Μύκητες ποδιών το καλοκαίρι: ξεφλούδισμα, φαγούρα, κακοσμία, μικροσκοπικές ρωγμές - Τι κάνουμε λοιπόν;

Μία πολύ συχνή «καλοκαιρινή» πάθηση είναι οι μύκητες στα πόδια.

 

Εμφανίζονται σε άντρες και γυναίκες και είναι εξαιρετικά ενοχλητικοί, καθώς μπορεί να συνοδεύονται από φαγούρα, ερυθρότητα και πόνο – την ώρα που αποτελούν ένα αντιαισθητικό θέαμα και μας αποτρέπουν από το να φοράμε καλοκαιρινά παπούτσια, σανδάλια, πέδιλα και σαγιονάρες.

Πρόσφατες έρευνες εκτιμούν ότι οι μύκητες στα πόδια είναι η πιο συχνή δερματική μυκητίαση και ταλαιπωρεί το 20% του πληθυσμού. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε πως υπάρχουν τρόποι όχι μόνο να τους προλάβουμε αλλά και να τους αντιμετωπίσουμε σε περίπτωσης μόλυνσης ακολουθώντας την κατάλληλη θεραπεία.

Οι συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων

Οι μύκητες των ποδιών που εμφανίζονται το καλοκαίρι, ευνοούνται ιδιαίτερα από τις συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή, την ζέστη και την υγρασία. Επιπλέον, το καλοκαίρι, συνηθίζουμε να περπατάμε ξυπόλυτοι ή απλώς με καλοκαιρινά «ανοιχτά » παπούτσια, σε χώρους που είναι ζεστοί και υγροί: Μέρη όπως οι πισίνες, τα κοινόχρηστα ντους, ο χώρος του κάμπινγκ, μπορούν να ευνοήσουν την ανάπτυξη μυκητισιακών λοιμώξεων που προσβάλλουν εύκολα ένα γυμνό πόδι.

Δεν είναι λίγες οι φορές που βαδίζουμε χωρίς παπούτσια σε τέτοιους χώρους, αφήνοντας την αίσθηση ελευθερίας και χαλάρωσης του καλοκαιριού να μας παρασύρουν. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκεί ένα και μόνο βήμα σε υγρό πάτωμα για να καταλήξουμε με έναν ενοχλητικό μύκητα στα πόδια υποφέροντας από ξεφλούδισμα, φαγούρα, κακοσμία, με μικροσκοπικές ρωγμές ανάμεσα στα δάκτυλα, ερυθρότητα και πόνο -μια αίσθηση που παρομοιάζεται με αυτή του κοψίματος από χαρτί!

Οι συχνότερες μυκητιάσεις του καλοκαιριού και τα συμπτώματά τους

Μύκητες στα νύχια των ποδιών και η μυκητίαση που είναι γνωστή ως «πόδι του αθλητή», εμφανίζονται συχνότερα λόγω ζέστης και υγρασίας – των συνθηκών δηλαδή που επικρατούν το καλοκαίρι. Αξίζει σε αυτό το σημείο να επισημανθεί πως το «πόδι του αθλητή», δεν αφορά σε ανθρώπους που αθλούνται μόνο. Ένα πόδι που ιδρώνει πολύ και δεν «αναπνέει» σωστά - «εγκλωβίζεται» δηλαδή σε συνθήκες υγρασίας - μπορεί να εμφανίσει ευκολότερα τη συγκεκριμένη μυκητίαση.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά συχνή πάθηση και αφορά όλους αυτούς τους ανθρώπους των οποίων τα πόδια βρέθηκαν εκτεθειμένα έστω για ένα βήμα, σε ζεστό και υγρό μέρος.

Συνήθως μια τέτοια μυκητίαση ξεκινά ως μια ερυθρότητα στο δέρμα των δαχτύλων των ποδιών – ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Σταδιακά εμφανίζεται ένα κόκκινο εξάνθημα με «λέπια», που ενοχλεί και προκαλεί φαγούρα. Μια τέτοιου είδους μυκητίαση είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί σωστά, δηλαδή άμεσα και άκρως αποτελεσματικά, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσής της, ακόμα και σε όλο το πέλμα ή και επανεμφάνισής της μετά από κάποιο διάστημα, καθώς πρόκειται για μολύνσεις που επιμένουνμεταδίδονται πολύ εύκολα και ταλαιπωρούν για καιρό τον πάσχοντα.

Το δέρμα, όταν προσβάλλεται από μύκητες των ποδιών «κοκκινίζει», παρουσιάζει φαγούρα, σκίζεται, νεκρώνεται και ξεφλουδίζει. Κατά την τελευταία φάση μάλιστα, τα «λέπια» από το πάσχον πόδι μπορούν εύκολα να μεταφερθούν μέσω της κάλτσας, μέσω του παπουτσιού ή και της πετσέτας, στο πάτωμα, όπου η λοίμωξη παραμένει προσβάλλοντας όποιον πατήσει εκεί. Μιλάμε λοιπόν, για μία επίπονη πάθηση και μία εξαιρετικά ενοχλητική κατάσταση, από την οποία ωστόσο μπορούμε και να προστατευτούμε και να απαλλαγούμε

Πώς θα αποφύγουμε τους μύκητες των ποδιών

Οι μύκητες των ποδιών πάντως είναι ένα «καλοκαιρινό πρόβλημα» που μπορούμε να αποφύγουμε, αρκεί να τηρούμε ορισμένες προδιαγραφές υγιεινής. Για παράδειγμα, θα πρέπει να πλένουμε καθημερινά τα πόδια μας και να τα σκουπίζουμε αμέσως, ώσπου να στεγνώσουν, ώστε να απομακρύνουμε εντελώς αν είναι δυνατόν την υγρασία. Επίσης είναι καλό να αποφεύγουμε να περπατάμε ξυπόλυτοι σε μέρη όπως είναι οι κοινόχρηστες πισίνες, τα ντους και τα αποδυτήρια ή όποιος άλλος χώρος μοιάζει με αυτούς, όπου δηλαδή το πάτωμα είναι ζεστό και υγρό και πατούν πολλοί άνθρωποι. Επιπλέον, θα πρέπει, ειδικά το καλοκαίρι, να δείχνουμε μεγάλη επιμέλεια σε ό,τι έχει να κάνει με τα παπούτσια μας: Να τα καθαρίζουμε και να τα αερίζουμε συχνά, να αποφεύγουμε εάν είναι δυνατόν το συνθετικό υλικό, να μην τα δανείζουμε ή να μην τα μοιραζόμαστε με κανέναν άλλον.

Πώς θα καταπολεμήσουμε τους μύκητες των ποδιών

Στην περίπτωση που εμφανίσουμε μύκητες των ποδιών, πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής τους. Αρκεί να προμηθευτούμε τα κατάλληλα προϊόντα, με βάση τη δραστική ουσία Μικοναζόλη. Πρόκειται για έναν αντι-μυκητιασικό παράγοντα που αναστέλλει τη σύνθεση της εργοστερόλης, κύριου συστατικού του κυτταρικού τοιχώματος του μύκητα. Πιο συγκεκριμένα, τα προϊόντα με βάση τη Μικοναζόλη νεκρώνουν τα κύτταρα των μυκήτων και αναστέλλουν την εξάπλωσή τους.

Δρουν απευθείας στην πάσχουσα περιοχή και η δράση τους είναι αναγνωρισμένη. Η Μικοναζόλη έχει καλό προφίλ ασφάλειας κατά την πολυετή της κλινική χρήση και παρουσιάζει κλινικά μη αξιόλογη συστηματική απορρόφηση, παράλληλα με χαμηλή ανάπτυξη ανθεκτικότητας αναφέρει το onmed

Βρίσκουμε τη Μικοναζόλη σε διάφορες μορφές και προϊόντα όπως πούδρα, κρέμα, βάμμα και οι κρέμες με κορτιζόνη και είναι δυνατόν για την αποτελεσματική καταπολέμηση μιας συγκεκριμένης λοίμωξης, να απαιτηθεί συνδυασμός δύο ή και περισσότερων από αυτά.

Στις μυκητιάσεις των ποδιών για παράδειγμα, μία πούδρα με 2% Μικοναζόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως μέσο θεραπείας με χρήση στην πάσχουσα περιοχή, αλλά και στις κάλτσες και τα παπούτσια του ατόμου, όσο και ως μέσο πρόληψης και εμπόδισης επανεμφάνισης πιθανής μόλυνσης. Η πούδρα μπορεί επίσης, να συνδυαστεί με κρέμα Μικοναζόλης, για πιο ολοκληρωμένη θεραπεία καθώς η συμπληρωματική χρήση με διάφορες μορφές, όπως αυτές που προαναφέραμε, μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων με βάση τη Μικοναζόλη μπορεί λοιπόν να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά τον «πονοκέφαλο» του καλοκαιριού που ονομάζεται μύκητες ποδιών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr