Γιάννης Λουκάκος: Εξωτικό, γευστικό & υγιεινό κουνουπίδι με κάρι (βίντεο)
Για 4 μερίδες. Εκτέλεση συνταγής σε 35 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ
Για το πιάτο
- 40 γρ. ελαιόλαδο
- 800 γρ. κουνουπίδι ωμό, σε φέτες 1 εκ.
- 60 γρ. πιπεριά κόκκινη, κομμένη ζουλιέν
- 40 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 20 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
- 800 γρ. ζωμός κάρι
- 40 γρ. σταφίδες
- χυμός λάιμ
- ξύσμα λάιμ
- 5 γρ. βασιλικός
- αλάτι
Για το ζωμό κάρι
- 40 γρ. ελαιόλαδο
- 250 γρ. κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 25 γρ. σκόρδο, σκελίδες
- 10 γρ. κάρι
- 1,3 κιλά ζωμός κοτόπουλο
- 25 γρ. χυμός λάιμ
- 15 γρ. μέλι
- 150 γρ. ντομάτα, σε χοντρά κομμάτια
- 160 γρ. γάλα καρύδας
Ευχαριστούμε το Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για την παραχώρηση της συνταγής
Για το πιάτο
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε το κουνουπίδι μέχρι να αρχίσει να παίρνει ένα χρυσαφένιο χρώμα και αλατίζουμε.*
Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, την πιπεριά, το τζίντζερ και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τον ζωμό κάρι, τις σταφίδες, το ξύσμα λάιμ και τον χυμό και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τέλος, αλατίζουμε, προσθέτουμε το βασιλικό και σερβίρουμε.
* Εναλλακτικά, ψήνουμε το κουνουπίδι στον φούρνο σε δυνατή φωτιά και το ενώνουμε στη συνέχεια με τα υπόλοιπα λαχανικά στο τηγάνι.
Για το ζωμό κάρι
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και το κάρι, αλατίζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 4 λεπτά.
Ρίχνουμε τον ζωμό κοτόπουλου, προσθέτουμε τον χυμό λάιμ και το μέλι και την ντομάτα και φέρνουμε σε βρασμό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για άλλα 45 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα καρύδας και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά. Δοκιμάζουμε και σουρώνουμε από σήτα.
Who is Who
Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet.
Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr