Περικλέους 24: Το νεοκλασικό του Πειραιά που υποδέχτηκε γυναίκες της τέχνης και ιστορίες καπεταναίων από την Χίο (φωτό & βίντεο)
Η Περικλέους 24 που κάποτε πριν χτιστούν οι πολυκατοικίες ,αγνάντευε το Πασαλιμάνι έχει πολλά να διηγηθεί
Ήταν μια βραδιά μαγική με άρωμα γυναίκας. Από εκείνες τις στιγμές που νιώθουμε ότι θέλουμε να μείνουμε για λίγο μόνες και απερίσπαστες χωρίς τους αγαπημένους μας συντρόφους.
Γυναικοπαρέα όπως λέμε. Ίσως για να τιμήσουμε την πρώτη οικοδέσποινα της φιλόξενης ,υπέροχης αυτής κατοικίας. Η αλήθεια είναι ότι νιώθεις το πνεύμα της Ευτέρπης, παντού.
Ευτέρπη Πικούλη. Χήρα υπο διωγμόν από την Οδησσό κατά τη διάρκεια της επανάστασης με περιουσία όλη κι όλη ,τα δικά της οικογενειακά κειμήλια ,έφτασε στην Ελλάδα. Πλεύρισε στον Πειραιά. Αγόρασε την τριώροφη μονοκατοικία με τα φουρούσια,τα μπαλκόνια με τα κιγκλιδώματα , τα επιζωγραφισμένα ταβάνια.
Αυτή η Χιώτισσα η αρχόντισσα έμελλε να χάσει και την κόρη της από λευχαιμία λίγο αργότερα. Είχε μόλις ήδη αγοράσει αυτό εδώ το πανέμορφο νεοκλασικό με τα στοιχεία Τσίλλερ για να στεγάσει ότι είχε απομείνει από την οικογένεια της.
Ο Θεός όμως ήταν μεγάλος. Και ο Άγιος Νικόλαος ο προστάτης των ναυτικών ακόμη μεγαλύτερος. Κοντά της η εκκλησία του ,δυο βήματα από το σπίτι της, πήγαινε και προσκυνούσε στη χάρη του, άφηνε τον οβολόν της , πρόσφερε στο ναό και ευχόταν καλοτάξιδα τα πλοία των συμπατριωτών της.
Η θεία Ευτέρπη όταν έμεινε χωρίς οικογένεια, οι ευχές της εισακούστηκαν και οικογένειά της έγινε ο αδερφός της με τα 5 παιδιά του.
Είναι πικραμένη χωρίς τον άντρα της , χάνει και την μοναχοκόρη της και έτσι αγκαλιάζει τα παιδιά του αδελφού της μεταξύ των οποίων ο παππούς μου ο Ζαννής ,ο πατέρας της μητέρας μου μας λεέι η σημερινή οικοδέσποινα Ειρήνη Βενιάμη .Εδώ μέσα μεγάλωσαν η Κλεοπάτρα και η Ευτέρπη (:πάλι ) Πικούλη . Οι ανηψιές της θείας Ευτέρπης από την Οδησσό.
Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα η κόρη της Κλεοπάτρας, η Ειρήνη Βενιάμη -Μάγκου ανακαίνισε μαζί με την μητέρα της το νεοκλασικό των αναμνήσεων και των παιδικών εφηβικών ονείρων στην οδό Περικλέους 24 . Στη γειτονιά της Τερψιθέας.
Η δημοσιογραφική μου αγάπη και το ένστικτο του ρεπορτάζ με ακολουθούν ακόμα και στις πιο απλές φιλικές στιγμές. Όταν λοιπόν άκουσα την κυρία Κλεοπάτρα και την κυρία Ευτέρπη να μου μιλούν για την Περικλέους 24, ολόκληρες ιστορίες ζωντάνεψαν μπροστά μου με αφορμή την ιστορία της οικογένειας Πικούλη .
Ιστορίες των χιλιάδων Χιωτών που διακτινίστηκαν στα πέρατα της γης είτε για να μην σφαγιαστούν από τους Τούρκους από τα πάτρια εδάφη τους είτε γιατί αναζητούσαν καλύτερες τύχες είτε γιατί είχαν μέσα τους το δαιμόνιο το ταξιδιάρικο το καπεταναίικο…..
Πήγαν στη Ρωσία πήγαν στην Οδησσό ,έφτασαν στην Αμερική ,ταξίδεψαν στην Αυστραλία και που δεν πήγαν, πουλούσαν μανταρίνια πορτοκάλια ,μαστίχα και φέρναν σιτηρά και χαβιάρια.
Έγιναν καραβοκύρηδες πλοιοκτήτες,εφοπλιστές οι πιο ισχυροί της παγκόσμιας Ναυτιλίας.
Τα σπίτια δεν είναι πέτρες ,τοίχοι και παράθυρα ,είναι ιστορίες ανθρώπων, οι χαρές και οι πίκρες τους, η αύρα τους και κάπου εκεί τα όνειρα, τα μυστικά και οι έρωτες τους. Η Περικλέους 24 που κάποτε πριν χτιστούν οι πολυκατοικίες ,αγνάντευε το Πασαλιμάνι έχει πολλά να διηγηθεί. Γι’αυτό λένε ότι αν οι τοίχοι είχαν αυτιά ,θα έγραφαν ολόκληρα μυθιστορήματα.
Για το οίκημα μαθαμε οτι : ……. κτίστηκε πριν από 115 χρόνια,με στοιχεία & νεοκλασσική αισθητική του διάσημου αρχιτέκτονα της εποχής Ερνέστου Τσίλλερ , ο οποίος ως γνωστόν δημιούργησε μία σειρά επαύλεων στον Πειραιά. Σε μία εξ αυτών έμεινε ο βασιλιάς Γεώργιος ο Α με την βασίλισσα Όλγα , στον Πειραιά έζησε και ο ίδιος ο αρχιτέκτονας ,ενώ στην Καστέλλα γεννήθηκαν και τα 5 παιδιά του…..!
Φωτογραφίες: Studio Panoulis
Επιστρέφω σε αυτό το βράδυ που μας κάλεσε για μια φιλική βραδιά η Ειρήνη Βενιάμη - Μάγκου στο πατρικό της. Στο πατρικό της που εγκαινιάστηκε με τα έργα έξι γυναικών καλλιτεχνών.
«Σας καλωσορίζω μαζί με την Καλλιόπη , την Χλόη ,την Άννα , την Πέγκυ ,τη Νικομάχη, την Εφη . Τα έργα της Καλλιόπης Λεμού ,της Χλόης Ακριθάκη ,της Πέγκυς Κλιάφα ,της Νικομάχης Καρακωστάνογλου , της Έφης Χαλιορή, της Άννας Φαφαλιού ,πρωτότυπα και μοναδικά φωτίζουν το νέο δρόμο και την νέα ταυτότητα που αποκαλύφθηκε στην οδό Περικλέους 24 στα εγκαίνια της έκθεσης πριν από λίγες μέρες.»
Η Ειρήνη Βενιάμη - Μάγκου με τη Νικομάχη Καρακωστάνογλου στην εκδήλωση του «ΝΕΟΜΑΙ – ΤΑΞΙΔΙ/ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» στην Περικλέους 24, photo: Studio Panoulis
Πρωτιά και εδώ αφού πρόκειται για μία από τις πρώτες και σπανιότατες πολιτιστικές συναντήσεις με εκπροσώπους μόνο του γυναικείου φύλου στην Ελλάδα.
Είχαμε την τύχη λοιπόν να γνωρίσουμε και να ακούσουμε τις τρεις από τις έξι καλλιτέχνιδες να μας μιλούν με αυτό το πάθος αλλά και ταυτόχρονα την πραότητα που εκπέμπουν οι καλλιτέχνες όταν μιλούν για τα βάθη της ψυχής και του νου τους και τους οδηγούν στην έμπνευση και στην δημιουργία .
Ηταν μαζί μας η Έφη Χαλιορή η Πέγκυ Κλιάφα και η Νικομάχη Καρακωστάνογλου.
Η παιδική μας παρουσίασε έναν συγκλονιστικό πολυέλαιο φτιαγμένο όλο από άδειες κάψουλες βιταμινών ναι καλά διαβάζετε ενώ στον τοίχο σαν ένα μεταλλικό φόρεμα που είχε «ραφτεί» απο το μεταλικό περιτύλιγμα χαπιών για τον πονοκέφαλο!
Έμπνευση της ο χώρος του φαρμάκου με τις ταμπλέτες του τα δισκία του, αυτά εν τέλει που μας κάνουν καλά, αυτά εν τέλει που αντιπροσωπεύουντην υγεία. Μπορείτε να ακούσετε την ίδια την Πέγκυ Κλιάφα να παρουσιάζει τα έργα της στο βίντεο.
Όταν μας μίλησε η Νικομάχη Καρακωστάνογλου μιά γυναίκα από εκείνες που ο χρόνος αφήνει ανέγγιχτες και νομίζεις ότι παραμένουν έφηβες ,ισως γιατί η τέχνη συνιστά ελιξίριο αντιγήρανσης.
Μπροστά στο θεόρατο έργο της που κάλυπτε έναν ολόκληρο τοίχο το μπλε και το τιρκουάζ ήταν τόσο έντονα που νόμιζες ότι η θάλασσα του Πειραιά είχε βρει τη θέση της στο οίκημα που έθρεψε θαλασσόλυκους.
Και επειδή η θάλασσα είναι δύναμη ,φουρτούνα αλλά και νηνεμία, περάσαμε στα έργα της Έφης Χαλιορή που αποπνέουν ηρεμία, μπουνάτσα .ΗΈφη φωτογραφίζει με τον φακό της σε ένα περιβάλλον κατάλευκο και φωτεινό. .
Έτσι αποτύπωσε την φασαρία που γίνεται στο λιμάνι στο σημείο οταν λειτουργούν οι γερανογέφυρες για την διαχείριση των εμπορευματοκιβωτίων με τον πιο αφαιρετικό τρόπο. Βέβαια ανέβηκε η ίδια ,παραβαίνοντας , είναι η αλήθεια ,τους κανόνες ασφαλείας, πάνω στα ογκώδη συστήματα φορτοεκφόρτωσης ,πέρασε μέσα από τις σιδηροτροχιές και έφτασε πολύ ψηλά . Εγινε πουλί στην κυριολεξία για να φωτογραφίσει όπως ήθελε το δικό της λιμάνι που την εντυπωσίασε ,την ενέπνευσε και το φωτογράφισε.
Ήρθαν λοιπόν φίλες από τα παλιά και νεότερες με κοινά ενδιαφέροντα την τέχνη τον πολιτισμό την δημιουργία. Φίλες που μοιραστήκαμε τα ίδια θρανία όπως η Κυριακή Μπουζούνη και η Μαίρη Μορφιάδου (και κουμπάρα εκτός απο φίλη καρδιακή ), τα πανεπιστημιακά χρόνια όπως η Ειρήνη Μουστάκη, η Αντυ Παναγιωτοπούλου ,η Νανά Χούντα, οι φίλες από τα σχολικά χρόνια της κόρης μου όπως η Αιμιλία Παιταζόγλου , η Μαρία Βαρδακούλια , η Ελίνα Μπολέτση ,η Αλίκη Τσακανίκα.
Ήρθε η Μαρία Ξανθάκου Σαμίου, σύζυγος του αείμνηστου Παύλου ,ειδήμων της τέχνης μια φινέτσατη Αθηναία .Μας επισκέφτηκε εκείνο το βράδυ η καλλονή μιας άλλης εποχής η Βάνα Βερούτη με την αήττητη επιχειρηματία Σάντρα Αλευρά, μια διακεκριμένη δικηγόρος των φορολογικών η Έφη Σταυροπούλου, μια πολυσχιδής επιχειρηματίας η Ιφιγένεια Τζαβέλλα, ήρθε η αντιδήμαρχος της γειτονιάς μου η Ελένη Ζέππου, κοντά μας εκείνο το βράδυ η Νικολέτα Παναγιωτοπούλου σουπεργούμαν των τραπεζικών. Από τις Βρυξέλλες κατευθείαν και η Μαρία Σταυροπούλου .
Νοερά ήταν κοντά μας ένας άνθρωπος που έχει προσφέρει τα μέγιστα στον πολιτισμό ,η Σοφία Στάικου -Σάλλα που μας κέρασε το ροζέ κρασί Δέλεαρ του οινοποιείου Σεμέλη , με το οποίο ασχολείται τελευταία.
Μια βραδιά τέχνης ,αναμνήσεων ,ιστορίας με διηγήσεις που αναμειγνυόταν τρυφερά : Άλλες θυμηθήκαμε τα σχολικά μας χρόνια στον Πειραιά ,τις βόλτες και τα παιχνίδια στον Προφήτη Ηλία τα πρώτα φλερτ στο Πασαλιμάνι.
Οι καλλιτέχνιδες μιλούσαν για την σχέση τους με το χρωστήρα ή την φωτογραφική μηχανή με την γλυπτική και την δημιουργία και όλο το βράδυ δεν πάψαμε να ρωτάμε την Ειρήνη Βενιάμη -Μάγκου να θυμηθεί κι άλλες ιστορίες που άκουγε από τη θεία και τη μαμά της για τα κορίτσια που μεγάλωσαν εκεί και τα αγόρια που μπάρκαραν με τα καράβια…….
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr