Delphi Economic Forum: Πόλεμος στην Ουκρανία και η επόμενη ημέρα - Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι (φωτό)
Η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι ο “πόλεμος στην Ουκρανία πάγωσε τον ιστορικό χρόνο και χώρο”
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις που επιδεινώνουν την ενεργειακή κρίση και εμβαθύνουν το αποτύπωμα της υγειονομικής κρίσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο κατά την έναρξη των εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς, 6-9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι ο “πόλεμος στην Ουκρανία πάγωσε τον ιστορικό χρόνο και χώρο” αναδεικνύοντας την πυρηνική απειλή, αλλά και την ανάγκη για ανασύνταξη της Δύσης κατά αναθεωρητικών και βίαιων πρακτικών. Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. και η Ελλάδα συντάχθηκαν με την πλευρά του δικαίου, δηλαδή με τον Ουκρανικό λαό. “Η Ε.Ε. και Ελλάδα αποτελούν σήμερα γέφυρες ειρήνης και ασφάλειας, στον κόσμο και την περιοχή”.
Ελένη Αρβελέρ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτισμού των Δελφών
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε το μήνυμα της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής ως αντίδοτο στις κρίσεις, είτε οικονομικές, είτε γεωπολιτικές, είτε κλιματικές. Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο του ανθρώπου και της ζωής, αλλά βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία δεν συνυπάρχουν χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι άνθρωποι και το περιβάλλον που τροφοδοτεί τη ζωή.
Από την πλευρά της, η νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρία Roberta Metsola, σημείωσε ότι η Ευρώπη σήμερα δοκιμάζεται από τον πόλεμο και τις επιπτώσεις του. Για το λόγο αυτό ανέδειξε την ανάγκη επίτευξης τριών φιλόδοξων στόχων. Πρώτον, αμυντική ενοποίηση, με αύξηση κονδυλίων και επενδύσεις στην τεχνολογία και τη φύλαξη των συνόρων. Δεύτερον, στην επίσπευση των στόχων για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. Τρίτον, διαρθρωτική αντιμετώπιση των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, περιλαμβάνοντας την απομάκρυνση κινδύνων, όπως της επισιτιστικής κρίσης.
Roberta Metsola, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Τον επερχόμενο και αυξανόμενο κίνδυνο που ακολουθεί την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέδειξε ο πρόεδρος της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης, κ. Sefik Dzaferovic. Όπως ανέφερε στην ομιλία του, ο κ. Dzaferovic, ο γεωπολιτικός κίνδυνος στα Δυτικά Βαλκάνια έχει πλέον αυξηθεί, κάτι το οποίο απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή και την Ε.Ε. Για το λόγο αυτό κάλεσε την Ε.Ε. να διαχειριστεί τη λεγόμενη ευρωπαϊκή διεύρυνση ως γεωπολιτική στρατηγική. Ζήτησε μάλιστα από την Ε.Ε. να θέσει την υποψηφιότητα προς ένταξη για την Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Η κίνηση αυτή, δήλωσε ο ίδιος, θα αποτελέσει απάντηση και σε διχαστικές και διασπαστικές τάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια.
Šefik Džaferović, Πρόεδρος της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης
Η κυρία Tatiana Valovaya, γενική διευθύντρια του ΟΗΕ στη Γενεύη, επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο του Οργανισμού για τη σταθερότητα και την αποτροπή γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά και τη στήριξη προσφύγων, κατά τα 76 χρόνια λειτουργίας του. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο Οργανισμός απαιτεί ανασυγκρότηση προκειμένου να ανταποκρίνεται στις “Νέες Πραγματικότητες”, που είναι και το θέμα του Συνεδρίου των Δελφών”, οι οποίες προκύπτουν ύστερα από μεγάλες κρίσης.
Tatiana Valovaya, Γενική Διευθύντρια του ΟΗΕ στη Γενεύη
Ακριβώς στο ζήτημα των “Νέων Πραγματικοτήτων” που έρχονται ύστερα από μεγάλες κρίσεις, αναφέρθηκε στην ομιλία της η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτισμού των Δελφών, Ελένη Αρβελέρ. Όπως ανέφερε, μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Ισπανική Γρίπη προέκυψαν ο φεμινισμός, ο κομμουνισμός και η ψυχανάλυση. Σήμερα, μετά την οικονομική, την πανδημική, τη γεωπολιτική και την ενεργειακή και κλιματική αλλαγή ενδυναμώνεται η “Νέα Πραγματικότητα” που έχει σχέση με την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση.
Όπως τόνισε, πρόκειται για μια “εικονική πραγματικότητα”, όπου ζούμε “το παρόν του μέλλοντος και δημιουργεί δύο τάξεις: αυτήν που είναι κυρίαρχη και έχει πρόσβαση στην τεχνολογία και εκείνη που είναι εκτός.
Η κα Vaira Vīķe-Freiberga, πρών Πρόεδρος της Λετονίας, υπογράμμισε ότι οι σύγχρονοι οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, έχουν αποτύχει στην αποτροπή εξελίξεων όπως της βίαιης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όπως ανέφερε η ίδια, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και η παγκόσμια κοινότητα μπορεί να καταδικάζει, να επιβάλει κυρώσεις, αλλά παραμένει παρακολουθητής των εξελίξεων. Ταυτόχρονα, ζούμε σε μια εποχή όπου δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε την πραγματικότητα από την ψευδαίσθηση.
Η Ρωσία επιμένει ότι δεν κάνει πόλεμο, ενώ εμείς βλέπουμε να σκοτώνεται άμαχος πληθυσμός. Η νέα πραγματικότητα απαιτεί κοινωνική συνοχή και επιβεβαίωση της αντίληψης της πραγματικότητας, αλλά εμπράκτως.
Η έναρξη των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών έκλεισε με παρέμβασή της, η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβης Καλής Θέλησης της Ουνέσκο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής για την αντιμετώπιση των κρίσεων -κάτι στο οποίο συμβάλλει το Συνέδριο των Δελφών-, καθώς αποτελεί σημείο συνάντησης και ανάλυσης κορυφαίων αναλύσεων, απόψεων και τάσεων.
Σύντομο καλωσόρισμα στους Δελφούς απήθυναν επίσης ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σπανός και ο Δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής.
Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
Παναγιώτης Τάγκαλης, Δήμαρχος Δελφών
Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε τις ενότητες και όλες τις θεματικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο 4ήμερο Φόρουμ Απριλίου, καθώς και τις 500 και πλέον διακεκριμένες προσωπικότητες – επιβεβαιωμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr