«Αθήνα, η ελεγεία της περιπλάνησης»: Η έκθεση της Ράνιας Καπελιάρη εγκαινιάζεται αύριο στο Contemporary Space Athens
Θα λάβει χώρα συζήτηση οικολογικού προβληματισμού για την πρωτεύουσα.
Έκθεση αφιερωμένη στην «ανακάλυψη» της πόλης των Αθηνών, σε μια κατάδυση στην ιστορία, αλλά και σε ανέκδοτες λεπτομέρειες που αφορούν στις γειτονιές της μέσα από μια σύγχρονη εικονογράφηση, θα παρουσιαστεί από την εικαστικό Ράνια Καπελιάρη στον χώρο του Contemporary Space Athens (Μητροπόλεως 74, Αθήνα). Η έκθεση, που εγκαινιάζεται αύριο Παρασκευή 12/11, ώρα 18.00, και θα διαρκέσει έως 5/12/2021, με ώρες λειτουργίας Τετάρτη έως και Κυριακή 12.00 -19.00, περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής και χαρακτικής. Επιχειρεί να υποδείξει διαδρομές με ιστορικό ενδιαφέρον μέσα στην πόλη, ενώ κατά τη διάρκειά της θα λειτουργήσουν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εργαστήριο καλλιγραφίας και έκθεση βιβλίων που αναφέρονται στην Αθήνα. Επιπλέον, θα λάβει χώρα συζήτηση οικολογικού προβληματισμού για την πρωτεύουσα.
«Διαλέγω τον όρο "περιπλάνηση" όπως τον χρησιμοποιούσαν οι Γάλλοι (Flaner= σουλατσάρω, περιφέρομαι) στα τέλη του 19ου αιώνα. Αφορά τόσο τον μοναχικό περιπατητή που μέσα στην μοναξιά του πλήθους διαλέγει τη δικιά του διαδρομή, όσο και τον εξερευνητή της πόλης που επιζητά να διαστέλλει την εμπειρία του γνωρίζοντας σε βάθος την ιστορία μιας τυπικής διαδρομής», δηλώνει η εικαστικός. Και συμπληρώνει: «Ανασυνθέτοντας τον αθηναϊκό κόσμο περνώντας από όλες τις εποχές του, επιχειρώ μια χαρτογράφηση της πόλης με στάσεις διαλεγμένες για αυτήν την περιπλάνηση. Ένας χάρτης για μένα είναι ένα ποιητικό αντικείμενο, μια εικαστική νοηματική μεταφορά που περιέχει την έννοια της τοπιογραφίας αλλά και την αλληγορία των γεγονότων. Η μελέτη αυτών των γεωγραφικών σημείων με οδήγησε στη δημιουργία σειράς έργων όπου τα μυθικά πρόσωπα παρουσιάζονται με σημερινές μορφές, σε ένα περιβάλλον όπου τα σύμβολα είναι και τα κλειδιά της ανάγνωσης του έργου. Εξάλλου ο ανθρωπομορφισμός, η απόδοση δηλαδή ανθρωπίνων χαρακτηριστικών σε θεότητες, στοιχείων της φύσης ακόμα και συναισθημάτων, ήταν η αφετηρία για την κατανόηση του κόσμου στους αρχαίους Έλληνες», τονίζει η Ράνια Καπελιάρη.
«Η επιλογή μου έγινε ανάμεσα σε πολύ αγαπημένες διαδρομές των σημερινών Αθηναίων και τουριστών. Οι φανταστικές μου εικόνες δεν εμποδίζουν την ανάγνωση των ιστορικών συμβάντων μέσα από αρχαιολογικές πηγές, αντίθετα προκύπτουν από αυτές. Παροτρύνουν την σε βάθος γνωριμία με πρόσωπα και τόπους που προσπερνάγαμε χωρίς να νιώθουμε την αξία τους, την πραγματική ιστορική τους διαδρομή. Παροτρύνουν να γίνουμε φύλακες της μνήμης τους», προσθέτει στο ΑΠΕ, ως προς τα μέρη που επελέγησαν η εικαστικός, που χαρακτηρίζει την έκθεση όχι ως «ένα μάθημα ιστορίας αλλά μια αφορμή για γνώση και ερεθίσματα από μια περιπατητική εμπειρία. Η Αθήνα στα μάτια μου είναι ένα δωμάτιο αλλόκοτων θαυμάτων (Wunderkammer) που περιλαμβάνει ανθρώπους, ορυκτά, αρχαία φυτά, τεχνουργήματα, χαμένα ποτάμια. Δεν αντιμετωπίζω την Αθήνα σαν έναν ερειπιώνα, μια πόλη κατεστραμμένη από την πολυεπίπεδη κρίση, αλλά, ακόμα και αν δεχτούμε μια σταγόνα νεορομαντισμού και νοσταλγίας, σαν μια πόλη-θησαυρό».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr