Άκης Πετρετζίκης: Φτιάχνουμε παρέα Σοκολατάκια με καραμέλα - μπισκότο - Για να κεράσετε σε γιορτές & γενέθλια

Όταν πλάθουμε τα μπαλάκια, φοράμε γάντια μιας χρήσης για να μη λιώνει γρήγορα η σοκολάτα από τη θερμότητα των χεριών μας!

Συστατικά

800 γρ. ζαχαρούχο γάλα

250 γρ. μπισκότα τύπου digestive

50 γρ. βούτυρο

150 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

300 γρ. κουβερτούρα, για επικάλυψη

1 πρέζα αλάτι

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Στη συνταγή φτιάχνουμε το δικό μαςdulce de leche. Μπορείτε όμως να βρείτε έτοιμα καραμελωμένα ζαχαρούχα γάλατα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ της αγοράς έτσι ώστε να αποφύγετε τη διαδικασία του καραμελώματος!
  • Σιγοβράζουμε το ζαχαρούχο γάλα για 3,5 ώρες με κλειστό το κουτί μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό ή αλλιώς σε χύτρα ταχύτητος για 1 ώρα. Προσέχουμε να κοχλάζει το νερό αλλά να μη βράζει πάρα πολύ. Κοιτάζουμε να είναι καλυμμένα τα κουτιά με νερό καθ' όλη τη διάρκεια του βρασμού και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό κατά τη διάρκεια που βράζουν.
  • Μετά το τέλος του βρασμού τα αποσύρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα ανοίξουμε (μπορούμε να το αποθηκεύσουμε για 1-2 μήνες εκτός ψυγείου εαν δεν έχουν ανοιχτεί).
  • Παράλληλα χτυπάμε στο μπλέντερ τα μπισκότα να γίνουν σκόνη.
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. 
  • Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε μέσα το τριμμένο μπισκότο.
  • Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα.
  • Όταν το μείγμα πάρει τη μορφή βρεμμένης άμμου αφαιρούμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε 50 γρ.κουβερτούρα.
  • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να πάει παντού.
  • Αφήνουμε στην άκρη αδειάζοντας το σε ένα μπολ
  • Καθαρίζουμε το τηγάνι και το βάζουμε ξανά σε χαμηλή φωτιά. Αδειάζουμε τα ζαχαρούχα γάλατα μαζί με μια πρέζα αλάτι.
  • Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα μέχρι να γίνει ρευστή η καραμέλα.
  • Ρίχνουμε τα υπόλοιπα 100 γρ. κουβερτούρα, αφαιρούμε από τη φωτιά, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. 
  • Ρίχνουμε το μείγμα της καραμέλας στο μείγμα με τα μπισκότα, και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα.
  • Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 5-6 ώρες μέχρι να παγώσει το μείγμα.
  • Μόλις παγώσει παίρνουμε κουταλιές απο το μείγμα και πλάθουμε μπαλάκια. Μόλις τελειώσουμε με όλο το μείγμα, τα βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε για 1 ώρα.
  • Μόλις παγώσουν, λιώνουμε 300 γρ. κουβερτούρα (στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί) και περνάμε κάθε ένα μπαλάκι μέσα από τη λιωμένη σοκολάτα.
  • Τα βάζουμε σε ένα δίσκο που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τα αφήνουμε για άλλη 1 ώρα στο ψυγείο να παγώσουν πριν σερβίρουμε.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr