Squid Game: Η «σουπιά» του Netflix «βάζει σε κίνδυνο τα παιδιά μας» - η σειρά φαινόμενο & οι παγκόσμιες αντιδράσεις (βίντεο)
Είναι Νο 1 σε 94 χώρες
Ένας χαμός έχει δημιουργηθεί γύρω από τη νέα σειρά του Nteflix «Squid Game» (ελλ.«Παιχνίδι του Καλαμαριού»), με γονείς και σχολεία να ανυσηχούν για την ασφάλεια των παιδιών και ειδικούς να υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι «μπορεί να βλάψει την κοινωνική και ψυχική εξέλιξή τους».
Το «Παιχνίδι του Καλαμαριού» (Squid Game) είναι εδώ και λίγο καιρό ίσως η πιο δημοφιλής σειρά στην ιστορία του Netflix αφού είναι Νο 1 σε 94 χώρες από το Μπανγκλαντές έως τις ΗΠΑ και από τη Βραζιλία έως τη Βρετανία.
Το κοινωνικό θρίλερ των 9 επεισοδίων, στο οποίο διαγωνιζόμενοι παίζουν παιδικά παιχνίδια με θανατηφόρες συνέπειες σε μια προσπάθεια να κερδίσουν 45,6 δισεκατομμύρια γουόν, έχει κάνει «τρελή» επιτυχία με το bloomberg να αναφέρει, σύμφωνα με την Daily Mail, ότι η παραγωγή κόστισε μόλις 21,4 εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο η αξία του για την πλατφόρμα υπολογίζεται σχεδόν στο 1 δισεκατομμύριο (900 εκατ. για την ακρίβεια είναι αποκόμισε το Nteflix)!
Βάσει των ίδιων πληροφοριών περίπου 132 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν παρακολουθήσει τουλάχιστον δύο λεπτά από το Squid Game, στις πρώτες 23 ημέρες προβολής του, σπάζοντας εύκολα το ρεκόρ του Ridgerton, που μέτρησε 82 εκατομμύρια προβολές τις πρώτες 28 ημέρες.
Το «παιχνίδι του καλαμαριού» δημιουργεί μια σειρά από κοινωνικά ερωτήματα, όπως μέχρι που θα μπορούσε να φτάσει κάποιος για τα χρήματα και πόση αξία έχει η ανθρώπινη ζωή.
Παρόλο που η σειρά έχει γίνει πολύ αγαπητή και έχει στρέψει πολλούς προς την κινηματογραφική σχολή της Νότιας Κορέας, έχει δεχτεί έντονη κριτική με σχολεία να στέλνουν μάλιστα επιστολές προς τους γονείς και να τους παροτρύνουν να μην τους επιτρέψουν να το δουν. Παράλληλα γονείς και οργανώσεις ζητούν τη διακοπή του λόγω μιμητικής συνήθειας των παιδιών.
Οι γονείς μπορεί να διδάσκουν στα παιδιά τους να είναι νταήδες, αφήνοντάς τα να παρακολουθούν το Squid Game, προειδοποίησε η Δρ Sandra Wheatley, με την ίδια να λέει σύμφωνα με την Daily Mail ότι η εκπομπή του Netflix θα μπορούσε να βλάψει την «κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη» των νέων.
Την ίδια ώρα ανέφερε ότι η κορεάτικη σειρά μπορεί να τους ενθαρρύνει, σε περίπτωση που δουν κάποιο συνομήλικό τους να υποφέρει, να μην τον βοηθήσουν και να μείνουν αμέτοχοι. Η κοινωνική ψυχολόγος, που ειδικεύεται στη γονική μέριμνα, είπε επίσης ότι τα παιδιά του δημοτικούμπορεί να μην είναι αρκετά μεγάλα για να κατανοήσουν το πλαίσιο της βίας.
Σύμφωνα με το βρετανικό μέσα την περασμένη εβδομάδα, το δημοτικό σχολείο John Bramston στο Ilford, στο ανατολικό Λονδίνο, έγραψε στους γονείς γράμμα προειδοποιώντας τους ότι οι μαθητές αντιγράφουν σκηνές από την σειρά στην παιδική χαρά.
«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη παγίδα στο συγκεκριμένο σίριαλ και ο λόγος είναι ότι παντρεύει το παιδικό παιχνίδι, κάτι που είναι πολύ οικείο στα παιδιά και έχει μια παιδική αφέλεια και ανεμελιά, με κάτι πολύ τραυματικό, όπως είναι το έγκλημα, με κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο» αναφέρει στον ΣΚΑΙ η ψυχοθεραπεύτρια, Άννα Κανδαράκη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
«Γι’ αυτό ακριβώς και μπορεί να οδηγήσει με πολύ περίεργες συνέπειες» συμπληρώνει. «Ένα έφηβος είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιες φορές πότε τελειώνει η πραγματικότητα και πότε ξεκινάει η φαντασία. Και οι έφηβοι τα ζουν όλα σε πολύ υπερβολικό βαθμό» κατέληξε.
Στο «μικροσκόπιο» των αρχών μηνύματα για «παιχνίδι καλαμαριού» στην Ελλάδα
Την μαζική επιτυχία και διάδοση της σειράς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκαν επιτήδειοι στη χώρα μας αφού στο μικροσκόπιο της αστυνομίας μπήκε ανάρτηση ομάδας κοινωνικού δικτύου για συμμετοχή σε «παιχνίδια θανάτου» με μοναδική προϋπόθεση οι συμμετέχοντες να δώσουν 25 ευρώ και να δώσουν ραντεβού, με την τοποθεσία μάλιστα να επισημαίνεται πως θα τους ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr