Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Μουσακάς με ρύζι και μανιτάρια - Εναλλακτικός, με σπανάκι & υπέροχη γεύση
Έχετε φάει μουσακα χωρις μελιτζανες με ρυζι και κρεμα για μουσακα?
Υλικά Συνταγής
- 700 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκ. σκόρδο
- 2 καρότα τριμμένα
- 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
- 1 δαφνόφυλλο
- 1/3 φλ. κονιάκ
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Για το ρύζι μανιταριών
-
2 γεματες κ.σ. βούτυρο
- 300 γραμ. ασπρομανίταρα
- 1 κρεμμυδι ψιλοκομμένο
- 2 φλ. ρύζι για πιλάφι
- 4 φλ. ζωμός κότας
- 500 γραμ. σπανάκι ζεματισμένο
- 300 γραμ. κολοκύθα
-
Για την εύκολη μπεσαμέλ
-
1½ λίτρο γάλα σε θερμoκρασία δωματίου
- 6 γεμάτες κ.σ. κορν φλάουρ
- 3 γεμάτες κ.σ. βούτυρο
- 2 αυγά
- 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 φλ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Μουσακάς με ρύζι και μανιτάρια απλά φανταστικός
Εύκολη συνταγή μουσακά με κρέμα που θα σας πάρει τα μυαλά! Αυτό ο μουσακάς χωρίς μελιτζάνες με ρύζι και μανιτάρια είναι μια εύκολη συνταγή με λαχταριστή κρέμα που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!
Για τον κιμά
-
Ροδίζουμε πρώτα τον κιμά στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά κι αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο.
-
Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κονιάκ.
- Αφού εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ, προσθέτουμε τις ντομάτες και το δαφνόφυλλο.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε τον κιμά για 20′, να πιει τα υγρά του.
- Αφού γίνει ο κιμάς, του προσθέτουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.
- Όσο γίνεται ο κιμάς, ετοιμάζουμε το ρύζι.
Για το ρύζι μανιταριών
-
Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες. Μάθετε το σωστό καθάρισμα και χειρισμό για τα μανιταρια.
-
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι κι αφήνουμε να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε για λίγα λεπτά να γυαλίσει.
- Προσθέτουμε τον ζωμό και σιγοβράζουμε για 15′.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Ζεματάμε το σπανάκι και το στραγγίζουμε καλά για να γίνει ο μουσακάς χωρίς μελιτζάνες με ρύζι και μανιτάρια.
- Κόβουμε την κολοκύθα σε μικρά καρέ, και τη σοτάρουμε για 3′ σε αντικολλητικό τηγάνι.
Για την κρέμα
- Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά και το τυρί.
- Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε να βράσει η κρέμα και να δέσει σε μέτρια φωτιά.
- Αφού πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα δυο αυγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις τα ενσωματώνουμε με το σύρμα στην κρέμα.
- Τέλος, προσθέτουμε το μισό τυρί. Ανακατεύουμε.
- Ελέγχουμε αλάτι, πιπέρι, και μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον.
Στήσιμο του μουσακά με ρύζι και μανιτάρια
- Σε λαδωμένο ταψί 32 Χ 24 εκατ. κάνουμε μια στρώση το ρύζι.
- Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι.
- Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμά.
- Σκεπάζουμε τον κιμά με το σπανάκι και πασπαλίζουμε λίγο κεφαλοτύρι.
- Βάζουμε σε μία στρώση τη κολοκύθα και καλύπτουμε με την μπεσαμέλ.
- Ψήνουμε στους 180-200ºC, στις αντιστάσεις, για 50′ περίπου.
- Προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.
- Αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια.
- Αφού ψηθεί, αφήνουμε να σταθεί για 10′ για να μπορέσουμε να βγάλουμε ωραίο κομμάτι.
Who is who
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.
«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.
Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.
Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!
«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».
Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.
Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr