Πώς να αντιμετωπίσεις έναν τοξικό συνάδελφο - μην αφήνεις την αρνητικότητα να σε επηρεάζει
Δυστυχώς ένας κακός συνάδελφος δεν είναι κάτι σπάνιο...
Η επαφή με τοξικούς ανθρώπους στο χώρο εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία και μπορεί ακόμα και να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σου. Και, δυστυχώς, ένας κακός συνάδελφος δεν είναι κάτι σπάνιο, όπως επίσης, δεν είναι και στο χέρι σου να απομακρυνθείς από αυτόν.
Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν;
Μην παρασύρεσαι από την αρνητικότητά του.
Δυστυχώς, η ύπαρξη ενός συναδέλφου με άφθονη αρνητικότητα, θα επηρεάσει ολόκληρη την ομάδα στη δουλειά. Μην αφήνεις την αρνητικότητα αυτή να σε επηρεάσει, γιατί θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην απόδοσή σου, στην εργασία σου και εν τέλει, μόνο εσύ θα βρεθείς ζημιωμένος.
Να είσαι αποφασιστικός.
Μπορεί να συναντήσεις συναδέλφους που θα προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις ή τις ιδέες σου, μπροστά στους άλλους συναδέλφους, για να σε κάνουν να φαίνεσαι λιγότερο ικανός. Μην επηρεάζεσαι, αλλά ζήτα τη γνώμη και των υπόλοιπων. Επίσης, στήριξε την άποψή σου με δυναμικό τρόπο. Αυτό θα σε κάνει να φαίνεσαι περισσότερο δυναμικός και θα του περάσεις το μήνυμα, ότι με σένα δύσκολα θα τα βγάλει πέρα, με αυτή τη συμπεριφορά.
Θέσε τα όριά σου και πες όχι.
Μερικές φορές, ένας τοξικός συνεργάτης θα προσπαθήσει να σε υπερφορτώσει με δουλειές και αυτό μπορεί να σε εξαντλήσει. Με το να ξέρεις όμως, ποιές είναι πραγματικά οι αρμοδιότητές σου στη δουλειά, και ποιές αρμοδιότητες δεν είναι δική σου υπόθεση να αναλάβεις, θα σε βοηθήσει να πεις πολύ πιο εύκολα όχι, σε έναν νέο φόρτο εργασίας. Έτσι, θα καταλάβει ότι δεν είσαι ένα άβουλο ον, που δέχεται να κάνει ό,τι του πουν οι άλλοι, γράφει η Μαρία Μαρκουλιδάκη στο tsemperlidou.gr.
Προσπάθησε να αλλάξεις την κατάσταση.
Υπάρχουν στιγμές, κατά τις οποίες κάποιος συνάδελφος θα αναπτύξει τοξική συμπεριφορά απέναντί σου, λόγω ζήλιας. Εάν εντοπίσεις αυτό το είδος συμπεριφοράς, μπορεί να είναι καλή ιδέα, να καταλάβεις γιατί νιώθει ότι απειλείται από την παρουσία σου. Θα μπορούσες επίσης, να βρεις τρόπους για να τον κάνεις να αισθάνεται λιγότερο ανασφαλής.
Ίσως βλέπει ότι είσαι ικανότερος στη δουλειά ή πιο δημοφιλής ή ότι ο υπεύθυνός σου σε εμπιστεύεται. Και από ανασφάλεια για τις δικές του ικανότητες, να σου συμπεριφέρεται έτσι. Αν καταφέρεις λοιπόν, να κατανοήσεις το λόγο πού γίνεται τοξικός απέναντί σου, θα είναι πολύ πιο εύκολο να τον αντιμετωπίσεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr