Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Μπάμπκα (Τσουρέκι) με σοκολάτα - Ένα απίθανο γλυκό που θα λατρέψετε
Τσουρέκι πλεξούδα γεμιστό με σοκολάτα. Μπάμπκα (babka) είναι το αληθινό της όνομα, μια φανταστική συνταγή για τσουρέκι με σοκολάτα για όλο το χρόνο.
Υλικά
Για το τσουρέκι
-
550 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι (4 ⅓ φλ.)
-
100 γρ. ζάχαρη (1/2 φλ.)
-
1 κ.γ. κανέλα
-
1 κ.σ. γεμάτη μαγιά στιγμής
-
3 αυγά μεγάλα
-
120 γρ. γάλα (1/2 φλ.)
-
1/4 κ.γ. αλάτι
-
150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
-
Λίγο λιωμένο βούτυρο
-
2 φόρμες μικρές για κέικ
Για τη γέμιση
-
50 γρ. κακάο (1/2 φλ.)
-
50 γρ. άχνη ζάχαρη (1/2 φλ.)
-
125 γρ. λιωμένο βούτυρο
-
150 γρ. λιωμένη κουβερτούρα
-
100 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
-
1 κ.σ. ζάχαρη
Για το σιρόπι
-
240 γρ. νερό (1 φλ.)
-
300 γρ. ζάχαρη (1 ½ φλ)
-
Φλούδα πορτοκαλιού ακέρωτη
Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το τσουρέκι
Όλα τα υλικά για το τσουρέκι με σοκολάτα, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Ψιλοκόβουμε το βούτυρο και κρατάμε το κομμάτια στην άκρη.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και την κανέλα και τα βάζουμε στον κάδο του μίξερ.
- Προσθέτουμε τη μάγια και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
- Προσθέτουμε τα αυγά και το γάλα. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 2′.
- Προσθέτουμε το αλάτι και λίγο λίγο τα κομμάτια από το μαλακό βούτυρο, με το μίξερ πάντα σε λειτουργία.
- Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και γυαλιστερή και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
- Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, την αλείφουμε με λίγο λάδι ή λιωμένο βούτυρο και την σκεπάζουμε.
- Αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο.
- Βουτυρώνουμε δυο μικρές μακρόστενες φόρμες κέικ και στη βάση στρώνουμε λαδόκολλα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη.
- Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο 30χ40 εκ.
- Αλείφουμε στην επιφάνεια τη μισή γέμιση-πάστα σοκολάτα, αφήνοντας κενό 2 εκ. γύρω γύρω.
- Πασπαλίζουμε τη μισή καρυδόψιχα και τη μισή ζάχαρη.
Τυλίγουμε σε ρολό, κόβουμε λεπτή φέτα και ισιώνουμε τις άκρες.
Κόβουμε κατά μήκος της μακριάς πλευράς το ρολό στη μέση.
Τοποθετούμε τα δυο μισά του ρολού με την γέμιση προς τα εμάς και τα πλέκουμε σε κοτσίδα.
Πατάμε τις άκρες να κολλήσουν και το βάζουμε στη φόρμα.
Σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα.
Αφήνουμε για 1 ½ ώρα να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος.
Όμοια φτιάχνουμε και τη δεύτερη πλεξούδα τσουρέκι με σοκολάτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ºC στον αέρα και τοποθετούμε τις φόρμες στη μεσαία σχάρα.
Ψήνουμε για 30′ περίπου, μέχρι να φουσκώσουν να ροδίσουν και να ξεκολλήσουν από τα τοιχώματα τα αφράτα και φανταστικά τσουρέκια με σοκολάτα.
Για τη γέμιση με σοκολάτα
Βάζουμε σε μπολ το κακάο, την άχνη, τη σοκολάτα και το βούτυρο.
Τα ανακατεύουμε καλά να γίνουν πάστα.
Για το σιρόπι
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια φωτιά για 2′ και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Όπως βγάζουμε καυτά τα τσουρέκια από το φούρνο, τα περιχύνουμε σιγά σιγά με το χλιαρό σιρόπι.
Μόλις αρχίσουν να κρυώνουν, τα ξεφορμάρουμε.
Το σιρόπι είναι προαιρετικό, εγώ προτείνω να το βάλετε για πλήρη απόλαυση.
Μελετήστε αναλυτικά και όλα τα μυστικά μου για τα πιο αφράτα τσουρέκια εδώ.
Who is who
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.
«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.
Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.
Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!
«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».
Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.
Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr