Ντίνα Νικολάου: Μπριοσάκια με ινδοκάρυδο - είναι πεντανόστιμα και έχουν ελάχιστη ζάχαρη
Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το ινδοκάρυδο με κάποιο ξηρό καρπό ή άλλο αποξηραμένο φρούτο. Σταφίδες, κράνμπερις, αποξηραμένα μύρτιλα…
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. αλεύρι μαλακό
250 γρ. γάλα
1 αυγό
80 γρ. ζάχαρη
60 γρ. σπορέλαιο
15 γρ. μαγιά νωπή
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
50 γρ. ζάχαρη
60 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο
3 κουτ. σούπας ινδοκάρυδο
Λίγη μαρμελάδα βερίκοκο, για το άλειμμα
Λίγο ινδοκάρυδο για το πασπάλισμα
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Βάζω σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, κάνω μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνω τη ζάχαρη, το αυγό, το σπορέλαιο, το γάλα και τη μαγιά διαλυμένη με τα δάχτυλα
Ανακατεύω με ξύλινο κουτάλι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και προσθέτω τελευταίο το αλάτι
Ζυμώνω για λίγα λεπτά μέχρι να σκορπίσει στη ζύμη και την μεταφέρω σε αλευρωμένο πάγκο
Ζυμώνω με τα χέρια μου μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή ζύμη
Σκεπάζω το μεμβράνη και αφήνω τη ζύμη για 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει
Μεταφέρω τη φουσκωμένη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και με τον πλάστη ανοίγω σε παραλληλόγραμμο διαστάσεων 55x45 εκ
(η μακριά πλευρά προς το σώμα μου)
Βάζω σε ένα μπολ τα υλικά της γέμισης και ανακατεύω με μια σπάτουλα για να ενωθούν
Με το ροδάκι της πίτσας κόβω περίπου ½ εκατοστό από την περίμετρο για να ισιώσω τις πλευρές
Αδειάζω το μείγμα στη ζύμη και το απλώνω με μια σπάτουλα σε όλη την επιφάνεια
Σηκώνω με προσοχή τη ζύμη μέχρι τη μέση και την διπλώνω καλύπτοντας την άλλη μισή, δημιουργώντας ένα παραλληλόγραμμο 55x20 εκ
Κόβω με το ροδάκι σε 15 λεπτές λωρίδες
Τυλίγω την κάθε λωρίδα σε ρολάκι και το τοποθετώ σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας μεταξύ τους περίπου 1 εκατοστό απόσταση
Σκεπάζω με μεμβράνη και τα αφήνω να φουσκώσουν για 45-50 λεπτά
Προθερμαίνω το φούρνο στους 175°C με αέρα
Αλείφω τα μπριοσάκια με λίγο γάλα και τα ψήνω για 30 λεπτά
Βγάζω το ταψί από το φούρνο, μεταφέρω (μαζί με το αντικολλητικό χαρτί) τα μπριοσάκια σε σχάρα και τα αλείφω με μαρμελάδα βερίκοκο και πασπαλίζω με λίγο ινδοκάρυδο
Who is Whο
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr