Θρήνος στη Ρόδο: Έφυγε από την ζωή ο μικρός Μιχαήλ Άγγελος - έπασχε από τετραλογία του Fallot
Μέσα σε 1,5 μήνα υποβλήθηκε σε τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις
Στο πένθος βυθίστηκε η Ρόδος, έπειτα από το άκουσμα ότι ο μικρούλης Μιχαήλ Αγγελος Καραολάνης δεν τα κατάφερε τελικά, και αναχώρησε για τη γειτονιά των αγγέλων.
Ο μικρούλης, που έπασχε από τετραλογία του Fallot κρίθηκε απαραίτητο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να μπορέσει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, κι όλο αυτό το διάστημα το παιδί έδινε τεράστια μάχη στην Αθήνα.
Ο μόλις 7 μηνών Μιχαήλ Αγγελος, μέσα σε 1,5 μήνα υποβλήθηκε σε τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις αλλά τελικά δεν τα κατάφερε, βυθίζοντας σε απέραντη θλίψη την κοινωνία της Ρόδου που από την αρχή έγινε μια γροθιά για να συγκεντρωθούν τα χρήματα και να μπορέσει το παιδί να κάνει τις απαραίτητες επεμβάσεις, σύμφωνα με την dimokratiki.gr.
Η ομάδα «Ρόδος, Βοηθοί Αγάπης» κινητοποιήθηκε άμεσα στήνοντας 50 κουμπαράδες σε όλο το νησί, καλλιτέχνες της Ρόδου διοργάνωσαν εκδήλωση από την οποία τα έσοδα διατέθηκαν για τη θεραπεία τού μόλις 7 μηνών Μιχαήλ -Άγγελου ενώ αρκετά χρήματα συγκεντρώθηκαν και στον ποδοσφαιρικό αγώνα που διοργάνωσε η ομάδα παλαιμάχων του Άρη Αρχαγγέλου.
Ο μικρός ήρωας όμως τελικά έγινε άγγελος και πέταξε ψηλά έπειτα από τεράστια μάχη που έδωσε για τη ζωή του, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια αλλά και όλη τη Ρόδο που τον αγκάλιασε ως δικό της παιδί.
Τι είναι η τετραλογία του Fallot
Η τετραλογία του Fallot (Tetralogy of Fallot ή ToF) είναι μια εκ γενετής καρδιακή κατασκευαστική ανωμαλία που προκαλεί Κυάνωση (μπλε χρώμα στο δέρμα, χείλη, νύχια) λόγω του ότι περνά απ’ ευθείας κάποια ποσότητα φλεβικού (μη οξυγονωμένου) αίματος από την δεξιά κοιλία προς την αριστερή κοιλία και την αορτή (χωρίς να έχει περάσει από τους πνεύμονες).
Στους ενήλικες με διορθωμένη τετραλογία Fallot, δυστυχώς συμβαίνει ανεπάρκεια της πνευμονικής βαλβίδας, αρρυθμίες και σπάνια αιφνίδιος θάνατος.
Σε μέτρια και βαρειά ανεπάρκεια της πνευμονικής βαλβίδας με συμπτώματα ή με διάταση και δυσλειτουργία της δεξιάς κοιλίας, γίνεται αντικατάσταση της χειρουργικά ή με καθετήρα.
Με τις νέες τεχνικές που ακολουθούνται τώρα για τη διόρθωση της Τετραλογίας του Fallot, ευελπιστούμε σε λιγότερα μελλοντικά προβλήματα.
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ
Η τετραλογία του Fallot εμφανίζεται περίπου σε 1 ανά 2.500 νεογνά και η διάγνωση της γίνεται με το υπερηχοκαρδιογράφημα, σύμφωνα με το καρδιολογοσπισσαριδησκ.gr.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ
Αυτή οφείλεται σε μεταλλάξεις γονιδίων ή σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες (π.χ. σύνδρομο Down, σύνδρομο DiGeorge) ή σε λήψη ορισμένων φαρμάκων ή ουσιών (δες πιο κάτω) από την έγκυο ή σε λοίμωξη της από ερυθρά (ή άλλη ίωση) στις πρώτες 8 εβδομάδες της κυήσεως ή σε άγνωστες αιτίες.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ
Η τετραλογία του Fallot αποτελείται από 3 επί μέρους κατασκευαστικές αστοχίες και μια 4η ( την υπερτροφία της δεξιάς κοιλίας) που είναι αποτέλεσμα των 3 άλλων:
α) Στένωση στο χώρο εξόδου της δεξιάς κοιλίας και πιθανώς και στην πνευμονική βαλβίδα. Λόγω της στένωσης περνά λιγότερο φλεβικό αίμα προς τους πνεύμονες για να πάρει Οξυγόνο και ακολούθως (αφού αντληθεί από την αριστερή κοιλία), να δοθεί στα κύτταρα μέσω των αρτηριών.
β) Μεγάλη οπή στο μεσοκοιλιακό διάφραγμα, κάτω από την αορτή (μεγάλη μεσοκοιλιακή επικοινωνία – VSD). Οπότε ποσότητα φλεβικού αίματος περνά απ’ ευθείας από τη δεξιά στην αριστερή κοιλία και στη συνέχεια σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Έτσι λόγω χαμηλής Οξυγόνωσης στο αρτηριακό αίμα δημιουργείται το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα στο δέρμα, τα χείλη, τα νύχια κλπ. (η κυάνωση).
γ) Μετακίνηση της αορτής προς τα δεξιά, πάνω και από τις δυο κοιλίες οπότε υποδέχεται αίμα και από τις δυο (αντί να υποδέχεται αίμα μόνο από την αριστερή κοιλία, όπως είναι το φυσιολογικό).
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία της τετραλογίας του Fallot γίνεται με διορθωτική εγχείρηση (με θνητότητα 1-3%), σε ηλικία περίπου 3-6 μηνών (ή και νωρίτερα σε έντονα συμπτώματα).
Σ’ αυτήν κλείνεται με μόσχευμα η οπή ανάμεσα στις δύο κοιλίες και επίσης επιδιορθώνεται η στένωση στο χώρο εξόδου της δεξιάς κοιλίας (με αφαίρεση υπερτροφικού μυ) και αν χρειάζεται και με επιδιόρθωση στενεμένης πνευμονικής βαλβίδας.
Σπάνια τώρα πια, διενεργείται αρχική ανακουφιστική εγχείρηση (για μείωση της κυάνωσης). Τοποθετείται χειρουργικά τεχνητός σωλήνας ανάμεσα στην αριστερή υποκλείδιο αρτηρία και την αριστερή πνευμονική αρτηρία, ώστε να περνά λίγο περισσότερο αίμα από τους πνεύμονες (τροποποιημένη επικοινωνία Blalock-Taussig).
Όσον αφορά την προστασία από βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα, προληπτική αντιβίωση χρειάζεται αν μόνο αν δεν έχει γίνει εγχείρηση ή αν έχει γίνει μερική επιδιόρθωση και μόνο σε ορισμένους οδοντιατρικούς χειρισμούς.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr