Ντίνα Νικολάου: Quiche με τόνο, κολοκυθάκια και άνηθο - μία εύκολη και ελαφριά τάρτα
Από μόνη της μπορεί να γίνει ένα πλήρες πιάτο αν συμπληρώσετε και μια δροσερή σαλάτα
Υλικά
Για τη ζύμη
- 160 γρ. βούτυρο Lurpak light, σε μικρά κομματάκια
- 360 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- αλάτι
Για τη γέμιση
- 2 κονσέρβες τόνο σε νερό, καλά στραγγισμένες
- 40 γρ. βούτυρο Lurpak light
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 κολοκυθάκια, κομμένα σε μικρούς κύβους
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 250 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα light 16% λιπαρά, Arla
- 4 αυγά200 ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
- ¼ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Βάζω στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι και δουλεύω με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα.
Σταματάω το μίξερ και βάζω το εξάρτημα γάτζος. Προσθέτω το γιαούρτι και δουλεύω σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία, απαλή ζύμη. Τυλίγω με μεμβράνη και την αφήνω να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα.
Για τη γέμιση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζω το βούτυρο και το ελαιόλαδο να ζεσταθούν. Ρίχνω τα κολοκυθάκια, το πράσο και τα κρεμμυδάκια, αλατίζω και σοτάρω για 6-7 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τα μεταφέρω σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάω τα αυγά, το τυρί κρέμα και το γάλα μέχρι να δημιουργηθεί μια παχιά κρέμα. Προσθέτω τα σοταρισμένα υλικά, τον τόνο θρυμματισμένο, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
Για την quiche
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη μέχρι να φτάσει σε πάχος ½ εκ. περίπου.
Βουτυρώνω μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 22-24 εκ. με αρκετό ύψος και στρώνω εκεί τη ζύμη, φροντίζοντας να καλύπτει τα τοιχώματα της ταρτιέρας και να εξέχει αρκετά.
Ψήνω την άδεια τάρτα για 15 λεπτά.
Βγάζω από το φούρνο, αδειάζω τη γέμιση την ισιώνω καλά. Πασπαλίζω με την μοτσαρέλα και ψήνω για 40-45 λεπτά μέχρι να σφίξει η κρέμα και να ροδίσει.
Who is Whο
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr