Ντίνα Νικολάου: Cheesecake με μπανάνες - τόσο γευστικό που θα σας ξετρελάνει
Το τσιζκέικ φτιάχνεται κυριολεκτικά με οτιδήποτε! Εδώ, μια πρόταση με μπανάνες, φρούτο που βρίσκουμε όλο το χρόνο
Υλικά
Για τη βάση
- 125 γρ. μπισκότα τύπου πτι μπερ
- 60 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
Για την κρέμα
- 5 γρ. φύλλα ζελατίνης
- 250 γρ. τυρί κρέμα
- 50 γρ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
- 5 ώριμες αλλά σφικτές μπανάνες
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- λίγη κουβερτούρα, τριμμένη στην ψιλή πλευρά του τρίφτη, για το σερβίρισμα
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Βάση
Θρυμματίζω τα μπισκότα στο μούλτι και τα βάζω σε ένα μπολ. Προσθέτω το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύω καλά, μέχρι να βραχούν ομοιόμορφα. Στρώνω το μείγμα σε μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα, διαμέτρου 20 εκ. (ή σε ένα τσέρκι ίδιας διαμέτρου που έχω ακουμπήσει πάνω σε ταψί), πιέζοντάς το καλά ώστε να γίνει συμπαγές. Βάζω τη φόρμα στην κατάψυξη για 15 λεπτά, μέχρι να σφίξει το μείγμα.
Κρέμα
Βάζω τη ζελατίνη να μαλακώσει σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το σύρμα το τυρί, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει αφράτη κρέμα. Σε άλλο μπολ χτυπάω την κρέμα γάλακτος με το μίξερ, μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι. Την προσθέτω στο τυρί και ανακατεύω καλά με μια σπάτουλα.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω 3 από τις μπανάνες, προσθέτω το μέλι και τις πολτοποιώ με ένα πιρούνι. Προσθέτω τον πολτό στο μείγμα του τυριού και ανακατεύω.
Σε ένα μπρίκι ζεσταίνω το χυμό λεμονιού. Στύβω τη ζελατίνη και τη ρίχνω στο ζεστό χυμό, ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Αδειάζω το χυμό στο μείγμα του τυριού, ανακατεύω ξανά και απλώνω το μείγμα αυτό πάνω από τη βάση των μπισκότων.
Αφήνω το τσιζκέικ στο ψυγείο να πήξει για περίπου 4 ώρες. Όταν πρόκειται να σερβίρω, αφαιρώ τα τοιχώματα της φόρμας (ή τραβάω το τσέρκι προσεκτικά προς τα πάνω).
Κόβω τις υπόλοιπες μπανάνες σε φετάκια και γαρνίρω την επιφάνεια. Αν θέλω, σκορπίζω λίγη τριμμένη κουβερτούρα και σερβίρω.
Who is Whο
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr