Συνελήφθη ο Έλληνας καταζητούμενος για τη δολοφονία του αρχιμαφιόζου Αλεξάντερ Σολόνικ & της 19χρονης φίλης του (φωτό)
Ήταν ο πιο διαβόητος πληρωμένος δολοφόνος της Ρωσικής Μαφίας
Καταζητούμενος ως ηθικός αυτουργός στις δολοφονίες του 37χρονου Ρώσου αρχιμαφιόζου Αλεξάντερ Σολόνικ και της 19χρονης φίλης του Σβετλάνα Κότοβα, που τελέστηκαν το μακρινό 1997, συνελήφθη στον διεθνή αερολιμένα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., για 48χρονο Έλληνα υπήκοο, με καταγωγή από τη Γεωργία. Όπως διαπιστώθηκε, εις βάρος του εκκρεμεί ένταλμα των ελληνικών διωκτικών Αρχών για τις δύο συγκεκριμένες δολοφονίες. Η σύλληψή του έγινε το απόγευμα της Δευτέρας, μετά την άφιξή του με αεροπλάνο που εκτελούσε πτήση από την Κύπρο προς τη Θεσσαλονίκη.
Ο Σολόνικ, ένας από τους πλέον καταζητούμενος Ρώσους μαφιόζους-εκτελεστής «συμβολαίων θανάτου», είχε εντοπιστεί νεκρός στις 2 Φεβρουαρίου 1997, σε δασική έκταση της Βαρυμπόμπης, στην Αττική. Οι δράστες φέρεται πως τον είχαν στραγγαλίσει με σκοινί, εγκαταλείποντας το πτώμα του μέσα σε θάμνους, κοντά στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας.
Ο Αλεξάντερ Σολόνικ
Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο του ίδιου έτους, αστυνομικοί ανακάλυψαν στο Λαγονήσι, κοντά στη βίλα που νοίκιαζε ο Σολόνικ, το πτώμα της 19χρονης φίλης του, που ήταν φωτομοντέλο. Η άτυχη κοπέλα είχε βρεθεί τεμαχισμένη και τα μέλη της εντοπίστηκαν θαμμένα σε βάθος ενός μέτρου.
Ποιος ήταν ο Ρώσος αρχιμαφιόζος Αλεξάντερ Σολόνικ - «Ο Μέγας Αλεξάνδρος» και «Σάσα ο Μακεδόνας»
Ο Αλεξάντερ Βικτόροβιτς Σολόνικ (ρωσικά: Алекса́ндр Ви́кторович Соло́ник), (16 Οκτωβρίου 1960 – 31 Ιανουαρίου 1997) ήταν Ρώσος γκάνγκστερ, και ο πιο διαβόητος πληρωμένος δολοφόνος της Ρωσικής Μαφίας. Ήταν επίσης γνωστός με τα προσώνυμια «Ο Μέγας Αλεξάνδρος» και «Σάσα ο Μακεδόνας», λόγω της ικανότητας του να καταφέρνει να βρίσκει τρόπους για να εξουδετερώνει όλους τους στόχους του, με απόλυτη επιτυχία, όπως έκανε και ο Έλληνας Στρατηλάτης.
Ο Σολόνικ συμμετείχε στη ρωσική μαφία για ένα μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1990, μέχρι και την εξαφάνιση του μετά τη δεύτερη απόδραση του από τη φυλακή το 1995.
Ο Αλεξάντερ Σολόνικ θα γεννήθει στο Κουργκάν των Ουραλίων της Σοβιετικής Ένωσης και ήδη από τρυφερή ηλικία αγάπησε πολύ τις πολεμικές τέχνες. Έτσι μετά το σχολείο θα υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία στον Κόκκινο Στρατό, ως μέλος πληρώματος τανκ στις σοβιετικές δυνάμεις της Ανατολικής Γερμανίας.
Μετά τη θητεία του θέλησε να γίνει αστυνομικός και πέρασε από τις τάξεις περιβόητης αστυνομικής ακαδημίας, αν και τον έδιωξαν έπειτα από έξι μήνες λόγω άσκησης υπερβολικής βίας στους δράστες. Ο Αλεξάντερ θα επιστρέψει στο πατρικό του και θα πιάσει δουλειά στο τοπικό γραφείο κηδειών. Παντρεύεται, αποκτά μια κόρη αλλά σύντομα θα πάρει διαζύγιο.
Ο Σολόνικ θα ξαναπαντρευτεί μια άλλη γυναίκα με την οποία θα απόκτησει ένα γιο, και το 1987 θα κατηγορηθεί για βιασμό και θα καταδικαστεί σε 8 χρόνια φυλάκιση. Κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας συνάντησης με τη σύζυγό του πριν από την φυλάκιση του, ο Σολόνικ θα δραπετεύσει πηδώντας από το δεύτερο όροφο του κτιρίου. Μετά από αρκετούς μήνες θα συλληφθεί 120 μίλια (190 χιλιόμετρα) βόρεια του Kουργκάν, και θα επιστρέψει πάλι στη φυλακή.
Στη φυλακή αρχικά ήταν να πάει στην απομόνωση, αλλά αργότερα μεταφέρθηκε να εκτίσει την ποινή φυλάκισης του μαζί με τους άλλους κρατουμένους. Όταν έγινε γνωστό στους άλλους κρατουμένους ότι ο Σολόνικ είχε εργαστεί για την αστυνομία μπήκε στο στόχαστρο τους και ήθελαν να τον βγάλουν από τη μέση. Μετά από δύο χρόνια στη φυλακή ο Σολόνικ θα δραπετεύσει ξανά.
Διαμονή στη Ελλάδα και θάνατος
Με την αστυνομία να τον καταδιώκει αλλά και με ανοιχτούς λογαριασμούς στη Ρωσική μαφία ο Σολόνικ θα έρθει στη Ελλάδα, όπου και θα βρει τελικά μόνιμο καταφύγιο και γρήγορα θα στήσει τη δική του εγκληματική ομάδα, από Ρώσους που είχαν διαφύγει εδώ και παλιννοστούντες της πρώην ΕΣΣΔ. Έδρα του θα είναι οι Θρακομακεδόνες και το Λαγονήσι, ενώ ο ίδιος θα κυκλοφορεί με πλαστή ταυτότητα ως Ρώσος ομογενής με το όνομα Βλαδίμηρος Κεσσόβ.
Ένα όνομα που χρησιμοποιούσε κατά κόρον σε πλαστές ταυτότητες η ομάδα του, όπως είχε διαπιστωθεί στο μακελειό που προκάλεσαν έξω από νυχτερινό κέντρο στο Μενίδι το 1995. Ο Αλεξάντερ Σολόνικ φέρεται να είχε υπό τον έλεγχο του τουλάχιστον 40-50 άτομα.
Στις 25 Ιανουαρίου 1997 θα έρθει στη Ελλάδα κατόπιν προσκλήσεως του Σολονίκ η 21χρόνη Σβετλάνα Κότοβα, ένα γνωστό μοντέλο της Ρωσίας, και η οποία είχε κερδίσει και τον τίτλο Μις Ρωσία το 1996.
Ο Αλεξάντερ και η Σβετλάνα θα γνωριστούν σε ένα κλαμπ της Μόσχας, με τον Σολόνικ να εντυπωσιάζεται από την Ρωσίδα καλλονή. Το ζευγάρι θα μείνει στη βίλα του Σολόνικ στο Λαγονήσι και θα περνάει ευχάριστα και πολύ ρομαντικά, όπως είχε αναφέρει η Σβετλάνα στη μητέρα της, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.
Στις 30 Ιανουαρίου 1997 θα επισκεφτούν τον Σολόνικ στη βίλα του, μέλη της συμμορίας του Κουργκάν. Μετά από τρεις ημέρες, στις 2 Φεβρουαρίου, η Ελληνική Αστυνομία θα βρει την Σβετλάνα Κότοβα νεκρή, η οποία ήταν τεμαχισμένη, μέσα σε βαλίτσα και σε σακ βουαγιάζ, σε ένα πρόχειρο τάφο και σε απόσταση 300 μέτρων από τη βίλα του Αλεξάντερ Σολόνικ στο Λαγονήσι.
Την επόμενη ημέρα θα βρεθεί στραγγαλισμένος με καλώδιο σε ερημική περιοχή της Βαρυμπόμπης και ο ίδιος ο Σολόνικ, ενώ στο χέρι του κρατούσε έναν σάκο με όπλα, περούκες, πλαστά χαρτιά, σφαίρες και εισιτήρια για την Ιταλία, όπου ήταν έτοιμος να ταξιδέψει για άλλο ένα συμβόλαιο θανάτου, όπως είχε αποκαλύψει η Ελληνική Αστυνομία.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr