Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Καριόκες για να κεράσετε τους καλεσμένους σε μέρες γιορτών - Λατρεμένο γλυκό
Αν έχετε γλυκά που περίσσεψαν όπως, μελομακάρονα, κουραμπιέδες ή κέικ μπορείτε να φτιάξετε τις πιο πεντανόστιμες καριόκες.
Υλικά Συνταγής
- 250 γραμ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 ολόφρεσκα αυγά κατά προτίμηση βιολογικά
- 450 γραμ. μπισκότα πτι μπερ (ολικής άλεσης)
- 500 γραμ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- 200 γραμ. άχνη
- 3 κ.σ. άγλυκο κακάο
- 1 φλιτζάνι του ελληνικού καφέ κονιάκ
- 1 βανίλια
- 600 γραμ. λιωμένη κουβερτούρα για την επικάλυψη
Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτού του άρθρου
Εκτέλεση
Καριόκες σπιτικές
Μία συνταγή από την Αργυρώ για να κεράσετε τους καλεσμένους σας. Οι καριόκες είναι αγαπημένο κέρασμα που μπορείτε να σερβίρετε στις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων κι όχι μόνο και όλοι τις απολαύσουν μέχρι την τελευταία μπουκιά.
Οι καλύτερες, φυσικά, είναι οι σπιτικές και θα γίνουν απόλυτα πετυχημένες αν ακολουθήσετε πιστά την συνταγή.
Καριόκες μπορείτε να φτιάξετε και με γλυκά που περίσσεψαν, όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες ή κέικ. Κάντε τες με μπισκότα και όλοι θα ξετρελαθούν.
Για τις καριόκες,
αλέθουμε πρώτα σε σκόνη τα μπισκότα.
- Χτυπάμε τα αυγά στο μίξερ στη δυνατή ταχύτητα με την ζάχαρη άχνη για 10΄ μέχρι να αφρατέψει και να γίνει κρέμα το μίγμα.
- Προσθέτουμε λίγη λίγη τη μαργαρίνη, το κακάο, το μπισκότο, το κονιάκ, τη βανίλια και τέλος, την καρυδόψιχα.
- Τελειώνουμε το ζύμωμα των υλικών με το χέρι.
- Χωρίζουμε σε 4 κομμάτια τη ζύμη και πλάθουμε σε ρολό.
- Τυλίγουμε τα ρολά σε μεμβράνη στρίβοντας τις άκρες σαν καραμελόχαρτο για να συμπιεστεί το ρολό και να πάρει καλύτερο σχήμα.
- Παγώνουμε τα ρολά για 1-1/2 ώρα στην κατάψυξη.
- Έπειτα αφαιρούμε τη μεμβράνη, κόβουμε σε φέτες με κοφτερό μαχαίρι, πάχους 1 εκ., και μία μία βουτάμε τις καριόκες σε σοκολάτα που έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί.
- Γυρίζουμε με τη βοήθεια δύο πιρουνιών κι από την άλλη πλευρά.
- Αφήνουμε τις καριόκες σε λαδόκολλα να κρυώσει και να σφίξει η σοκολάτα.
- Τις διατηρούμε στο ψυγείο.
Η καριόκα είναι το κέρασμα που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπιτικό. Μία εύκολη λύση και ταυτόχρονα πολύ νόστιμη. Σε μόλις μία μπουκιά απολαμβάνεις το χοντροκομμένο καρύδι και τα τριμμένα μπισκότα, ενώ η σοκολάτα συμπληρώνει την απόλαυση.
Έχετε μια πιατέλα με καριόκες στο μπουφέ σας και θα έχετε το καλύτερο κέρασμα.
Who is who
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.
«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.
Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.
Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!
«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».
Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.
Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr