Το έπος του 40 στο σινεμά: Το πρώτο ελληνικό animation - Οι υπερπαραγωγές - "blockbuster" - οι cult ταινίες & τα σινεφίλ αριστουργήματα (φώτο-βίντεο)

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τις ταινίες με θέμα το 40 - Τα παρασκήνια , τα εισητήρια, οι έρωτες 

Η τέχνη αντιγράφει τη ζωή και το αντίθετο. Και ενώ τα όρια ανάμεσα στο πότε συμβαίνει το ένα και πότε  συμβαίνει το άλλο δεν είναι αρκετά σαφή, ένα είναι το βέβαιο:

Η τέχνη σε όλες τις μορφές της, καταγράφει την εποχή της και επηρεάζεται από αυτήν.

Καλλιτεχνικά ρεύματα, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, τάσεις, και φυσικά το κοινό , ή αλλιώς η "αγορά" καθορίζουν τα πλαίσια στα οποία κινείται η καλλιτεχνική δημιουργία κάθε εποχής, με εξαίρεση βεβαίως τους πρωτοπόρους , ρηξικέλευθους δημιουργούς, που βρίσκονται κόντρα στην εποχή τους και ενίοτε μπροστά από αυτή.

Την 28η Οκτωβρίου 1940 η φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι κύρηξε τον πόλεμο στην Ελλάδα. Έτσι ξεκίνησε το έπος του 40

Στα ελληνικά βουνά γράφτηκαν ιστορίες ηρωισμού.

Η υφήλιος υποκλίθηκε σε ένα μικρό έθνος που ύψωσε το ανάστημα του στο φασισμό.

Ακολούθησε η γερμανική κατοχή και η σθεναρή εθνική αντίσταση.

Ο ελληνικός κινηματογράφος κατέγραψε το έπος του 40 στις λεγόμενες ιστορικές ταινίες.

Ανάμεσα τους βρίσκουμε πολύ αξιόλογα φίλμ όπως το "Μπλόκο" του Άδωνι Κύρου ή την ταινία “Ουρανός” του Τάκη Κανελλόπουλου και το "Ξυπόλητο τάγμα" του 1954.

Από τη λίστα με τις ταινίες για την περίοδο του 40 δεν λείπουν οι υπερπαραγωγές που κόστισαν πολλά χρήματα για την εποχή που γυρίστηκαν. Μία από αυτές είναι η "Υπολοχαγός Νατάσα" με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στον ομώνυμο ρόλο και πολλές cult σκηνές, όπως αυτή που η Αλίκη βασανίζεται από τους Γερμανούς με τη "βλεφαρίδα κάγκελο" και άψογο μαλλί.

Finos Films

Οι περισσότερες από αυτές τις ταινίες γυρίστηκαν την "χρυσή περίοδο" του ελληνικού κινηματογράφου τη δεκατία του 60-70.

Πολλές από αυτές γυρίστηκαν την περίοδο της επταετίας, περίοδο που οι ταινίες με πατριωτικό περιεχόμενο ήταν στο φόρτε τους.

Πιο πρόσφατες είναι   η ταινία "Κατάσκοπος Νέλλη" που γυρίστηκε το 1981, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, και η ταινία 17 σφαίρες για έναν άγγελο της ίδιας χρονιάς.

Η ταινία του Νίκου Φώσκολου παρουσιάζει τη ζωή της ηρωίδας της Αντίστασης, Ηρώς Κωνσταντοπούλου, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς σε ηλικία 17 ετών.

Και μία μόνο γυρίστηκε την περίοδο της κατοχής με κίνδυνο της ζωής του δημιουργού της. Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο ελληνικό animation. 

Ένα φιλμάκι κινουμένων σχεδίων του σπουδαίου σκιτσογράφου Σταμάτη Πολενάκη που σατιρίζει το Μουσολίνι.

Η πιο εμπορικές ταινίες  της κατηγορίας είναι  η "Υπολοχαγός Νατάσα", και  «Η Δασκάλα με τα Ξανθά Μαλλιά».

Και οι δύο φέρουν τη σκηνοθετική υπογραφή  του Ντίνου Δημόπουλου, και έχουν  πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Η πιο καλλιτεχνική ταινία της κατηγορίας,  είναι η έξοχη αντιπολεμική ταινία, ο «Ουρανός» του Τάκη Κανελλόπουλου, που προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών το 1963 κι εκτιμήθηκε διεθνώς.

Ας θυμηθούμε λοιπόν τις ταινίες με θέμα το έπος του 40

Το πρώτο ελληνικό Animation

Η πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων γυρίστηκε από τον σκιτσογράφο Σταμάτη Πολενάκη (1908-1997) με τίτλο Ο Ντούτσε αφηγείται… Η επτάλεπτη ταινία «τύπου Μίκυ-Μάους», όπως αναφέρει στο ζενερίκ ο δημιουργός της, σατιρίζει την εισβολή των Ιταλών στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου 1940 και ειδικά τον Μουσολίνι, ο οποίος αφηγείται τα κατορθώματά του, αλλά η πραγματικότητα συνεχώς τον διαψεύδει.

Ο Σταμάτης Πολενάκης, από τους κορυφαίους Έλληνες σκιτσογράφους του 20ου αιώνα και πρωτοπόρος του κινούμενου σχεδίου στη χώρα μας, ξεκίνησε να σχεδιάζει τα σκίτσα της ταινίας το 1942 στην πατρίδα του, τη Σίφνο, όπου είχε καταφύγει κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Δούλευε κάτω από την μπότα του Ιταλού κατακτητή, με κίνδυνο να συλληφθεί, αναφέρει το Σαν σήμερα.

Μετά την απελευθέρωση, με τη βοήθεια των κινηματογραφιστών Πρόδρομου Μεραβίδη και Θανάση Παπαδούκα, ολοκλήρωσε την ταινία, που έγραψε ιστορία, καθώς ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων, που γυρίστηκε στη χώρα μας. Τη μουσική της επιμελήθηκε ο μουσικοσυνθέτης Ανδρέας Πόγγης, ενώ την ορχήστρα διηύθυνε ο μαέστρος Μηνάς Πορτοκάλης.

Η ταινία χάθηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου και μόλις το 1980 βρέθηκε ένα αρνητικό της και αποκαταστάθηκε.

Οι υπερπαραγωγές ή αλλιώς τα  "Blockbuster" 

Υπολοχαγός Νατάσα 1970

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Νίκος Φώσκολος, Μουσική: Κώστας Καπνίσης, διάρκεια: 134, Παραγωγή: Φίνος Φιλμς

Πρωταγωνιστούν: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Κώστας Καρράς, Σπύρος Καλογήρου, Ελένη Ζαφειρίου, Κάκια Παναγιώτου, Ανδρέας Φιλιππίδης, Θάνος Γραμμένος, Λάμπρος Κοτσίρης, Νίκος Δενδρινός, Θόδωρος Ντόβας, Μαλαίνα Ανουσάκη, Αγγέλα Καζακίδου, Αταλάντη Κλαπάκη κ.α.

Η πλέον εμπορική ταινία του ελληνικού κινηματογράφου με φόντο τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Έρωτας και πατρίδα με το δημοφιλέστερο ντούετο εγχώριων σταρ, επιτυχία εξασφαλισμένη για την ταινία που έκανε ρεκόρ εισητηρίων.

Η σκηνή που η πρωταγωνίστρια τραυματισμένη επάνω στην άμαξα πηγαίνει προς την εκκλησία έχει γυριστεί στα Σπάτα Αττικής. Η ηθοποιός που υποδύεται την τσιγγάνα είναι η Μαλαίνα Ανουσάκη, μητέρα της επίσης ηθοποιού Ελένης Ανουσάκη.

 

 

Η ταινία ξεπέρασε τα 751.000 εισιτήρια στην πρώτη της προβολή αποτελώντας τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία από απαρχής του ελληνικού κινηματογράφου, ένα ρεκόρ που κράτησε μέχρι το 1999

Υπόθεση

Νταχάου 1965. Η Νατάσσα Αρσένη λείπει πάνω από 20 χρόνια από την Ελλάδα. Λίγο πριν επιστρέψει, επισκέπτεται το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης. Στο τρένο της επιστροφής στην πατρίδα αρχίζει να θυμάται τα χρόνια της κατοχής. Τότε που ανάμεσα στους Γερμανούς αξιωματικούς ήταν και ο συμφοιτητής της στο ωδείο, Μαξ Ρόιτερ, ο οποίος έγινε υπολοχαγός των Ες Ες, παρόλο που η μητέρα του ήταν Ελληνίδα. Ο Μαξ κυνηγούσε τον Ορέστη, έναν αντάρτη που η Νατάσσα βοήθησε δύο φορές, μία στην Κωπαΐδα και μία στην Αθήνα. Θυμήθηκε επίσης τις περιπέτειες που πέρασε μέχρι να βρεθεί μαζί του, τον γάμο της που κόντεψε να διακοπεί από τον Μαξ, το παιδί που έκαναν μαζί, καθώς και την σύλληψη και τα βασανιστήρια που υπέστη από τον ίδιο τον Μαξ. Θυμήθηκε επίσης πως εκείνος τη γλίτωσε από το εκτελεστικό απόσπασμα που την έστειλε ο Μαξ, καθώς και τη δολοφονία του από Έλληνες αντάρτες, που τον νόμισαν για Γερμανό.

 

 

Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά

Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά είναι ο τίτλος μιας ελληνικής έγχρωμης δραματικής ταινίας σε παραγωγή Φίνος Φιλμ, του 1969, σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, και σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη και Ανθής Δημοπούλου. Πρωταγωνιστούν οι: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Παντελής Ζερβός, Άγγελος Αντωνόπουλος, Σπύρος Καλογήρου και Νότης Περγιάλης.

Η δασκάλα με τα ξανθιά μαλλιά ξεκίνησε με άλλο τίτλο. Στην αρχή ονομαζόταν "Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά" και μάλιστα είχαν τυπωθεί και αφίσες με αυτό τον τίτλο. Όμως δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα με τους κληρονόμους του Στράτη Μυριβήλη, του μεγάλου Έλληνα πεζογράφου, ο οποίος είχε γράψει το πολύ σημαντικό μυθιστόρημα "Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια" και την τελευταία στιγμή άλλαξε ο τίτλος. Ήταν μια πλούσια παραγωγή της Φίνος Φιλμ γυρισμένη στη Μακρινίτσα του Πηλίου στο νομό Μαγνησίας και εντασσόταν στη μόδα εκείνης της εποχής με τις ταινίες που τοποθετούνταν η δράση τους στον πόλεμο του 1940.

Σε αυτή την ταινία, η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν έγκυος στον Γιάννη και (όπως και στην ταινία "Η νεράιδα και το παλικάρι") σε κάποιες σκήνες την αντικατέστησε η Μήτσι Καρρά.

Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά ήταν την εποχή που προβλήθηκε η τρίτη πιο εμπορική ταινία στην ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου, μετά την "Υπολοχαγό Νατάσσα" και την "Αρχόντισσα και τον αλήτη" έχοντας κόψει 739.001 εισιτήρια.

Υπόθεση

Η Μυρτώ Θεοδώρου (Αλίκη Βουγιουκλάκη) είναι μία όμορφη δασκάλα που διορίζεται σε ένα απομακρυσμένο χωριό, την Κρυόβρυση, λίγο πριν ξεσπάσει ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος. Η νεαρή δασκάλα είναι γεμάτη αγάπη για το λειτούργημά της, αλλά και για τους μαθητές της. Με πρωτοποριακές ιδέες στην εκπαίδευση, αποφεύγει τις τιμωρίες και το ξύλο, παρότι στην αρχή τα πιτσιρίκια σκέφτονται διάφορα καψόνια. Τις μεθόδους της δεν εγκρίνουν οι γονείς με τις αναχρονιστικές αντιλήψεις.

Το χωριό εναντιώνεται όταν η δασκάλα συνάπτει δεσμό με τον Στέφανο (Δημήτρης Παπαμιχαήλ), γεωπόνο και γιο του προέδρου (Παντελής Ζερβός). Το ζευγάρι αποφασίζει να παντρευτεί στις 27 Οκτωβρίου 1940, στο τέλος του γλεντιού όμως, τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου ξεσπά ο πόλεμος και ο Στέφανος φεύγει για το μέτωπο. Τα νέα που φτάνουν είναι δυσάρεστα, καθώς γίνεται γνωστό ότι ο άνδρας της Μυρτώς είναι νεκρός.

Τα χρόνια της Κατοχής είναι πολύ δύσκολα και η νεαρή δασκάλα αφοσιώνεται στους μαθητές της, έχοντας φύλακα-άγγελο τον συνάδελφό της Άγγελο (Άγγελος Αντωνόπουλος), που έχει μετατεθεί στο χωριό για χάρη της. Με την απελευθέρωση και με τη σύμφωνη γνώμη του πεθερού της, η Μυρτώ αποδέχεται την πρόταση του Άγγελου να παντρευτούν. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μυστήριο όμως, η επιστροφή του Στέφανου, που εντέλει δεν είχε πεθάνει αλλά νοσηλευόταν σε ιταλικό νοσοκομείο, δίνει στην ταινία το ευτυχισμένο τέλος.

ΟΧΙ

Το Όχι είναι ο τίτλος μίας ελληνικής πολεμικής κινηματογραφικής ταινίας, του 1969 σε σκηνοθεσία Ντίμη Δαδήρα και σενάριο Αντώνη Δαυίδ και Σταμάτη Φιλιππούλη, και με πρωταγωνιστές τον Κώστα Πρέκα, τη Βέρα Κρούσκα, τον Στέφανο Στρατηγό και τον Χρήστο Πολίτη.

Η ταινία έκοψε 602.264 εισιτήρια και κατετάγη 5η μεταξύ των 99 ταινιών που προβλήθηκαν την ίδια χρονιά. 

Έλαβε 3 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1969: αρτιότερης παραγωγής, φωτογραφίας και κριτικών φωτογραφίας.  Κυκλοφόρησε και με τη μορφή DVD στις 23 Οκτωβρίου 2007

Διάρκεια: 165’

Χρώμα: Έγχρωμη - Σινεμασκόπ

Παραγωγή: Art Films (Τζέιμς Πάρις)

Σκηνοθεσία: Ντίμης Δαδήρας

Σενάριο: Αντώνης Δαυίδ και Σταμάτης Φιλιππούλης

Διευθυντής Φωτογραφίας: Δημήτρης Παπακωνσταντής

Μουσική: Γεράσιμος Λαβράνος

Ηθοποιοί: Κώστας Πρέκας, Βέρα Κρούσκα, Χρήστος Πολίτης, Γρηγόρης Βαφιάς, Χάρης Παναγιώτου, Μαλαίνα Ανουσάκη, Γιώργος Μοσχίδης, Γιώργος Μπάρτης, Δημήτρης Μπισλάνης, Στέφανος Στρατηγός, Λευτέρης Γυφτόπουλος, Νίκος Δενδρινός, Γιώργος Ζαϊφίδης, Γιώργος Βουτσίνος, Κώστας Παπαχρήστος.

Υπόθεση:

1940. Η Στέλλα Σαλβατόρε (Βέρα Κρούσκα), η κόρη του ιταλού πρέσβη (Γιώργος Μοσχίδης) στην Αθήνα, αγαπά τον Δημήτρη Νικολάου (Κώστας Πρέκας), έναν έλληνα υπολοχαγό. Η επίθεση της Ιταλίας κατά της Ελλάδας τους χωρίζει. Ο Δημήτρης πολεμά στην Αλβανία και η Στέλλα κλείνεται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μετά την κατάρρευση του μετώπου και την εισβολή των Γερμανών, η οικία Νικολάου επιτάσσεται από τον συνταγματάρχη Σβάιτσερ των SS (Χρήστος Πολίτης), o οποίος βάζει στο μάτι τη Στέλλα. Ο Δημήτρης, ήρωας του Ρούπελ, φεύγει στη Μέση Ανατολή για να συνεχίσει τον αγώνα, αλλά επιστρέφει κρυφά στην Ελλάδα με αποστολή να οργανώσει ένα μεγάλο σαμποτάζ. Όταν συνθηκολογεί η Ιταλία, ο πρώην ιταλός πρέσβης και νυν συνταγματάρχης Σαλβατόρε αυτοκτονεί, αρνούμενος να συνεργαστεί με τον Σβάιτσερ, και ο Δημήτρης μετά τη διάπραξη του σαμποτάζ συλλαμβάνεται και εκτελείται. Μαζί του, δήθεν ως συνεργάτης του, εκτελείται και η Στέλλα, επειδή αρνήθηκε να γίνει ερωμένη του Σβάιτσερ.

 

Κοντσέρτο για Πολυβόλα

Το Κοντσέρτο για πολυβόλα είναι ο τίτλος μιας έγχρωμης ελληνικής κινηματογραφικής πολεμικής ταινίας του 1967, σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου σε σενάριο Νίκου Φώσκολου, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Τζένη Καρέζη, Μάνος Κατράκης, Κώστας Καζάκος, Ανδρέας Μπάρκουλης, Ζώρας Τσάπελης και Σπύρος Καλογήρου.

Η ταινία κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 27 Φεβρουαρίου 1967. Κόβοντας 427.698 εισιτήρια, κατατάχθηκε 8η ανάμεσα σε 117 ταινίες της ίδιας σεζόν. Απέσπασε δύο κρατικά βραβεία από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου: σκηνοθεσίας για τον Νίκο Φώσκολο και ερμηνείας για τον Κώστα Καζάκο. 

Η ιστορία αυτής της ταινίας χρησιμοποιήθηκε από το Νίκο Φώσκολο έξι χρόνια αργότερα στην τηλεοπτική σειρά «Ο άγνωστος πόλεμος», που προβλήθηκε από την ΥΕΝΕΔ και έκανε θραύση, αφού άγγιξε υπερβολικά μεγάλα ποσοστά επιτυχίας για την εποχή εκείνη.

Στα γυρίσματα της ταινίας, κατά τη διάρκεια μιας παρτίδας τάβλι, πλέχτηκε το ειδύλλιο Καρέζη - Καζάκου, που οδήγησε στον γάμο τους

Υπόθεση

Η Νίκη Βάρσου (Τζένη Καρέζη), μια πολιτική υπάλληλος στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, παραμονές του πολέμου του 1940, παραδίδει στρατιωτικά έγγραφα στους Ιταλούς, οι οποίοι την εκβιάζουν με τη ζωή του αδελφού της, που τον κρατούν αιχμάλωτο. Η πράξη της αποκαλύπτεται και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά ο υποστράτηγος Καραγιαννόπουλος με το ψευδώνυμο Δαρείος (Μάνος Κατράκης) της προτείνει να συνεχίσει να προμηθεύει τους Ιταλούς με έγγραφα, πλαστά όμως αυτή τη φορά. Μαζί της, όμως, μπλέκει και ο Αλέξης Θεοδώρου (Κώστας Καζάκος), ένας νεαρός λοχαγός πεζικού, που είναι ερωτευμένος μαζί της.

Όταν μια δήθεν κλοπή αποκαλύπτεται, ο λοχαγός δικάζεται ως υπαίτιος και καταδικάζεται σε θάνατο, μόνο που η εκτέλεσή του είναι εικονική, για να πειστούν οι Ιταλοί για το γνήσιο των πληροφοριών που προμηθεύονται, ενώ ο πόλεμος ξεσπάει.

Μια γυναίκα στην αντίσταση

Ελληνική δραματική ταινία μυθοπλασίας. Γυρίστηκε το 1970 σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου . Στην ταινία που έκοψε 460.036 εισητήρια, έχουμε εξαιρετικές ερμηνείες από το δίδυμο Κώστας Καζάκος, Τζένη Καρέζη.

Πρωταγωνιστούν: Τζένη Καρέζη, Κώστας Καζάκος, Άγγελος Αντωνόπουλος, Άλκης Γιαννακάς, Λυκούργος Καλλέργης, Λαυρέντης Διανέλλος, Δήμος Σταρένιος, Κάκια Παναγιώτου

Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος

Σενάριο: Λάζαρος Μοντανάρης, Ντίνος Δημόπουλος

Φωτογραφία: Karlheinz Hummel

Μουσική σύνθεση: Κώστας Καπνίσης

Υπόθεση

Σε μια εξοχική βίλα κοντά στην Καστοριά, η Άννα Κωλέτη γιορτάζει τους αρραβώνες της με τον σμηναγό Δημήτρη Ζορμπά. Η κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου καταστρέφει την ευτυχία της και η οικογένεια παρασύρεται από τη δίνη των γεγονότων.

Αργότερα, πιστεύοντας ότι ο αρραβωνιαστικός της σκοτώθηκε στον πόλεμο, η Άννα συνδέεται με έναν Γερμανό διοικητή Κατοχής, ώστε να αποσπά μυστικά για λογαριασμό της Αντίστασης. Ο ρόλος της όμως αποκαλύπτεται και η ίδια καταλήγει κρατούμενη στα υπόγεια της Κομαντατούρ.

Η Μεσόγειος φλέγεται

karagiannis -karatzopoulos.com

 

Η Μεσόγειος φλέγεται είναι ο τίτλος μίας ελληνικής πολεμικής κινηματογραφικής ταινίας του 1970, σε σκηνοθεσία Ντίμη Δαδήρα και σενάριο Αντώνη Δαυίδ και Σταμάτη Φιλιππούλη, με πρωταγωνιστές τον Κώστα Πρέκα και τον Κώστα Καρρά.

Η ταινία κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες τη σεζόν 1969-1970 και, κόβοντας 410.329 εισιτήρια, κατατάχθηκε στην 7η θέση ανάμεσα σε 99 ταινίες της ίδιας σεζόν.

Υπόθεση

Η Γερμανία εισβάλει στην Ελλάδα και δύο παιδικοί φίλοι, ο Έλληνας Παύλος Δελής και ο Γερμανός Έρικ Φον Άουερ, αξιωματικοί του ναυτικού των χωρών τους, είναι αναγκασμένοι να πολεμήσουν ο ένας τον άλλον και συγκρούονται στη μάχη, ο καθένας υπερασπιζόμενος την πατρίδα του.

Λίγο νωρίτερα, πριν κηρυχτεί ο πόλεμος, ο Έρικ επισκέπτεται στην Αθήνα τον άρρωστο πατέρα του, ο οποίος εργάζεται στην πρεσβεία της Γερμανίας. Με την ευκαιρία, συναντά τη Μαρίνα, αδελφή του Παύλου, με την οποία είναι ερωτευμένος από παλιά. Η συνάντηση κρατιέται μυστική από τον Παύλο και η γνωριμία αυτή καταλήγει στον γάμο μεταξύ του Έρικ και της Μαρίνας.

Όταν αρχίζουν οι συγκρούσεις στη Μεσόγειο, κατά τις οποίες οι δυο παλιοί φίλοι έρχονται αντιμέτωποι, εκτός από την παλιά έχθρα λόγω της Μαρίνας, τους χωρίζει πλέον και η αγάπη του καθενός για την πατρίδα του.

Αυτοί που μίλησαν με το θάνατο

Το Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο είναι ελληνικό πολεμικό δράμα του 1970 της Φίνος Φιλμ σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. Η ταινία παρουσιάζει την αντίσταση μιας παρέας νέων στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τον έρωτα μεταξύ μιας νοσοκόμας (Ζωή Λάσκαρη) και ενός στρατιώτη (Γιάννης Φέρτης) υπό την γερμανική Κατοχή.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 23 Μαρτίου 1970  κόβοντας 277.395 εισιτήρια και κατατάχθηκε στην 21η θέση ανάμεσα σε 99 ταινίες της ίδιας σεζόν

Υπόθεση

Με την κήρυξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου, ο Νέστορας (Νικηφόρος Νανέρης) και οι φίλοι του φεύγουν για το μέτωπο. Η αδελφή του Μάρθα (Ζωή Λάσκαρη) υπηρετεί εθελόντρια νοσοκόμα σ’ ένα συρμό στη Βόρεια Ελλάδα, όπου συναντά τον τραυματισμένο Κώστα (Γιάννης Φέρτης), έναν από τους φίλους του αδελφού της, κι ένα αίσθημα γεννιέται ανάμεσά τους. Επτά μήνες αργότερα, όταν οι Γερμανοί μπαίνουν στην Αθήνα, ο πατέρας του Κώστα (Μάνος Κατράκης) γίνεται συνεργάτης τους, παρά τις αντιρρήσεις του γιου του. Ο Νέστορας, η Μάρθα και οι φίλοι τους μετέχουν σε μία αντιστασιακή ομάδα, στην οποία δεν θέλουν τον Κώστα, λόγω της δράσης του πατέρα του. Όλοι τους, ακόμα και ο Κώστας, θα συλληφθούν και θα βασανιστούν. Η Μάρθα θα επιζήσει, ενώ κάποιοι άλλοι θα υποκύψουν. Για να εξιλεωθεί, ο Κώστας θα βοηθήσει τον Νέοτορα να δραπετεύσει και να κρυφτεί, και θα κανονίσει να εκτελεστεί ο πατέρας του ως προδότης. Με την Απελευθέρωση, η Μάρθα και ο Κώστας θα είναι πια ελεύθεροι να ζήσουν μαζί, ευτυχισμένοι για πάντα.

 28η Οκτωβρίου ώρα 5:30

Διάρκεια: 102’

Χρώμα: Έγχρωμη

Παραγωγή: Art Films (Τζέιμς Πάρις)

Σκηνοθεσία: Κώστας Καραγιάννης

Σενάριο: Διονύσης Τζεφρώνης

Διευθυντής Φωτογραφίας: Δημήτρης Παπακωνσταντής

Μουσική: Χρήστος Μουραμπάς

Ηθοποιοί: Χρηστός Πολίτης, Βέρα Κρούσκα, Λάκης Κομνηνός, Φερνάντο Σάντσο, Δημήτρης Μπισλάνης, Γιώτα Σοϊμοίρη, Νικήτας Πλατής, Γιάννης Κατράνης, Τίμος Περλέγκας.

Σεναριογράφος της ταινίας είναι ο Διονύσης Τζεφρώνης και σκηνοθέτης ο Κώστας Καραγιάννης.

Η ταινία γυρίστηκε στο χωριό Γαλάτιστα του Νομού Χαλκιδικής.

Υπόθεση:

Η κήρυξη του πολέμου βρίσκει τους κατοίκους του γραφικού μακεδονικού χωριού Μικρή Λεύκα στο γλέντι, αλλά τα παλικάρια σταματούν αμέσως τον χορό και ξεκινούν για τον πόλεμο. Με την κατάρρευση του μετώπου, οι Γερμανοί μπαίνουν στο χωριό και ο διοικητής τους (Δημήτρης Μπισλάνης) μετατρέπει το κρατικό εργοστάσιο ξυλείας σε εργοστάσιο κατασκευής πολεμοφοδίων και υποχρεώνει τους κατοίκους του να δουλεύουν σ’ αυτό. Μέσα σ’ ένα κλίμα βίας και τρόμου, το πνεύμα της αντίστασης φουντώνει, μέχρι που έρχεται η μέρα της απελευθέρωσης και μία ελεύθερη ζωή ξαναρχίζει. Εστία της αντίστασης ήταν ο τρελόγερος, όπως πίστευαν πολλοί, Τρύφωνας Πλατανιάς (Φερνάντο Σάντσο), που στην πραγματικότητα ήταν ένας ένθερμος πατριώτης, και ο γιος του Κυριάκος (Γιάννης Κατράνης), που είχε χάσει και τα δυο του πόδια στο αλβανικό μέτωπο. Παράλληλα, αναπτύσσονταν η ιστορία αγάπης του Κυριάκου και της Φρόσως (Γιώτα Σοϊμοίρη), που αρχικά ο Πλατανιάς δεν ήθελε για νύφη του, και της αδελφής του Ελένης (Βέρα Κρούσκα) και του Στέλιου (Χρήστος Πολίτης), ενός ακόμα ήρωα του πολέμου.

Πρεμιέρα: 1971

Εισιτήρια: 321.543 (10η σε 87 ταινίες την σεζόν 1970-1971).

Η μάχη της Κρήτης

 Η μάχη της Κρήτης είναι μια πολεμική ταινία του 1970, σε παραγωγή Τζέιμς Πάρις και σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη. Το σενάριο γράφτηκε από τον Βασίλη Μανουσάκη, το οποίο διασκευάστηκε από σενάριο του Σταμάτη Φιλιππούλη.

Η ταινία κυκλοφόρησε στις κινημτογραφικές αίθουσες τη σεζόν 1970-1971 και, κόβοντας 435.165 εισιτήρια, κατατάχθηκε στην 6η θέση ανάμεσα σε 87 ταινίες της ίδιας σεζόν

Υπόθεση

 Η ταινία διαπραγματεύεται την προσπάθεια ενός εύελπι να οδηγήσει το απόθεμα χρυσού των Ελλήνων στην Κρήτη. Με τη βοήθεια του πατέρα του (συγκλονιστική μορφή αυτός ο Φερνάντο Σάντσο), της αδελφής του και μιας νοσοκόμας του Ερυθρού Σταυρού παραδίδουν το χρυσάφι σε ένα πλοίο.

 

Υποβρύχιο Παπανικολής

Το Υποβρύχιο Παπανικολής είναι μια ελληνική πολεμική ταινία του 1971, σε σκηνοθεσία Γιώργου Ζερβουλάκου και σενάριο Δημήτρη Ζαννίδη και πρωταγωνιστή τον Κώστα Καζάκο.

Η ταινία προβλήθηκε στις κινημτογραφικές αίθουσες τη σεζόν 1971-1972 και, κόβοντας 280.388 εισιτήρια, κατατάχθηκε στην 12η θέση ανάμεσα σε 90 ταινίες της ίδιας σεζόν

Ο Δημήτρης Ζαννίδης σχολίασε για τον βιαστικό τρόπο με τον οποίο έπρεπε να γραφτεί το σενάριο:

«Συζητήσαμε τότε να γυρίσουμε την ταινία. Πήραμε τελικά την έγκριση, αλλά ήθελαν μέσα σε δύο ημέρες το σενάριο. Μέχρι τότε είχαμε μόνο την πρόταση. Έτσι μέσα σε 48 ώρες έπρεπε να δείξουμε το σενάριο της υπόθεσης. Το έγραψα γρήγορα-γρήγορα, το υποβάλλαμε για έλεγχο στο Πολεμικό Ναυτικό και μας έκαναν διορθώσεις πάνω σε ορισμένα τεχνικά θέματα. Στην ουσία το σενάριο γράφτηκε μέσα σε μιάμιση μέρα». 

Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1971 και απέσπασε μία τιμητική διάκριση ο Γιώργος Ζερβουλάκος, όμως αρνήθηκε μεγαλόφωνα να την παραλάβει, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη

Οι εμπορικές

Οι Γενναίοι Πεθαίνουν Δύο Φορές(1973)

Finos Film

Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική διασκευή της τηλεοπτικής επιτυχίας του Νίκου Φώσκολου "Ο Άγνωστος Πόλεμος".

Υπόθεση

Στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής, η κυρία Δήμητρα, χήρα του αεροπόρου Νικηφόρου Αυγέρη, ζει με την κόρη της Νατάσσα και την πεθερά της. Κάποια μέρα συναντά τυχαία τον σαλταδόρο Χάρη, ο οποίος μοιάζει εκπληκτικά με τον μακαρίτη άνδρα της, και του ζητάει να παίξει το ρόλο του συζύγου της για χάρη της κόρης της. Ο Χάρης δέχεται και για κάποιο διάστημα ζουν μαζί. Οι Γερμανοί όμως, πιστεύοντας ότι είναι ο αληθινός Αυγέρης, τον συλλαμβάνουν, αλλά εκείνος δεν αποκαλύπτει την πραγματική του ταυτότητα, διακινδυνεύοντας ακόμα και την ζωή του.

Παραγωγή:Finos Film Κατηγορία:Δραματικ ή Είδος:Κοινωνική Σκηνοθεσία:Τάκης Βουγιουκλάκης Σενάριο:Νίκος Φώσκολος Διάρκεια:92΄'

Α Προβολή:12 Φεβρουαρίου 1973

Εισιτήρια:132.356

Ηθοποιοί:Άγγελος Αντωνόπουλος, Γκέλυ Μαυροπούλου, Ζώρας Τσάπελης, Νίκος Δενδρινός, Ζωή Ρίζου, Νατάσα Ασίκη, Καίτη Γρηγοράτου, Γιώργος Νέζος, Κυριάκος Δανίκας, Κώστας Ρήγας, Γιώργος Ταχιάτης, Τζένη Στεφανάκου, Κική Γρηγορίου, Ανδρέας Δερεφός, Κάρολος Καρόλου, Κώστας Παπούλιας, Knuto Ihne, Michael Bentler, Tony Berger Φωτογραφία:Νίκος Γαρδέλης

Μουσική:Γιώργος Χατζηνάσιος

Σκηνογραφία:Μάρκος Ζέρβας Μακιγιάζ:Νίκος Ξεπαπαδάκος Μοντάζ:Παναγιώτης Χατζής

Κατάσκοπος Νέλλη 

 

Σκηνοθεσία: Τάκης Βουγιουκλάκης, Σενάριο: Νίκος Φώσκολος, Μουσική: Γιώργος Κατσαρός, Στίχοι: Γιάννης Ξανθούλης, Παραγωγή: Καραγιάννης Καρατζόπουλος.

Πρωταγωνιστούν: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Φαίδων Γεωργίτσης, Ντίνος Ηλιόπουλος,

Χρονιά:1981

Σκηνοθεσία:ΤΑΚΗΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗΣ

Σενάριο:ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

Μουσική Επιμέλεια:ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ

Παραγωγή:ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ - ΚΑΡΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ / ΚΡΙΚΟΣ ΦΙΛΜ

Εισιτήρια:138.371

Κωδικός Ταινίας:127

Υπόθεση

Μέσα από την διήγηση μίας γιαγιάς στην εγγονή της, ξετυλίγεται η ζωή της στο Βερολίνο και στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια του Β' παγκόσμιου πολέμου.

Το νησί των γενναίων

Manos Chatzidakis.com

 Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1959-1960 και έκοψε 106.373 εισιτήρια. Ήρθε στην 4η θέση σε 52 ταινίες. Ξεχωρίζει η ερμηνεία της Τζένης Καρέζη. Εξαιρετικός ο Αλέκος Αλεξανδράκης.

Ηθοποιοί: Αλέκος Αλεξανδράκης , Τζένη Καρέζη , Αλίκη Γεωργούλη , Λυκούργος Καλλέργης , Γκίκας Μπινιάρης , Ανδρέας Ζησιμάτος , Τάκης Χριστοφορίδης , Γρηγόρης Βαφιάς , Αρτέμης Μάτσας , Μιχάλης Νικολόπουλος , Τώνης Δημητράς , Δημήτρης Κάλλας , Νίκος Παπακωνσταντίνου , Κώστας Στράντζαλης , Κώστας Παπαγεωργίου (I) , Γιάννης Μαυρογένης (I) , Ρέα Μανέλλη , Νώντας Καστανάς , Μίστος Χαντάς , Νίτσα Αβαταγγέλου , Λευτέρης Κορωνάκης , Μ. Λέφας , Σ. Μαμαλάκης , Σταμάτης Γενεράλης

Διάρκεια: 100'

Είδος: Πολεμική

Σκηνοθεσία: Ντίμης Δαδήρας

Σενάριο: Γιάννης Β. Ιωαννίδης

Φωτογραφία: Δήμος Σακελλαρίου

Μουσική σύνθεση: Μάνος Χατζιδάκις

Εταιρία παραγωγής: Ολύμπια Φιλμ

Υπόθεση

Ένας αξιωματικός (Αλέκος Αλεξανδράκης) του ελληνικού στρατού φτάνει στην Κρήτη, αμέσως μετά την πτώση της στα χέρια των Γερμανών. Σε συνεργασία με αντάρτες και συμμάχους σαμποτέρ συμμετέχει σε σαμποτάζ εγκαταστάσεων των Γερμανών. Η παλιά του αγαπημένη (Τζένη Καρέζη) θα του εξασφαλίσει κάποια μυστικά έγγραφα, τα οποία θα κλέψει από τον γερμανό διοικητή (Λυκούργος Καλλέργης), αλλά κατόπιν προδοσίας θα αποκαλυφθεί κα θα οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα. Ο νεαρός αξιωματικός θα τιμωρήσει τον προδότη (Αρτέμης Μάτσας) και θα διαφύγει στο Κάιρο.

17 σφαίρες για έναν άγγελο

Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1980-1981 και έκοψε 135.336 εισιτήρια. Ήρθε στην 9η θέση σε 25 ταινίες.

- Πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του Παύλου Χαϊκάλη.

Πρεμιέρα: 1981

Διάρκεια: 98'

Είδος: Πολεμική

Σκηνοθεσία: Τάκης Βουγιουκλάκης , Νίκος Φώσκολος

Σενάριο: Νίκος Φώσκολος

Φωτογραφία: Νίκος Μήλας (I)

Σκηνικά: Γιάννης Καρύδης

Μουσική σύνθεση: Ηλίας Ανδριόπουλος

Παραγωγός: Τάκης Σιμονετάτος

Εταιρία παραγωγής: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου , Φέστιβαλ Φιλμ

Ηθοποιοί: Γιώργος Φούντας (Νότης) , Μαίρη Βιδάλη (Ηρώ Κωνσταντοπούλου) , Νίκος Απέργης (Φώτης, γιατρός) , Έρρικα Μπρόγερ , Χρήστος Νομικός , Έντυ Τιόρα (Francesco Cuomo) , Χρήστος Κωνσταντόπουλος , Νίκος Παπαχρήστος (Παναγιώτης, πατέρας Ηρώς) , Ειρήνη Κουμαριανού (Γιαγιά Ηρώς) , Άρης Τσιούνης (Διοικητής) , Τρύφων Παπουτσής (Γερμανός Αξιωματικός) , Κώστας Λάσκος , Πέτρος Κυρίμης , Γκέλυ Μαυροπούλου (Ελένη, μητέρα Ηρώς) , Όλγα Πολίτου (Λέλα Καραγιάννη) , Αντρούλα Αγαθαγγέλου , Λεωνίδας Αδαμόπουλος , Μιχάλης Άνθης (Δίδυμος) , Μάριος Αρβανιτάκης , Τόνια Βυθούλκα , Πάνος Δερεζέας , Σούλα Διακάτου , Χάρης Εμμανουήλ , Χρήστος Κάλοου (Γερμανός φαντάρος) , Βάκης Κανέλλος , Δημήτρης Κατσιμάνης , Μάρθα Κουμπάρου , Λέλα Λορέτη , Σπύρος Μεριανός , Αντώνης Μπαμπούνης , Μαρία Νικολαΐδη , Ξένιος Ξενοφώντος , Τηλέμαχος Παπαγεωργίου , Χρήστος Πάντζαλης , Νίκος Ρεντίφης , Κώστας Ρωμαίος , Κώστας Ρωμανός , Αντώνης Σκοπελιώτης , Κώστας Στεφανάκης , Σοφία Σφυρόερα , Βάσω Φαραντάτου , Μάκης Φλώρος , Παύλος Χαϊκάλης , Βάντα Χατζάκου , Πόλυ Ψαράκου

Υπόθεση

Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου ήταν δεκατριών ετών όταν οι Γερμανοί μπήκαν στην Ελλάδα, παρά την ηλικία της όμως αναπτύσσει έντονη αντιστασιακή δράση. Όταν συλλαμβάνεται για πρώτη φορά, ο εύπορος πατέρας της καταφέρνει να την ελευθερώσει, ενώ εκείνη ερωτεύεται τον νεαρό γιατρό που περιποιείται το κακοποιημένο από τα βασανιστήρια κορμί της. Λίγο πριν την αποχώρηση των Γερμανών, συμμετέχει στην ανατίναξη ενός τρένου που μετέφερε πυρομαχικά και ξανασυλλαμβάνεται, αλλά αυτή τη φορά δεν μπορεί κανείς να τη σώσει. Εκτελείται στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, μαζί με άλλους σαράντα εννιά κρατούμενους.

 

Τα σινεφίλ αριστουργήματα

Ουρανός - Η βραβευμένη ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου 

Ο Ουρανός είναι τίτλος ασπρόμαυρης ελληνικής κινηματογραφικής ταινίας, παραγωγής 1962, σε σκηνοθεσία του Τάκη Κανελλόπουλου που συμπεριλαμβάνεται στις καλύτερες αντιπολεμικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Το σενάριο βασίζεται σε αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου

Το πρώτο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στον Πελεκάνο Κοζάνης και το δεύτερο μέρος στη Οξυά Καστοριάς, στην Πολυκέρασο Καστοριάς και στην ευρύτερη περιοχή του Βιτσίου.

Η εφημερίδα «Observer» τοποθετεί την ταινία ανάμεσα στις 10 καλύτερες του 1963.

Ο Federico Fellini που βλέπει την ταινία, δηλώνει πως είναι εξαιρετική.

Οι κριτικοί και οι θεωρητικοί του κινηματογράφου τοποθετούν τον Ουρανό ανάμεσα στις καλύτερες αντιπολεμικές ταινίες σε παγκόσμιο επίπεδο

Βραβεία / Διακρίσεις:

Αργυρό Βραβείο Φωτογραφίας ΠΕΚΚ 1962.

Βραβείο Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης 1962.

Συμμετοχή στο Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης 1962.

Αργυρό Βραβείο στο Φεστιβάλ της Νάπολης 1963.

Συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Καννών 1963.

Κρατικό Βραβείο Σκηνοθεσίας 1964.

Υπόθεση

Στη μακεδονική επαρχία, δύο ζευγάρια χωρίζουν με την έναρξη του πολέμου. Οι δύο άντρες πάνε στο μέτωπο της Αλβανίας. Πολεμούν πλάι-πλάι με τον δάσκαλο, ο οποίος θα σκοτωθεί πρώτος. Στη συνέχεια, θα πέσουν και οι ίδιοι, το μέτωπο θα καταρρεύσει και το πένθος θα σκεπάσει τα πάντα.

Ο ενθουσιασμός, η πρόσκαιρη χαρά της νίκης, η απογοήτευση της ήττας και το φοβερό, αναπάντητο «γιατί». Κι όλα, κάτω από τη φοβερή σκιά της φρίκης του πολέμου.

26 Οκτωβρίου 1940: Σε ένα φυλάκιο στα ελληνοαλβανικά σύνορα, η ζωή των στρατιωτικών κυλά ήρεμα.

29 Οκτωβρίου 1940: Έχει κηρυχθεί ο πόλεμος με τους Ιταλούς και οι στρατιώτες αλλάζουν μονάδες ανάλογα με την ειδικότητά τους.

Άνοιξη 1941: Μετά την κατάκτηση της χώρας από τους Γερμανούς, οι στρατιώτες επιστρέφουν από τα μέτωπα του πολέμου, στα σπίτια τους με τα πόδια.

Αξιοσημείωτη η τελευταία φράση: «ποιος μωρέ καίγονταν να ιδεί καπνό από το τζάκι του σπιτιού του και μετά ας πέθανε».

Το Μπλόκο

Το μπλόκο είναι μια ελληνική αντιστασιακή ταινία του Άδωνι Κύρου που αναφέρεται στο μπλόκο της Κοκκινιάς.

Μια νύχτα του 1944 οι Γερμανοί συλλαμβάνουν έναν μαυραγορίτη στην Κοκκινιά και τον πιέζουν να καταδώσει τους αντιστασιακούς, αλλιώς θα τον εκτελέσουν. Αναφορά στα γεγονότα της Κοκκινιάς. Η ταινία προβλήθηκε στην "Εβδομάδα κριτικής" του Φεστιβάλ Καννών 1966

Μια σπάνια ταινία για το έπος της Εθνικής Αντίστασης, μια από τις ελάχιστες που καταπιάνονται σοβαρά με το θέμα της κατοχής, και η μοναδική που παρουσιάζει με τρόπο που θυμίζει σε κάποια σημεία ντοκιμαντέρ και όχι ιστορική ταινία,  με τόλμη το θέμα-ταμπού (και ειδικά εκείνη την εποχή) των κουκουλοφόρων συνεργατών των Ναζί.

Μια από τις πολυάριθμες τραγωδίες της κατοχής,  με τη σκηνοθετική ματιά του διεθνή σκηνοθέτη και θεωρητικού του κινηματογράφου

Η μουσική της ταινίας είναι του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ ανάμεσα στους συντελεστές της ταινίας βρίσκονταν και οι Γιώργος Πανουσόπουλος και Σταύρος Τορνές, που στη συνέχεια έγιναν σκηνοθέτες. 

Το μπλόκο κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες τη σεζόν 1965-1966 και, κόβοτνας 165.426 εισιτήρια, κατατάχθηκε στην 36η θέση ανάμεσα σε 101 ταινίες της ίδιας σεζόν. 

Η ταινία προβλήθηκε στην «Εβδομάδα κριτικής» του Φεστιβάλ Καννών 1966. [3] Επανακυκλοφόρησε με αφορμή τα 45 της χρόνια, τον Αύγουστο του 2011, με προβολή της στο φυσικό χώρο που έγιναν οι εκτελέσεις, στη «Μάνδρα» - Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Νίκαιας, αλλά και σε διάφορους θερινούς κινηματογράφους, επανέκδοση που συμπληρώθηκε και με την κυκλοφορία της ταινίας σε DVD.

Γράφει για την ταινία ο Μανώλης Κρανάκης:

Στο «Μπλόκο» δεν υπάρχουν γκρίζες γραμμές, υπάρχουν μόνο δύο πλευρές. Και αν αυτό δεν ενοχλεί στην σχεδόν αγιοποιημένη απεικόνιση των αντιστασιακών, μοιάζει γραφικό στην περίπτωση των Γερμανών και απλοϊκό στην περίπτωση του κεντρικού χαρακτήρα (Κώστα Καζάκου). Η αδυναμία του Κύρου να εμβαθύνει στην τραγικότητα που φέρει ο νιόπαντρος μαυραγορίτης που πρέπει να αποφασίσει αν θα γίνει καταδότης, είναι έκδηλη ακόμη και στη μεγάλη του τελική σκηνή. Εκεί όπου κανονικά αυτός ο άνθρωπος θα έπρεπε να εξωτερικεύσει την εσωτερική του πάλη και ακολουθώντας αντίστροφη πορεία να γίνει από ένας μικρός «άνθρωπος της διπλανής πόρτας» ένας λαϊκός ήρωας - σύμβολο

Το ξυπόλητο τάγμα

Ελληνική ταινία, παραγωγής 1953.  σκηνοθεσία Γκρεγκ Τάλας με τους: Μαρία Κωστή, Νίκος Φέρμας, Αντώνης Βούλγαρης

Την περίοδο της κατοχής μια ομάδα ορφανών παιδιών από τη Θεσσαλονίκη συγκροτούν μια ηρωική συμμορία, γνωστή ως Ξυπόλητο Τάγμα, που κλέβει τρόφιμα και φάρμακα από τους Γερμανούς και τους μαυραγορίτες. Ένα από τα ελάχιστα δείγματα ελληνικού νεορεαλισμού. Υποψήφιο για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 1954.

Το Ξυπόλητο τάγμα είναι η αληθινή ιστορία 160 παιδιών, που η δράση τους πήρε διαστάσεις μύθου όταν διώχτηκαν από τα ορφανοτροφεία της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί κατακτητές στα χρόνια της κατοχής του B’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα παιδιά μεταβάλλονται σ’ ένα είδος καλόκαρδης ηρωικής συμμορίας, που κλέβει από τους Γερμανούς και του μαυραγορίτες για να συντηρεί τα μέλη της κι όσους μπορεί από τον κόσμο γύρω της. Επίσης, πέρα από την αρωγή που παρείχαν στο κόσμο, κατάφερναν με την εξυπνάδα και το κουράγιο τους να βοηθούν την Αντίσταση, βρίσκοντας τρόπους να φυγαδεύουν στη Μέση Ανατολή Έλληνες, Αμερικάνους και Εγγλέζους αξιωματικούς, με σκοπό να ενωθούν με τους εκεί συμμαχικούς στρατούς.

Βραβεία

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Edinburgh Film Festival 1955

Οι Cult αλλά με point to see

Η χαραυγή της νίκης

Η χαραυγή της νίκης είναι ελληνική πολεμική ταινία του 1971, σε σκηνοθεσία Ντίμη Δαδήρα. Το σενάριο το έγραψε ο Γιώργος Λαζαρίδης. Η ταινία είναι μία συμπαραγωγή της Δαμασκηνός - Μιχαηλίδης και της ΓΚΕ. Πρωταγωνιστεί ο Λάκης Κομνηνός

Τη μουσική έγραψε ο Κώστας Καπνίσης και τραγουδά και παίζει λύρα ο Νίκος Ξυλούρης στο ριζίτικο τραγούδι "Πότε θα σπάσει η παγωνιά". 

Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1971, αλλά το κοινό την υποδέχτηκε με φοβερές αποδοκιμασίες. Οι παραγωγοί της ταινίας απείλησαν ότι θα διέκοπταν την προβολή, αν συνεχίζονταν οι αποδοκιμασίες, χωρίς αυτό να γίνει κατορθωτό.

Το έργο τιμήθηκε με το βραβείο β΄ γυναικείου ρόλου (Μιράντα Κουνελάκη) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1971, επίσης προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού το Μάιο του 1971 στο Φεστιβάλ των Καννών με σκοπό την αγορά της από ξένες κινηματογραφικές εταιρείες. 

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στο Ρέθυμνο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 1970, χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της ταινίας ο αρχαιολογικός χώρος του κάστρου της Φορτέτζας. Γυρίσματα έγιναν και στην παλιά πόλη και τέλος χρησιμοποιήθηκε και το κτήριο της Νομαρχίας Ρεθύμνου. Επίσης γυρίσματα έγιναν, στο Κουρταλιώτικο και Πρασιανό φαράγγι, στο χωριό Σπήλι και στο χωριό Μύλοι, στο χωριό Μαρουλάς και στο οροπέδιο της Νίδας. Γυρίσματα έγιναν και στην πόλη των Χανίων

Κατά την προβολή της στις κινηματογραφικές αίθουσες, η ταινία έκοψε 126.494 εισιτήρια και ήρθε στην 38η θέση ανάμεσα σε 90 ταινίες της ίδιας σεζόν

Υπόθεση

Οι συμμαχικές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής αναθέτουν στον Νικήτα, τον γιο ενός μπεκρή συνεργάτη των Γερμανών, την καταστροφή του γερμανικού στρατιωτικού αεροδρομίου της Κρήτης. Ο Νικήτας και ο Λευτέρης, ο αρχηγός των ανταρτών, αγαπούν ταυτόχρονα την ίδια γυναίκα, την Μάρθα. Λίγο πριν την άφιξη των κομάντος, οι αντάρτες καταστρέφουν μια γέφυρα. Οι Γερμανοί συλλαμβάνουν τον πατέρα του Λευτέρη και τη Μάρθα, για να αναγκάσουν τον Λευτέρη να παραδοθεί. Αυτός όμως ούτε παραδίνεται, ούτε βοηθάει το Νικήτα στην αποστολή, γιατί την θεωρεί καθαρή αυτοκτονία. Στο τέλος όμως αποφασίζει με μια μικρή ομάδα ανταρτών να εισβάλουν στο αρχηγείο των Γερμανών, δίνουν σκληρή μάχη και τελικά ελευθερώνουν και τον πατέρα του και τη Μάρθα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr