Μ.Γκάγκα: Και στην Ελλάδα το χάπι της Merck για τον Covid - Πότε θα χορηγείται & πόσα θα φτάσουν στην χώρα μας
Τι είπε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας
Όσο πιο πολλά είναι τα κρούσματα τόσο πιο δύσκολη θα είναι η νοσηλεία τους, καθώς κανένα σύστημα διεθνώς δεν έχει ανεξάντλητες δυνατότητες, τόνισε απόψε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έκανε λόγο για νέο αρνητικό ρεκόρ σήμερα όσον αφορά τα κρούσματα και παρατήρησε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση σε Αττική και Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι σε κάποιες περιοχές τής χώρας η αύξηση των νέων μολύνσεων φτάνει το 500%.
Αναφερόμενη στους θανάτους, είπε ότι «αυτοί αφορούν κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας με προβλήματα υγείας οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι», αλλά εξήγησε ότι και οι νέοι άνθρωποι δεν είναι άτρωτοι.
Μάλιστα αναφέρθηκε στον θάνατο 39χρόνου χθες και ενός 27 χρόνου προχθές. Ειδική μνεία έκανε στις εγκύους -κάποιες από τις οποίες έχουν διασωληνωθεί ή έχασαν τη ζωή τους- κάνοντας έκκληση να πραγματοποιείται ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Όπως είπε η ίδια, πάνω από 80% με 90% όσων νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι στην Δυτική Μακεδονία και σε άλλες περιοχές της χώρας, και τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανείς διασωληνωμένος σε ράντζο», διευκρινίζοντας ότι κάποιοι νοσηλεύονται σε χώρους χειρουργείων που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για αυτούς.
Η ίδια επισήμανε ότι η χώρα διαθέτει πλέον περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ και περισσότερα κρεβάτια ΜΕθ για Covid ασθενείς, απ’ ότι πριν από την πανδημία. Όπως είπε χαρακτηριστικά «μπορούμε να μετατρέψουμε κι άλλες κλίνες σε κλίνες για COVID ασθενείς», αλλά διερωτήθηκε τι θα γίνει με τα περιστατικά κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και άλλων σοβαρών επειγόντων περιστατικών.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είπε επίσης ότι το μεγάλο πρόβλημα στην ανάπτυξη νέων κρεβατιών εντατικής θεραπείας δεν είναι η έλλειψη τεχνολογικής υποδομής, πως οι αναπνευστήρες, αλλά η έλλειψη εξειδικευμένου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις που αφορούσαν τα φάρμακα και τα μονοκλωνικά αντισώματα που αναμένονται και στη χώρα μας, είπε ότι «μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε κάποια από αυτά αλλά δεν θα έχουμε 100.000 φάρμακα αλλά 10.000 φάρμακα, την ώρα που έχουμε 6.800 νέα κρούσματα την ημέρα».
Δυστυχώς, όπως τόνισε, δεν υπάρχει παραγωγή φαρμάκων διεθνώς τέτοια για να αντιμετωπίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουμε σήμερα.
Έτσι συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να φοράμε τις μάσκες να μη συγχρονιζόμαστε και να κάνουμε συχνά τεστ για να αναχαιτίσουμε την πανδημία.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, που αφορούσε την εφαρμογή των μέτρων, η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά «είμαστε 11 εκατομμύρια πολίτες και δεν μπορούμε να έχουμε 11 εκατομμύρια αστυνομικούς», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει την ατομική του ευθύνη.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr