Ντίνα Νικολάου: Πιλάφι με σπαράγγια και αρώματα εσπεριδοειδών - ένα χορταστικό, λαχταριστό πιάτο

Σε περιόδους νηστείας αφαιρούμε την παρμεζάνα και αν θέλουμε προσθέτουμε τριμμένο αμύγδαλο

Υλικά

400 γρ. ρύζι Καρολίνα Χαλάστρας
400 γρ. σπαράγγια
1500 ml ζωμό λαχανικών
100 ml ελαιόλαδο
Χυμό από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
Ξύσμα από 1 ακέρωτο λάιμ
2 κουτ. σούπας ταχίνι
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά)
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω τον ζωμό λαχανικών να βράσει. Ρίχνω το ρύζι και μαγειρεύω για 20 λεπτά.

Παράλληλα, καθαρίζω τα σπαράγγια και κόβω τα πολύ χοντρά και σκληρά κοτσάνια τους. Βάζω το μισό ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο γουόκ ή αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί. Ρίχνω τα σπαράγγια και τα σοτάρω για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνω με το χυμό πορτοκαλιού και αλατοπιπερώνω. Προσθέτω το ταχίνι, τη μουστάρδα και 2-3 κουταλιές νερό από αυτό που βράζει το ρύζι και ανακατεύω.

Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρω το ρύζι απευθείας από την κατσαρόλα στο γουόκ. Προσθέτω τα ξύσματα, τον βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Ανακινώ το γουόκ να ανακατευτούν καλά και αδειάζω το πιλάφι σε μεγάλη πιατέλα. Ραντίζω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο με λεμόνι και πασπαλίζω με την παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρω αμέσως.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr