Euroferry Olympia: Στην Κέρκυρα οι συγγενείς των Ελλήνων αγνοουμένων - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες διασωθέντων (βίντεο)
Η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο επιχειρείται από τα ρυμουλκά
Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν και σήμερα οι δυνάμεις πυρόσβεσης, προκειμένου να σβήσουν τις εστίες φωτιάς που εξακολουθούν να μαίνονται στο πλοίο "Euroferry Olympia" αλλά και να μειωθούν οι θερμοκρασίες σε φλεγόμενα μέρη του πλοίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για να υπάρξει νέα επιχείρηση από στελέχη της ΕΜΑΚ και την ειδική ομάδα διάσωσης για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων, μεταξύ των οποίων και 3 Έλληνες, θα πρέπει να μειωθούν οι καπνοί αλλά και οι θερμοκρασίες που έχουν αναπτυχθεί σε πολλά μέρη του πλοίου και ξεπερνούν αυτή τη στιγμή σε πολλά σημεία τους 500 βαθμούς Κελσίου.
Το πλοίο έχει ήδη προσδεθεί από ρυμουλκό και δεν κινδυνεύει πλέον να παρασυρθεί και να προσαράξει στα αβαθή ή να προσκρούσει επάνω σε κάποιο άλλο πλοίο.
Η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο επιχειρείται από τα ρυμουλκά καθώς και τα πυροσβεστικά πλοία της Πυροσβεστικής.
Δίπλα στο φλεγόμενο πλοίο βρίσκονται η φρεγάτα Ύδρα του Πολεμικού Ναυτικού, πυροσβεστικό πλοίο, ναυαγοσωστικό σκάφος δύο πλωτά και ένα αντιρρυπαντικό σκάφος του λιμενικού σώματος, έξι ρυμουλκά, δύο παραπλέοντα πλοία ενώ πετούν εναλλάξ ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, ένα της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα του Πολεμικού Ναυτικού.
Στο μεταξύ έμπειρη ναυαγοσωστική ομάδα (αποτελούμενη από 14 άτομα), των ναυαγοσωστικών εταιρειών MEGATUGS και SMIT Salvage, βρίσκεται ήδη στην περιοχή προκειμένου να διεξαχθούν οι εργασίες με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων καθώς και η κατάσβεση της πυρκαγιάς, ειδικά συνεργεία θα προβούν σε απάντληση όλων των πετρελαιοειδών ποσοτήτων από το πλοίο για να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος της θαλάσσιας ρύπανσης.
Σε δεύτερο χρόνο το πλοίο θα ρυμουλκηθεί σε ασφαλή λιμένα σύμφωνα με τις οδηγίες της πλοιοκτήτριας εταιρείας και μετά από συνεννόηση με τις Αρχές.
Στο μεταξύ κλιμάκιο της "Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ)" έχει ήδη μεταβεί στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σύμφωνα με το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο, για να διεξάγει τεχνική διερεύνηση για τον εντοπισμό των αιτιών και συνθηκών που οδήγησαν στην πρόκληση του ναυτικού ατυχήματος της πυρκαγιάς, σε συνεργασία με την ομότιμη ιταλική Αρχή DIGIFEMA. (DIGIFEMA : Direzione Generale Investigazioni Ferroviarie e Marittime).
Με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη οι οικογένειες των τριών Ελλήνων αγνοουμένων, με τη συνοδεία αξιωματικού του Λιμενικού- Ψυχολόγου και με μέριμνα του υπουργείου, έχουν μεταβεί στην Κέρκυρα.
Ο επίσημος αριθμός των αγνοουμένων αυξήθηκε χθες από 11 σε 12 καθώς το ένα από τα δύο άτομα που απεγκλωβίστηκαν από το γκαράζ του πλοίου από άνδρες της ΕΜΑΚ δεν ήταν στην επίσημη λίστα των επιβατών.
Πρόκειται για έναν Αφγανό πρόσφυγα. Έως σήμερα έχουν διασωθεί 280 άτομα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και δύο μετανάστες που δεν υπήρχαν στην επίσημη λίστα επιβατών.
Κατεπείγουσα προκαταρκτική για τη φωτιά – Στον εισαγγελέα ο πλοίαρχος και οι δυο μηχανικοί
Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν ο πλοίαρχος και οι δυο μηχανικοί του «Euroferry Olympia», ενώ διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση γιατί τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετά ώστε να οδηγήσουν σαφή δίωξη.
Η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, που θα γίνει από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας υπό την επίβλεψη δύο αντιεισαγγελέων, της κας Κοσκινάρη και του κ. Ηλιόπουλου, και την εποπτεία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κέρκυρας κ. Λαμπρίδη, θα εξετάσει εάν έχουν τελεστεί τα αδικήματα του ναυαγίου του εμπρησμού και της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, σύμφωνα με το ertnews.gr.
Οι εισαγγελείς έχουν δώσει δέκα κατευθυντήριες γραμμές στα μέλη του Κεντρικού Λιμεναρχείου που θα διενεργήσουν την έρευνα μεταξύ των οποίων η διενέργεια αυτοψίας προκειμένου να εξεταστούν τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά, επίσης να παρθούν και ένορκες καταθέσεις από όλους τους διασωθέντες αλλά και άλλους μάρτυρες που είδαν τι συνέβη και ξεκίνησε αυτή η πυρκαγιά, δηλ. τους ψαράδες που ήταν εκεί.
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες διασωθέντων
Διασωθέντες από το φλεγόμενο πλοίο μίλησαν στο «Χαμογέλα και Πάλι» και περιέγραψαν τις δύσκολες στιγμές που βίωσαν.
«Είναι πολύ νωρίς για να σκεφτούμε τι θα γίνει την πόμενη μέρα, δεν αντιμετωπίζεται γρήγορα. Μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις. Τη στιγμή που ανεβήκαμε στις σωσίβιες λέμβους, ανακουφιστήκαμε, γιατί αρχίσαμε και ακούγαμε εκρήξεις. Εγώ είχα το αμάξι μου στο τρίτο γκαράζ και ανεβήκαμε στο κατάστρωμα για να κάνουμε την εγκατάλειψη του πλοίου.
Ακούσαμε το προσωπικό του πλοίου και γίναμε φύο ομάδες σε δύο βάρκες. Δεν είχαμε επαφή με την άλλη βάρκα. Υπήρχε ψυχραιμία από το προσωπικό και δίπλα μου βρέθηκε ένας άνθρωπος που ήταν και στο Norman Atlantic. Μείναμε πίσω 30 άτομα γιατί δεν χωρούσαμε, κοιτάξαμε πρώτα να φύγουν γυναίκες και παιδιά δεν μου πήγαινε η καρδιά να φύγω και να αφήσω παιδίά πίσω να περιμένουν», ανέφερε ο κ. Γιώργος, ένας εκ των διασωθέντων
«Εάν δεν είχαμε τις μάσκες μαζί μας, όπως τις έχουμε, θα είχαμε πρόβλημα δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε. Το προσωπικό δεν μας εγκατελειψε στάθηκε δίπλα μας», συμπλήρωσε.
«Προετοιμαστήκαμε ψυχολογικά για το χειρότερο»
«Ήμασταν στις καμπίνες και μας έδωσαν εντολή στις 4.15 το πρώι. Ανεβήκαμε στο κατάστρωμα βάλαμε τα σωσίβια και ετοιμαζόμασταν να εγκαταλείψουμε το πλοίο. Προετοιμαζόμασταν σιγά σιγά ψυχολογικά για το χειρότερο. Δεν πήρα τηλέφωνο την οικογένειά μου για να μην τους στεναχωρήσω», δήλωσε ένας επιβάτης.
«Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 7 άνθρωποι, ένας διασωληνωμένος καθώς και ένας διασώστης της ΕΜΑΚ. Από τις 6 το πρώι της Παρασκευής ενημερωθήκαμε για φωτιά σε πλοίο που είναι κοντά στην Κερκυρα και κατευθείαν φτιάξαμε ένα κλιμάκιο, που μετέβη στο σημείο, αποτελούμενο από έναν αναισθησιολόγο, έναν πνευμονολόγο και έναν χειρουργό και νοσηλευτές», ανέφερε ο ο διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, Λεωνίδας Ρουμπάτης.
«Επιπλέον, το νοσοκομείο μας διαθετει και ομάδα κρίσεων αποτελούμενη από ψυχολόγους, ψυχιάτρους και νοσηλευτές που θα έδιναν ψυχολογική στήριξη στους ανθρώπους. Υπήρξαν περιστατικά δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
«Γίνεται κατάσβεση στο πλοίο, ρίχνουν νερό στο πλοίο για να πέσει η θερμοκρασία, για να μπορέσουν να ψάξουν για αγνοούμενους. Δεν είναι καθόλου έυκολο, οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές γύρω στους 500 βαθμούς. Δεν σβήνει η φωτιά από τη μία μέρα στην άλλη.
Ειδοποιηθήκαμε το πρωί της Παρασκευής από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, και σπεύσαμε να ψάξουμε και για ναυαγούς, γιατί μπορεί κάποιος να είχε πηδήξει από το πλοίο», σχολίασε ο επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Γιώργος Γλυκοφρύδης,
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr