Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Εύκολη ζεστή σοκολάτα με κουβερτούρα, για τις κρύες μέρες & νύχτες
Γίνεται γρήγορα και σε λίγα λεπτά έχετε στα χέρια σας το αγαπημένο ρόφημα μικρών και μεγάλων.
Υλικά Συνταγής
-
-1½ φλ. γάλα πλήρες
- -1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
- -2 κ.γλ. καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)
- -1/4 κ.γλ. αλάτι
- -1/4 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- -250 γραμ. κουβερτούρα ή μαύρη σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο 60% ή 70% (κομμένη σε κομματάκια)
Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε το ωραιότερο ρόφημα του χειμώνα, τη ζεστή σοκολάτα με κουβερτούρα
Πρώτα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη (προαιρετικά), το αλάτι και το εκχύλισμα βανίλιας. Για τη ζεστή σοκολάτα, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το μείγμα. Προσοχή δεν θέλουμε να βράσει το μείγμα. Απλά να το ζεστάνουμε τόσο όσο να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά μεταξύ τους. Έτσι ώστε να μπορέσουν να λιώσουν εύκολα τα κομματάκια σοκολάτας που θα προσθέσουμε αργότερα.
Μόλις αρχίσουν να δημιουργούνται φουσκαλίτσες στα πλαϊνά της κατσαρόλας, την αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν όμορφα με το υπόλοιπο μείγμα. Εάν αντιμετωπίσουμε δυσκολία σε αυτό, τοποθετούμε πάλι την κατσαρόλα στο μάτι και ζεσταίνουμε ξανά. Σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία όμως, ίσα ίσα να επιτρέψουμε στην σοκολάτα να λιώσει καλά.
Σερβίρουμε τη ζεστή σοκολάτα σε μεγάλη κούπα ζέστη κατά προτίμηση, με σαντιγί, σκόνη σοκολάτας, ή τρούφα σοκολάτας ή με marshmallows (ζαχαρωτά).
Μυστικά για τη ζεστή σοκολάτα
• Αν θέλουμε ένα vegan/νηστίσιμο ρόφημα ζεστής σοκολάτας, αντί για γάλα αγελάδος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα σόγιας, ή γάλα αμυγδάλου, ή ακόμα καλύτερα γάλα καρύδας. Επίσης, αντικαθιστούμε την κρέμα γάλακτος με 1 κουταλιά του γλυκού corn flour, προκειμένου να δέσει όμορφα η σοκολάτα μας και να γίνει το ίδιο απολαυστική με την αρχική συνταγή.
• Αντί για κομματάκια σοκολάτας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για το ρόφημα μας υψηλής ποιότητας και χωρίς ζάχαρη κακάο σε σκόνη. Τρεις με τέσσερις κουταλιές της σούπας κακάο στην ποσότητα γάλακτος της συνταγής είναι αρκετές. Θα μια εξίσου απολαυστική ζεστή σοκολάτα.
• Σε αυτή τη συνταγή η ζάχαρη είναι προαιρετική. Αντί για ζάχαρη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε λίγο την γεύση αλλά και την γλυκάδα στη σοκολάτα μας μέλι ή βιολογικό νέκταρ αγαύης ή ακόμα και σιρόπι σφενδάμου (maple syrup). 2 με 3 κουταλάκια του γλυκού είναι αρκετά για να έχουμε μια πιο γλυκιά και περισσότερο αρωματική ζεστή σοκολάτα.
(κι άλλα μυστικά!)
• Αν θέλουμε να φτιάξουμε αυθεντική γαλλική σοκολάτα, τότε η μαύρη σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο, αποτελεί την ιδανική επιλογή. Όμως και η κουβερτούρα που βρίσκουμε εύκολα σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ είναι μια καλή και πιο οικονομική εναλλακτική λύση για να φτιάξουμε το ρόφημα μας πιο εύκολα και γρήγορα. Κυρίως λόγω της ιδιαίτερης σύστασης της λιώνει πιο εύκολα και ομοιόμορφα (εξαιτίας της μεγαλύτερης περιεκτικότητας της σε βούτυρο κακάο). Χάρη σε αυτό λοιπόν, η ζεστή σοκολάτα μας θα γίνει βελούδινη, χωρίς να ταλαιπωρηθούμε με το λιώσιμο της σοκολάτας.
• Μπορούμε επίσης για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία και για να γλιτώσουμε χρόνο να βάλουμε τα κομματάκια της κουβερτούρας σε ένα πυρίμαχο γυάλινο μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα (15- 20), προκειμένου να λιώσουν λίγο η εντελώς πριν τα ρίξουμε στο ζεστό μείγμα γάλακτος στην κατσαρόλα.
• Όπως και να το κάνουμε θέλει πολύ καλό ανακάτεμα και υπομονή για να ομογενοποίηθουν καλά όλα τα υλικά μεταξύ τους και να έχουμε μια πολύ πλούσια, βελούδινη και απολαυστική ζέστη σοκολάτα.
• Εκτός από εκχύλισμα βανίλιας μπορούμε εναλλακτικά να προσθέσουμε 1/4 της κουταλιάς του γλυκού εσπρέσο σε σκόνη για τους λάτρεις του καφέ.
Ευχαριστούμε πολύ το Γιάννη Κορυζή που μοιράστηκε μαζί μας τη συνταγή και τα μυστικά του.
Who is who
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.
«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.
Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!
«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».
Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr