Καλοκαίρι στην Καππαδοκία & τον Πόντο: Ταξίδι στα «Μετέωρα της Ανατολής» και στην φορτωμένη με μνήμες γη

Το ταξίδι στην Καππαδοκία και στον Πόντο είναι ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο

 

Η Καππαδοκία είναι μια μαγευτική περιοχή της Μικρασιατικής γης με μοναδικά αξιοθέατα και ιστορία χαμένη στα βάθη των αιώνων.

Μια περιοχή με υπόγειες πόλεις, θεόρατα πέτρινα γλυπτά-φυσικές "καμινάδες" - ένα σεληνιακό, σουρεαλιστικό τοπίο, στο οποίο άφησαν τα ίχνη τους πλήθη λαών και πολιτισμών και αποτέλεσε θέατρο πολλών σημαντικών γεγονότων.

Το "Όγδοο Θαύμα του Κόσμου", τα "Μετέωρα της Ανατολής", είναι ένα υπαίθριο μουσείο και τόπος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η φορτωμένη με μνήμες γη του Πόντου, με τις ιστορικές της πόλεις και τα θρυλικά μαυροθαλασσίτικα λιμάνια, τα αιωνόβια δάση και τα ορμητικά ποτάμια, μας προσκαλεί να δούμε και να μάθουμε τα θαύματα του ελληνικού κόσμου για 25 και πλέον αιώνες, μέχρι τον τραγικό ξεριζωμό του.

Τα Manessis Travel έχου να μας προτείνουν ένα υπέροχο ταξίδι με τις αναχωρήσεις να είναι στις 3/7, 24/7, 7/8, 14/8, 21/8, 28/8, 18/9, 27/10.

Η τιμή ξεκινά από 870 ευρώ (8 ημέρες / 7 νύχτες).

Πληροφορίες πακέτου

8 μέρες Καισάρεια, Προκόπι, Κοιλάδες Πασαμπάγκ, Ιχλάρα και Γκιόρεμε, Ουτσχισάρ, Άβανος, Σινασσός, Αμάσεια, Μερζιφούντα, Σαμψούντα, Ιασώνειο Ακρωτήριο, Ορντού/Κοτύωρα, Κερασούντα, Τραπεζούντα, Παναγία Σουμελά. Διαμονή στο ξενοδοχεία 4*, 5* εκτός από την Αμάσεια, που είναι 3* sup., από τα καλύτερα διαθέσιμα με ημιδιατροφή. 

Πρόγραμμα Εκδρομής

1η ΜΕΡΑ - Αθήνα - Καισάρεια - Προκόπι

Συνάντηση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω Κωνσταντινούπολης για μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Κεντρικής Ανατολίας, την Καισάρεια, την πρωτεύουσα της Καππαδοκίας και την μεγαλύτερη πόλη της. Άφιξη και σύντομη περιήγηση στην πόλη, στην οποία δεσπόζει το κάστρο με τα τεράστια τείχη και τους πύργους του, που σώζονται σε άριστη κατάσταση. Συνεχίζουμε οδικώς μέχρι το Προκόπι (Ουργκούπ), στην καρδιά της Καππαδοκίας, που θα αποτελέσει τη βάση μας για να εξερευνήσουμε την ευρύτερη περιοχή με τα λαξευτά πετρομονάστηρα και τις τρωγλοδυτικές κατοικίες κατά τις επόμενες τρεις μέρες. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

2η ΜΕΡΑ - Προκόπι - Σινασσός - Μαλακοπή - Κοιλάδα Ιχλάρα - Καρβάλη - Προκόπι

Σήμερα το πρωί ξεκινάμε την εξερεύνηση της Καππαδοκίας, της ηφαιστειογενούς αυτής περιοχής, όπου ο άνεμος και η βροχή εργάστηκαν επί αιώνες για να σμιλέψουν τη λάβα και να δημιουργήσουν τους γιγαντιαίους κώνους, τα φαράγγια και τις κοιλάδες που συνθέτουν αυτό το υπέροχο σουρεαλιστικό τοπίο. Πρώτος μας σταθμός της σημερινής μας διαδρομής θα είναι στην μικρή κωμόπολη Σινασσό (Μουσταφά-πασά/Mustafapaşa) με έντονο το ελληνικό στοιχείο, όπου θα επισκεφθούμε την εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης, τον πιο καλοδιατηρημένο ναό της περιοχής.

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας θα φθάσουμε στην υπόγεια πολιτεία Μαλακοπή (Ντερίνκουγιου, Derinkuyu), που είναι σκαμμένη περίπου 80 μέτρα κάτω από έναν λόφο με ολόκληρα δωμάτια, αποθήκες, εκκλησάκια κλπ. Στη συνέχεια θα διασχίσουμε μέρος της κοιλάδας Ιχλάρα (Περιστρέμα) με τις περίφημες λαξευτές εκκλησίες. Τέλος, θα επισκεφθούμε τον παλαιό ελληνικό οικισμό της Καρβάλης - πατρίδα του Γρηγορίου του Ναζιανζηνού. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

3η ΜΕΡΑ - Προκόπι - Άβανος - Κοιλάδα Πασαμπάγκ - Προκόπι, Χορός των Δερβίσηδων, Προαιρετική βόλτα με αερόστατα

Πρωινή αναχώρηση για την Άβανο, που είναι κτισμένη στις όχθες του Κόκκινου ποταμού (Κιζίλ Ιρμάκ, ο Άλυς των αρχαίων) και φημίζεται για τα περίτεχνα κεραμικά της. Βόλτα στην πόλη και αναχώρηση για την κοιλάδα Πασαμπάγκ (Paşabağ) (Pasabag/Paşabağları) με τους χαρακτηριστικούς βράχους-κώνους σε σχήμα καμινάδας να αποτελούν ένα από τα συνήθη καρτ ποστάλ και τα πιο φωτογραφημένα τοπία της της Καππαδοκίας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο.

Δείπνο και στη συνέχεια θα απολαύσουμε τον εκστατικό Χορό των Δερβίσηδων, οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους υπό τους ήχους παραδοσιακής θρησκευτικής μουσικής, στην προσπάθειά τους να ενωθούν με τον Θεό. Διανυκτέρευση. ** Για όσους επιθυμούν να ζήσουν μια συναρπαστική εμπειρία, προτείνουμε μια μοναδική βόλτα με αερόστατο πάνω από την περιοχή της Καππαδοκίας, που προσφέρει μαγευτικές εικόνες κατά την ανατολή του ήλιου.

4η ΜΕΡΑ - Προκόπι - Κοιλάδα Γκιόρεμε - Ουτσχισάρ - Αμάσεια

Σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε για την κοιλάδα Γκιόρεμε (Κόραμα, Göreme) και την ομώνυμη πόλη, μια από τις πιο χαρακτηριστικές της Καππαδοκίας, με τα τρωγλοδυτικά σπιτάκια σμιλεμένα και χωμένα μέσα στα βράχια. Η πόλη και η ηφαιστειακή κοιλάδα της περιοχής αποτελούν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Συνεχίζουμε για την πανέμορφη μικρή τρωγλοδυτική πόλη Ουτσχισάρ (Uçhisar), κτισμένη ψηλά στον βράχο, από το κάστρο της οποίας θα θαυμάσουμε την πανοραμική θέα της περιοχής. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για την Αμάσεια, μια γραφική πόλη της ενδοχώρας, που είναι κτισμένη στις όχθες του ποταμού Γεζίλ Ιρμάκ, του αρχαίου Ίρι (Yeşil Irmak: Πράσινος ποταμός). "…Η δε ημετέρα πόλις κείται εν φάραγγι βαθεία και μεγάλη, δη ης ο Ίρις φέρεται ποταμός..." Έτσι περιγράφει την γενέτειρά του Αμάσεια, ο Έλληνας γεωγράφος Στράβων (64 π.Χ.-24 μ.Χ.). Υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του βασιλείου του Πόντου, που ιδρύθηκε από τον Μιθριδάτη Α΄ το 281 π.Χ., το οποίο, μετά από τους τρεις Μιθριδατικούς πολέμους, ηττήθηκε από τους Ρωμαίους το 70 π.Χ. Το 1174 η Αμάσεια κατακτήθηκε από τους Σελτζούκους και το 1393 από τους Οθωμανούς. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

5η ΜΕΡΑ - Αμάσεια - Μερζιφούντα - Σαμψούντα

Στις αρχές του 20ού αιώνα, το ελληνικό στοιχείο της περιοχής της Αμάσειας αριθμούσε 155.000 κατοίκους σε 392 ενορίες με ισάριθμες εκκλησίες και 325 σχολεία, όπου φοιτούσαν 10.000 μαθητές και δίδασκαν 565 δάσκαλοι. Ήταν επίσης έδρα Μητρόπολης. Οι Έλληνες κάτοικοι της πόλης ασχολούνταν με τη γεωργία, το εμπόριο και τις τέχνες. Το 1915 απελάθηκαν 90.000 κάτοικοι της περιοχής και όσοι παρέμειναν υπέστησαν σκληρούς διωγμούς.

6η - ΜΕΡΑ - Σαμψούντα - Ιασώνειο Ακρωτήριο - Ορντού/Κοτύωρα - Κερασούντα - Τραπεζούντα

]Το όνομα Σαμψούντα προήλθε από την έκφραση "είς Αμισόν", που σταδιακά έγινε Σαμσούν και Σαμψούντα, κατ' αντιστοιχία του "είς την Πόλη" που έγινε Ισταμπούλ. Ιδρύθηκε γύρω στον 7ο π.Χ. αιώνα από αποίκους της Μιλήτου, όμως σήμερα δίνει την όψη πόλης που δημιουργήθηκε πρόσφατα, καθώς τίποτα δεν θυμίζει το λαμπρό ελληνικό παρελθόν της. Η απόβαση του Κεμάλ Ατατούρκ στην Σαμψούντα στις 19 Μαΐου 1919 θεωρείται η αρχή του τουρκικού πολέμου ανεξαρτησίας και αποτελεί εθνική γιορτή στην Τουρκία, ταυτόχρονα όμως αποτελεί και την απαρχή της τελικής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και έχει ορισθεί ως ημέρα μνήμης των θυμάτων αυτής.

7η ΜΕΡΑ Τραπεζούντα, Ξενάγηση, Παναγία Σουμελά

Η πόλη της Τραπεζούντας ιδρύθηκε στα τέλη του 7ου π.Χ. αιώνα από Έλληνες αποίκους της Σινώπης. Εδώ έφθασαν το 400 π.Χ. οι Μύριοι του Ξενοφώντα από τα Κούναξα της Περσίας, έχοντας διασχίσει το οροπέδιο της Ανατολίας και τον ορεινό όγκο των Ποντικών Άλπεων ύστερα από έξι μηνών πεζοπορία. "…Επί θάλατταν εις Τραπεζούντα, πόλιν Ελληνίδα, οικουμένην έν τω Εύξείνω Πόντω, Σινωπέων αποικίαν  έν τη Κόλχων χώρα...". 

8η ΜΕΡΑ Τραπεζούντα - Αθήνα

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και επιβίβαση στην πτήση για την Αθήνα μέσω Κωνσταντινούπολης.

Δείτε εδώ όλες τις πληροφορίες για το ταξίδι

*Φωτογραφίες via Manessitravel.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr