Γοήτευσε στη Βενετία ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ παρά τα 76 του χρόνια με ταινία κατά της βίας

«Κοιτάζω πίσω μου να δω την Ιστορία της πατρίδας μου και βλέπω ότι η Αμερική δεν έχει και τόσο μεγάλη Ιστορία», λέει –και πολύ σωστά- ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ. «Ισως γι’ αυτό να με ελκύουν θέματα που έχουν να κάνουν με την αμερικανική Ιστορία. Και οι Weather Underground –γνωστοί και ως Weathermen- αποτελούν πράγματι ένα κομμάτι της σύγχρονης αμερικανικής Ιστορίας».Δείτε το επίσημο τρέιλερ της νέας ταινίας του Ρόμπερτ Ρέντφορντ, που παρουσίασε στη Βενετία:



«Κοιτάζω πίσω μου να δω την Ιστορία της πατρίδας μου και βλέπω ότι η Αμερική δεν έχει και τόσο μεγάλη Ιστορία», λέει –και πολύ σωστά- ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ. «Ισως γι’ αυτό να με ελκύουν θέματα που έχουν να κάνουν με την αμερικανική Ιστορία. Και οι Weather Underground –γνωστοί και ως Weathermen- αποτελούν πράγματι ένα κομμάτι της σύγχρονης αμερικανικής Ιστορίας».
 

Ωστόσο, το αριστερό ριζοσπαστικό γκρουπ με την δράση του οποίου εν μέρει ο Ρέντφορντ καταπιάνεται στην τελευταία ταινία του, “The company you keep”, δεν είναι τόσο το θέμα αλλά το πρόσχημα της ιστορίας, η οποία αφηγείται την περιπέτεια ενός ανθρώπου που είναι αναγκασμένος να αφήσει πίσω την ταυτότητα, την ζωή αλλά και το παιδί του για κάτι που δεν έκανε. «Αυτό που πραγματικά με ενδιέφερε» είπε ο Ρέντφορντ, «είναι οι συνέπειες. Τι γίνεται μετά από 30 χρόνια με αυτούς τους ανθρώπους που απάρτιζαν τους Weathermen; Κάποιοι το έχουν μετανιώσει, κάποιοι όχι. Κάποιοι θα το ξανάκαναν και κάποιοι δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται.  Αυτοί οι συνδυασμοί ήταν που με ενδιέφεραν».

Κεντρικό πρόσωπο στο “The company you keep” (το σενάριο είναι βασισμένο στο βιβλίο του Νιλ Γκόρντον) είναι ένας δικηγόρος (Ρέντφορντ) πρώην μέλος των «The weathermen», ο οποίος βλέπει το παρελθόν να επιστρέφει μπούμερανγκ πάνω του: το κεφάλαιο που νόμιζε ότι είχε κλείσει εδώ και 30 ολόκληρα χρόνια ανοίγει ξανά όταν μια πρώην συντρόφισσά του στην οργάνωση (Σούζαν Σαράντον) συλλαμβάνεται. Οι έρευνες ενός νεαρού δημοσιογράφου (Σία Λε Μπεφ) οδηγούν σε αυτόν ο οποίο είναι πλέον χήρος και πατέρας ενός έφηβου κοριτσιού το οποίο δεν θέλει με τίποτε να χάσει.

Κομψός, άνετος και γοητευτικός όπως πάντα ο 76χρονος ηθοποιός (δείχνει κάτι σαν 50!) πρωταγωνιστής τεράστιων επιτυχιών του αμερικανικού κινηματογράφου και σκηνοθέτης εξίσου καλών ταινιών όπως οι «Συνηθισμένοι άνθρωποι» και το «Quiz Show» χειροκροτήθηκε από ορθίους όταν εμφανίστηκε στην κατάμεστη αίθουσα των συνεντεύξεων Τύπου για να μιλήσει για το «The company you keep». Δίπλα του ο Λε Μπεφ, ο οποίος παίζοντας τον επίμονο, μαχητικό, τσαμπουκά ρεπόρτερ πετυχαίνει την καλύτερη ερμηνεία της κινηματογραφικής καριέρας του.

«Κάθε γενιά έχει την στιγμή της και κάθε στιγμή αξίζει τον κόπο» είπε ο Ρέντφορντ ερωτώμενος για τους Weathermen. «Παρακολουθούσα την δράση των Weather Underground οφείλω να πω ότι θεωρούσα ότι υποστήριζαν τις σωστές ιδέες γιατί δεν μπορείς να αυτοδιαφημίζεσαι ως χώρα της Δημοκρατίας όταν με τις πράξεις σου αυτοακυρώνεσαι. Οταν επιτρέπεις την λογοκρισία και σπέρνεις τον τρόμο υπό την σημαία της δημοκρατίας τότε στην πραγματικότητα, είσαι υποκριτής. Σ’ αυτήν την υποκρισία προσπάθησαν να αντισταθούν οι Weathermen αλλά τελικά με τους λάθος τρόπους. Από πολύ νωρίς ήξερα ότι είχαν ημερομηνία λήξης, ότι αυτοκαταστρέφονταν».

Πολλά είναι τα ερωτήματα που τίθενται στην ταινία ενώ ο δικηγόρος προσπαθεί να ξεφύγει από το FBI συναντώντας στην πορεία παλιούς συντρόφους του (Νικ Νόλτε, Μπρένταν Γκλίζον, Ρίτσαρντ Τζένκινς). Είναι η βία επιλογή; Και μέχρι ποιο σημείο μπορείς να φτάσεις υπερασπίζοντας αυτό που πιστεύεις, ακόμα και αν ξέρεις ότι έχεις δίκιο; Πάνω σε αυτόν τον καμβά, ο Ρέντφορντ έφτιαξε μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία αναμειγνύοντας έξυπνα το στοιχείο της περιπέτειας με την ιδεολογία του πασιφιστή η οποία και το εκφράζει.

Οταν μια ιταλίδα δημοσιογράφος τον ρώτησε αν με την ταινία του προσπάθησε να πει πόσο «άχρηστες είναι όλες αυτές οι ριζοσπαστικές προσπάθειες εφόσον τίποτε και  ποτέ δεν αλλάζει», ο Ρέντφορντ απάντησε ως εξής: «Αν ήταν άχρηστα δεν θα βρισκόμουν εδώ. Πάντα θα υπάρχει κάποιος λόγος για αντίσταση. Κοιτάζω το παρελθόν, την δεκαετία του ’30, του ’40, του ’50 και του ’60 και τι βλέπω; Τα ίδια λάθη. Οποια κυβέρνηση και να έρθει τα ίδια λάθη θα γίνονται γιατί κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ. Η γκρίζα ζώνη πάντα θα υπάρχει. Ο,τι και να γίνει οι πλούσιοι θα παραμένουν πλούσιοι ή θα γίνονται πλουσιότεροι. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ».

Ο ίδιος πάντως, σε ερώτηση του Βήματος για το αν η βία είναι όντως μια επιλογή όπως η πρόσφατη Ιστορία έχει αποδείξει, συγκρατήθηκε. «Η βία οφείλει να είναι το τελευταίο καταφύγιο» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr