Η Βρετανία «τιμωρεί» τον Αμπράμοβιτς: Δεσμεύτηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του Ρώσου κροίσου - τι γίνεται με την Τσέλσι (βίντεο)
Είναι μέσα στους 7 Ρώσους ολιγάρχες που τους επιβλήθηκαν κυρώσεις
Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία επτά Ρώσων επιχειρηματιών, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Ρόμαν Αμπράμοβιτς, Ιγκόρ Σέτσιν, Όλεγκ Ντεριπάσκα και Ντμίτρι Λεμπέντεφ, αφού τα πρόσωπα αυτά περιελήφθησαν στον κατάλογο των βρετανικών κυρώσεων.
«Δεν μπορεί να υπάρξουν ασφαλή καταφύγια γι' αυτούς που υποστήριξαν την άγρια επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Ο Αμπράμοβιτς είναι ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι (Chelsea), ο Ντεριπάσκα έχει μετοχές στον όμιλο En+ Group, ο Σετσίν είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft και ο Λεμπέντεφ είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου Διευθυντών της Bank Rossiya, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με το BBC η κυβέρνηση είχε δεχθεί πιέσεις για να επιβάλει κυρώσεις στον κ. Αμπράμοβιτς, ο οποίος είπε ότι είχε πάρει τη «δύσκολη απόφαση» να πουλήσει την Chelsea FC νωρίτερα αυτό το μήνα.
Η Chelsea FC κατασχέθηκε από τον κ. Αμπράμοβιτς στο πλαίσιο του παγώματος των περιουσιακών του στοιχείων και η πώληση του συλλόγου βρίσκεται πλέον σε αναμονή.
Η κυβέρνηση λέει ότι θα εκδώσει ειδική άδεια που θα επιτρέπει την εκπλήρωση των αγώνων, την πληρωμή του προσωπικού και τους υπάρχοντες κατόχους εισιτηρίων να παρακολουθούν αγώνες.
Οι κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας μπορούν ακόμα να παρακολουθήσουν αγώνες για τους οποίους έχουν εισιτήρια, αλλά ο σύλλογος δεν μπορεί πλέον να πουλήσει άλλα εισιτήρια για αγώνες. Το κατάστημα εμπορευμάτων του συλλόγου θα είναι κλειστό.
Δείτε επίσης: Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ξεπουλάει: Την Τσέλσι για £3 δισεκ, ακίνητα αξίας £200 εκ, το υπερπολυτελές superyacht του (βίντεο)
Ο Αμπράμοβιτς, 55 ετών, φέρεται να έχει ισχυρούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι που ο ίδιος έχει αρνηθεί.
Η κυβέρνηση λέει ότι ο κ. Αμπράμοβιτς, ο οποίος έχει εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 9,4 δισ. λιρών, είναι "ένας από τους λίγους ολιγάρχες από τη δεκαετία του 1990 που διατήρησε εξέχουσα θέση υπό τον Πούτιν".
Ο κ. Αμπράμοβιτς έχει μερίδια στον κολοσσό χάλυβα Evraz, Norilsk Nickel και πούλησε το 73% της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Sibneft στον κρατικό τιτάνα φυσικού αερίου Gazprom για 9,87 δισ. £ το 2005, αναφέρει ακόμα το βρετανικό δίκτυο.
Ενώ οι κυρώσεις εναντίον του θέτουν το μέλλον της Chelsea FC υπό αμφισβήτηση, οι υπουργοί προσπάθησαν να καθησυχάσουν τον σύλλογο ότι δεν θα «βλαπτεί άσκοπα».
Φωτό αρχείου: EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε ένα tweet, η υπουργός Πολιτισμού Nadine Dorries είπε ότι η κράτηση εκείνων που «έδωσαν τη δυνατότητα στο καθεστώς Πούτιν να λογοδοτήσει» ήταν η προτεραιότητα.
«Ξέρω ότι αυτό φέρνει κάποια αβεβαιότητα, αλλά η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με το πρωτάθλημα και τους συλλόγους για να συνεχίσει να παίζεται το ποδόσφαιρο διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι κυρώσεις θα πλήξουν εκείνα που επιδιώκονται», έγραψε.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι δυτικοί σύμμαχοί του επιτείνουν τις κυρώσεις κατά ατόμων και εταιρειών που συνδέονται με τον Πρόεδρο Πούτιν από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση είπε ότι οι κυρώσεις της Πέμπτης σε βάρος «επτά από τους πλουσιότερους και πιο ισχυρούς ολιγάρχες της Ρωσίας» ήταν μέρος των «προσπαθειών του Ηνωμένου Βασιλείου να απομονώσει τον Πούτιν και τους γύρω του».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr