«Χορός του Ζαλόγγου»: Πρωτοβουλία για την ανάδειξη του μνημείου ως διεθνές σύμβολο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών 

Πρωτοβουλία από το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, για να αναδειχθεί το Μνημείο του Ζαλόγγου Διεθνές Τοπόσημο για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Ο Χορός του Ζαλόγγου προορίζεται να γίνει σύμβολο της γυναικείας αυτοδιάθεσης και του ενεργού ρόλου της γυναίκας στις κοινωνίες
 
Όλοι είμαστε μάρτυρες μιας σειράς ζητημάτων έμφυλης βίας, η οποία, δυστυχώς, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.
Η ευαισθητοποίηση όλων μας και η ανάγκη εξάλειψης του φαινομένου είναι διαρκής αγώνας κάθε κρατικής και ιδιωτικής πρωτοβουλίας με κοινό στόχο την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Το 1803, 63 γυναίκες της περιοχής του Σουλίου στη Δυτική Ελλάδα,  οι περίφημες μετέπειτα Σουλιώτισσες, μπροστά στο φάσμα του βιασμού και της αιχμαλωσίας, κυνηγημένες και παγιδευμένες από τα τότε κυβερνητικά στρατεύματα, επέλεξαν ως λύση να αυτοθυσιαστούν και να στραφούν την άκρη του γκρεμού του όρους Ζάλογγο.

Είναι η πρώτη καταγεγραμμένη πράξη αυτοδιάθεσης και ομαδικής γυναικείας απόφασης κατά της ανδρικής βίας που καταγράφεται ως γεγονός στην παγκόσμια ιστορία.


 
Για την πράξη αυτών των γυναικών η Ελληνική Δημοκρατία, 150 χρόνια μετά, προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή ενός εμβληματικού μνημείου στην άκρη αυτού του γκρεμού, ως ιερό σημείο για τις γυναίκες αυτές. Τον διαγωνισμό κέρδισε ο γλύπτης Γιώργος Ζογγολόπουλος.
 
Για έξι συνεχόμενα χρόνια από το 1954 έως το 1960, κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες και με τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα δεκάδων γυναικών, κουβαλούσαν στην κορυφή του γκρεμού -ύψους 80 μέτρων- στους ώμους τους τόνους νερό, τσιμέντο, σίδερο, χαλίκι και 4.300 λευκούς ασβεστόλιθους τους οποίους ο γλύπτης λάξευσε in situ στην κορυφή του γκρεμού. Το μνημείο είναι ένα αριστούργημα τέχνης και τεχνικής σε κολοσσιαίο μέγεθος, μήκους 18 μ. και ύψους 15 μ., που είναι ορατό από απόσταση 35 χιλιομέτρων.


 
Η συλλογική απόφαση των γυναικών να αντιδράσουν με αυτόν τον τρόπο στην ανδρική βία και η μοναδικότητα του μνημείου, θεματικά, μορφολογικά και τεχνικά, καθιστούν τον τόπο του Ζαλόγγου και το ίδιο το μνημείο μοναδικό Παγκόσμιο Σημείο Αναφοράς και Σύμβολο για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών.
 
Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού τον Ιούνιο του 2021 (ΦΕΚ 320-03/06/2021), το μνημείο Ο Χορός του Ζαλόγγου κηρύχθηκε Μνημείο της Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου στις 25 Νοεμβρίου 2021, συμμετέχοντας στην παγκόσμια καμπάνια της UNESCO “Orange the World”, φωταγώγησε για πρώτη φορά με πορτοκαλί χρώμα το εμβληματικό μνημείο «Ο χορός του Ζαλόγγου» σε συνεργασία με το Δήμο Πρέβεζας.

Το Μνημείο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τέχνης του Μοντερνισμού. Η αφαιρετική μορφολογία του μπορεί να υιοθετηθεί ως σύμβολο κάθε γυναίκας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτό το Μνημείο να γίνει Διεθνές Τοπόσημο για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών σας καλούμε να μας στηρίξετε σε αυτήν την προσπάθεια, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να πούμε ΟΧΙ στη βία κατά των γυναικών έχοντας για αυτό τον σκοπό ένα κοινό Παγκόσμιο Σύμβολο στη χώρα που ακόμη και στις μέρες μας έχει βαθιά επιρροή στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η Δημοκρατία.

Η μοναδική περίπτωση του Μνημείου αξίζει διεθνή προσοχή και προβολή. Αυτό το Μνημείο ας θυμίζει σε κάθε γυναίκα και άντρα την αυτοθυσία αυτών των γυναικών και ας γίνει σύμβολο για τον καθένα μας να τιμήσει τη γυναίκα, τη μητέρα, την κόρη, την αδερφή, τη φίλη που έχει στη ζωή του.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr