Δεν εκφράζεις εύκολα τα συναισθήματά σου; Πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την εργασία και τη ζωή σου
Σχεδόν όλοι κρύβουν τα συναισθήματά τους κατά καιρούς
Οι άνθρωποι γενικά μαθαίνουν να καταπιέζουν τα συναισθήματα για κάποιους βασικούς λόγους, όπως το να αποφύγουν να δείξουν αδυναμία.
Το να εκφράζεσαι συναισθηματικά, μπορεί να σε φέρει μερικές φορές, σε δύσκολη θέση και είναι πολύ φυσικό να θέλεις να το αποφύγεις για να μην εκθέσεις τα τρωτά σημεία σου σε άλλους.
Σχεδόν όλοι κρύβουν τα συναισθήματά τους κατά καιρούς. Η περιστασιακή συναισθηματική καταστολή, όπως λέγεται, γενικά δεν θα προκαλέσει προβλήματα στη ζωή σου, εφόσον τελικά την αντιμετωπίσεις με υγιείς και παραγωγικούς τρόπους. Από την άλλη, μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα εάν γίνει συνήθεια και ενδεχομένως να επηρεάσει την ικανότητά σου, να επικοινωνείς και να δρας με αυθεντικά συναισθήματα.
Γιατί συγκρατείσαι;
- Ανησυχείς, ότι αν ανοιχτείς, θα οδηγήσεις τους άλλους να σε κρίνουν και να πιστέψουν ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου. Ως αποτέλεσμα, κρύβεις τη θλίψη, τον φόβο, την απογοήτευση και άλλα αρνητικά συναισθήματα.
- Έχεις κάποιες ανησυχίες ότι μπορεί οι άλλοι να χρησιμοποιήσουν αυτά τα συναισθήματα εναντίον σου, ειδικά αν αυτό σού έχει ξανασυμβεί.
- Για να μην πληγωθείς. Οι άνθρωποι συχνά κρύβουν συναισθήματα για να προστατεύσουν τις σχέσεις τους. Δηλαδή, όταν κάποιος που σε ενδιαφέρει κάνει κάτι ενοχλητικό, να επιλέξεις να κρύψεις την ενόχλησή σου, γιατί πιθανόν να αντιδράσει αρνητικά, όταν του πεις πώς νιώθεις και θα μπορούσατε να καταλήξετε σε μια οδυνηρή σύγκρουση.
Πώς σε επηρεάζει;
Η καταπίεση των συναισθημάτων μπορεί να έχει αρκετές και σημαντικές επιπτώσεις στη σωματική και συναισθηματική υγεία. Και πολύ πιθανόν να επηρεάσει την προσωπική και την επαγγελματική σου ζωή.
Ας εστιάσουμε στις επιπτώσεις στη ζωή και την καριέρα σου:
Προβληματική επικοινωνία
Κρύβοντας τι νιώθεις, εμποδίζεις τη σαφή επικοινωνία με τους ανθρώπους της ζωής σου. Αυτή η έλλειψη επικοινωνίας, κάνει τους άλλους να μην ξέρουν τί θέλεις και πώς να σε αντιμετωπίσουν. Άρα αυτόματα βάζεις σε ένα φραγμό την καλή συνεννόηση με τους γύρω σου. Επίσης μην ξεχνάς, ότι η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική όχι μόνο στις προσωπικές σου σχέσεις, αλλά και στον επαγγελματικό σου χώρο. Γιατί, όταν δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις προβλήματα λόγω κακής επικοινωνίας, πιθανότατα θα συνεχίσουν να συμβαίνουν.
Αποφεύγεις ανθρώπους και καταστάσεις.
Αποφεύγεις άτομα και καταστάσεις, που σου προκαλούν ορισμένα συναισθήματα τα οποία αρνείσαι να εκφράσεις, χάνοντας πιθανώς σχέσεις που εκτιμάς. Η μη συναισθηματική έκφραση μπορεί να σου γίνει συνήθεια, και να αρχίσει να συμβαίνει ασυνείδητα, με αποτέλεσμα να παρατηρείς ότι αρχίζεις να χάνεις την επαφή με τα δικά σου συναισθήματα, σύμφωνα με την Μαρία Μαρκουλιδάκη και το tsemperlidou.gr.
Συσσώρευση συναισθημάτων.
Το να προσποιείσαι ότι δεν έχεις συγκεκριμένα συναισθήματα μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις να τα εκφράσεις δημόσια, αλλά δεν τα αναγκάζεις να φύγουν. Στην πραγματικότητα, η συγκράτησή τους μπορεί πραγματικά να τα εντείνει. Ένα κλασικό παράδειγμα αυτού είναι ο θυμός.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να περιορίσουμε τον θυμό, παρά να τον εκφράσουμε. Αλλά η καταπίεση του θυμού σημαίνει ότι δεν τον αντιμετωπίζεις, έτσι συνεχίζει να χτίζεται και να βράζει κάτω από τη μάσκα της ηρεμίας. Τελικά, όταν δεν μπορείς να τον συγκρατήσεις άλλο, μπορεί να τα τινάξεις όλα στον αέρα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr