Μήπως είσαι σε συνεξαρτώμενη σχέση; Αυτά είναι τα 4 προειδοποιητικά σημάδια
Πρόκειται για ένα είδος δυσλειτουργικής σχέσης
Μια συνεξαρτώμενη σχέση είναι ένα είδος δυσλειτουργικής σχέσης, όπου το ένα άτομο είναι φροντιστής και το άλλο άτομο το εκμεταλλεύεται. Προφανώς, μια τέτοια σχέση δεν είναι καλή για κανέναν από τους δύο συντρόφους.
Επιτρέπει στον έναν να βυθιστεί βαθύτερα στην αδράνεια, ενώ αναγκάζει τον άλλο να παραιτηθεί εντελώς από τις δικές του επιθυμίες και ανάγκες, προκειμένου να φροντίσει το ταίρι του.
Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια, ότι μπορεί να βρίσκεσαι σε σχέση συνεξάρτησης;
1. Δε λες ποτέ όχι.
Είναι φυσιολογικό να θέλεις ο άνθρωπος σου να είναι ευτυχισμένος, αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ του φυσιολογικού και του να “υπηρετείς” έναν άνθρωπο συνεχώς, για να είναι ευχαριστημένος.
Οι άνθρωποι που δε λένε ποτέ όχι, συχνά αισθάνονται ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Δεν τους αρέσει να αρνούνται, ακόμη και όταν το να ευχαριστούν τους άλλους παρεμβαίνει ουσιαστικά στις δικές τους επιθυμίες και ανάγκες.
2. Έλλειψη ορίων.
Τα άτομα και στους δύο ρόλους σε μια συνεξαρτώμενη σχέση, τείνουν να έχουν προβλήματα στην αναγνώριση, το σεβασμό και την διατήρηση των ορίων μέσα στη σχέση. Το να έχεις όρια, σημαίνει απλώς ότι σέβεσαι το δικαίωμα του άλλου να έχει την αυτονομία του και να διατηρεί τα θέλω και την προσωπικότητά του.
Τα άτομα σε συνεξαρτώμενες σχέσεις τείνουν να έχουν το πρόβλημα, όπου το ένα άτομο δεν αναγνωρίζει τα όρια και το άλλο άτομο δεν επιμένει στο να τεθούν κάποια. Έτσι, ο ένας γίνεται χειραγωγός και ο άλλος συμμορφώνεται και αποτυγχάνει να διεκδικήσει τα δικά του θέλω.
Με απλά λόγια, ο ένας ζητάει και απαιτεί να παίρνει από τον άλλον οτιδήποτε θέλει, είτε σε ψυχολογικό είτε σε υλικό επίπεδο, και ο άλλος δεν αρνείται ποτέ, σε σημείο που καταπατάται η προσωπικότητά του.
3. Κακή αυτοεκτίμηση.
Τυπικά, κανένα άτομο σε μια συνεξαρτώμενη σχέση δεν έχει πολύ καλή αυτοεκτίμηση. Το ένα άτομο χρειάζεται την έγκριση του άλλου ή τουλάχιστον χρειάζεται να εξυπηρετεί το άλλο, για να έχει μια αίσθηση σκοπού σε αυτή τη ζωή.
Επίσης, το δεύτερο άτομο έχει και εκείνο χαμηλή αυτοεκτίμηση, λόγω του ότι χρειάζεται να εξαρτάται από κάποιον άλλο, για να καλύψει τις υλικές ανάγκες και χρειάζεται την ψυχολογική επιβεβαίωσή του. Επιπλέον, συχνά διακατέχονται από μια βασική αίσθηση ανασφάλειας, ότι ο σύντροφός τους μπορεί να τους αφήσει, γράφει η Μαρία Μρκουλιδάκη στο tsemperlidou.gr.
4. Συνεχής φροντίδα.
Ένα σημαντικό σημάδι συνεξάρτησης, είναι όταν νιώθεις ότι πρέπει να φροντίζεις τους πάντες όλη την ώρα. Αυτό συνήθως προέρχεται από την παιδική ηλικία, όταν ο γονιός μαθαίνει στο παιδί ότι μπορεί να υπάρχουν δυσάρεστες συνέπειες, από την αποτυχία να φροντίσει τις ανάγκες του κηδεμόνα του.
Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αισθάνεται υποχρεωμένο να φροντίζει τους άλλους, ειδικά έναν σύντροφο, όχι τόσο από στοργή, αλλά από τον φόβο ότι κάτι κακό θα συμβεί αν δεν το κάνει.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr