Παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης: ''Είναι θανατηφόρος αυτή η ηπατίτιδα'' - Γραμματικόπουλος: ''Το μυστικό ίσως κρύβεται στα αντισώματα''

 

Ποια είναι τα βασικά σενάρια που εξετάζουν οι υγειονομικές Αρχές για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας και τι είπε για τον ρυθμό μετάδοσης του ιού. Τι δείχνει η έρευνα για την ενδεχόμενη σχέση με τον κορωνοϊό.

«Είναι θανατηφόρος αυτή η ηπατίτιδα» είπε χθες στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, σχετικά με την έξαρση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας που καταγράφεται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, τονίζοντας ακόμη πως «δεν είναι μικρό το ποσοστό των παιδιών για τα οποία απαιτήθηκε μεταμόσχευση ήπατος».

Απαντώντας σε ερωτήματα του Γιώργου Παπαδάκη, ο Σπύρος Μαζάνης είπε πως «η ηπατίτιδα μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα με το σάλιο και είναι πιο μεταδοτική από τον κορονοϊό, αλλά αυτήν την στιγμή έχουν “μαζευτεί” τα περιστατικά σε λίγες χώρες», προσθέτοντας πως «ακόμη και στην γειτονική μας Ιταλία, έχει εμφανιστεί κρούσμα σε ένα παιδί». 

«Πρέπει να προσέχουμε τους κοινούς κανόνες ατομικής υγιεινής» είπε ο κ. Μαζάνης κρούοντας τον κώδωνα στους γονείς για την έγκαιρη επισήμανση των ύποπτων συμπτωμάτων, που είναι: έμετος, διάρροια, πόνος στην κοιλιά, πολύ σκούρο χρώμα στα ούρα, «λευκό» χρώμα στις κενώσεις, εμφάνιση ίκτερου 

Όπως επεσήμανε, «οι περισσότερες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί αφορούν παιδιά από λίγων μηνών έως 6 ετών, αρκετές αφορούν παιδιά 6-10 ετών και λιγότερες παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω».

Αποσαφηνίζοντας πως η εκδήλωση της οξείας ηπατίτδας δεν έχει σχέση με το εμβόλιο για τον κορονοϊό, ο παιδίατρος είπε πως «κανένα παιδί που έχει νοσήσει, δεν είχε εμβολιαστεί για το κορονοϊό. Έτσι κι αλλιώς, το 80% των περιστατικών είναι σε παιδιά κάτω των 5 ετών και επομένως δεν θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί σε κάθε περίπτωση».

«Τα εμβόλια για την ηπατίτιδα Α και Β δεν προφυλάσσουν, καθώς δεν έχουν σχέση με την οξεία ηπατίτιδα που βρίσκεται σε έξαρση», είπε ακόμη ο παιδίατρος, τονίζοντας πως για λόγους προστασίας, «θα πρέπει ξανά να ενεργοποιήσουμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής των παιδιών για την καθαριότητα και την προσωπική υγιεινή», κυρίως μετά και την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων.

Γραμματικόπουλος - Ηπατίτιδα σε παιδιά: το μυστικό ίσως κρύβεται στα αντισώματα 

Στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, μίλησ επίσης και ο Τάσος Γραμματικόπουλος, Ειδικός Παιδοηπατολόγος - Επίκουρος Καθηγητής King’s College Hospital του Λονδίνου.

Όπως είπε ο κ. Γραμματικόπουλος, «μας ανησυχεί η εμφάνιση των κρουσμάτων, σε παιδιά με μέσο όρο ηλικίας τα 3-3,5 έτη, που εμφάνισαν την οξεία ηπατίτιδα, αφού είχαν συμπτώματα όπως έμετοι ή διάρροια και εν συνεχεία ίκτερο».

«Δεν βλέπουμε αυτήν την στιγμή τόσο μεγάλη έξαρση, υπάρχει μια σταθερότητα στο φαινόμενο στην Μεγάλη Βρετανία, παρότι ο ιός της ηπατίτιδας μεταδίδεται εύκολα», σημείωσε ο Καθηγητής.

Όπως προσέθεσε, «ο αδενοϊός, αυτού του είδους οι λοιμώξεις, είναι κάτι που δεν θα μας απασχολούσε καθόλου. Όμως, επειδή εδώ έχουν αρχίσει τα σχολεία, υπάρχει ανησυχία και των γονέων και των δασκάλων».

«Στην Μεγάλη Βρετανία, έχουμε 10 παιδιά που εμφάνισαν οξεία ηπατική ανεπάρκεια και στα οποία έγινε μεταμόσχευση ήπατος», σημείωσε ο Ειδικός Παιδοηπατολόγος, λέγοντας πως υπάρχουν πέντε βασικά σενάρια που εξετάζονται για τα αίτια της οξείας ηπατίτιδας.

Επεσήμανε ότι τα παιδιά που εμφάνισαν την νόσο ήταν όλα ανεμβολίαστα έναντι του κορονοϊού, τα περισσότερα από αυτά δεν φορούσαν το προηγούμενο διάστημα καν προστατευτική μάσκα λόγω της μικρής ηλικίας τους και ότι μικρό ποσοστό των παιδιών με οξεία ηπατίτιδα είχαν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό, σε self ή pcr test.

Υπογράμμισε ακόμη πως λόγω της ηλικίας τους και των περιοριστικών μέτρων της προηγούμενης διετίας, «το ένα σενάριο που βλέπουμε είναι ότι αυτά τα παιδιά δεν έχουν έρθει ποτέ σε έκθεση σε άλλες λοιμώξεις και το άλλο ότι παιδιά που έχουν νοσήσει με κορονοϊό, εμφάνισαν μια κλινική εικόνα που δεν έγινε αντιληπτή από κανέναν και για αυτό εξετάζουμε εάν έχουν αντισώματα».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr