοιράζουμε το ζωμό με τα μανιτάρια στα μπολ.
Γαρνίρουμε με τα αυγά το κοτόπουλο και τις φύτρες.
Σερβίρουμε το ramen καυτό αμέσως.
Τι είναι το ramen;
-Το ράμεν είναι ίσως μαζί με το σάμπου σάμπου τα πιο comfort φαγητά της ιαπωνικής κουζίνας αλλά και της ιαπωνικής οικογένειας.
-Το ramen κλασικά παρασκευάζεται με ζωμό κρέατος, κυρίως χοιρινού αλλά και κοτόπουλου που βράζει για αρκετές ώρες. Πολλές φορές γίνεται με ζωμό ψαριού, σάλτσα, noodles, πρωτεΐνη και αρτύματα όπως φύκια, βλαστάρια μπαμπού και φρέσκα κρεμμύδια.
-Σε κάθε επαρχία της Ιαπωνίας θα συναντήσετε διαφορετικές συνθέσεις ράμεν, ανάλογα με τα υλικά που διαθέτουν αλλά και τις τοπικές συνήθειέες τους.
-Τη σούπα ράμεν τη σερβίρουμε πάντα καυτή και όσο τα noodles είναι ακόμα αλ ντέντε. Πρώτα ρουφάμε τα καυτά νουντλς με τα ξυλάκια τσοπ στικς. Έπειτα, ρουφάς το ζωμό και τέλος απολαμβάνεις τα γαρνιρίσματα.
Τι είναι το μιρίν (mirin);
Είναι βασικό συστατικό της ιαπωνικής κουζίνας. Είναι κρασί που παράγεται από ρύζι, είναι ιδιαίτερα γλυκό και εξισορροπεί την αλμυρή γεύση της σόγιας σε όλα τα ιαπωνικά μαγειρέματα.
Who is who
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.
«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.
Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!
«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».
Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr