Άκης Πετρετζίκης: Μπιφτέκια λαχανικών με τηγανητές πατάτες - Γρήγορο & απλό γεύμα
Ένα νόστιμο φαγητό που φτιάχνετε σε χρόνο dt...
Συστατικά
Για τα μπιφτέκια λαχανικών
6 κ.σ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το τηγάνισμα
175 γρ. πλιγούρι
αλάτι
2.200 γρ. νερό
175 γρ. φακές
1 κρεμμύδι
1 πράσο
2 κλ. σέλερι
2 σκ. σκόρδο
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
πιπέρι
500 γρ. μανιτάρια champignon
160 γρ. ψωμί για τοστ
140 γρ. φιστίκια
15 γρ. θυμάρι, φρέσκο
1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
Για τις τηγανητές πατάτες
4 πατάτες
3 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
αλάτι
1 λίτρο ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
1 κ.γ. ρίγανη
Για το σερβίρισμα
1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες
ρίγανη, φρέσκια
πιπέρι
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα μπιφτέκια λαχανικών
- Βάζουμε ένα μεσαίο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει.
- Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το πλιγούρι.
- Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα σοτάροντας για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο καστανό χρώμα και να αρωματιστεί το πλιγούρι.
- Προσθέτουμε αλάτι, 200 γρ. νερό, καλύπτουμε το τηγάνι με καπάκι, αποσύρουμε από τη φωτιά, και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι το πλιγούρι να απορροφήσει τα υγρά.
- Τοποθετούμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και τις φακές, και αφήνουμε να πάρει μια βράση το νερό.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σουρώνουμε τις φακές πετώντας το νερό.
- Μεταφέρουμε τις φακές πίσω στην κατσαρόλα και προσθέτουμε 1 λίτρο νερό.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, φέρνουμε σε βρασμό, και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι φακές.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σουρώνουμε τις φακές.
- Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σέλερι και το σκόρδο.
- Ρίχνουμε στο τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα λαχανικά, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά.
- Αφαιρούμε τα λαχανικά από το τηγάνι, τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ, και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
- Ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες, τα μεταφέρουμε στο τηγάνι, αλατοπιπερώνουμε, και σοτάρουμε για 7-10 λεπτά να χάσουν τα υγρά τους.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε τα μανιτάρια στο μπολ με τα υπόλοιπα λαχανικά.
- Βάζουμε σε έναν πολυκόφτη το ψωμί του τοστ και τα φιστίκια.
- Χτυπάμε μέχρι να σπάσουν τα φιστίκια και τα μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ.
- Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τα λαχανικά και τα μανιτάρια, τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν, και τα μεταφέρουμε κι αυτά στο μπολ.
- Βάζουμε στον πολυκόφτη τις φακές, το πλιγούρι, το θυμάρι, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσουν τελείως.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στο μπολ, ανακατεύουμε με τα χέρια μας να ομογενοποιηθεί το μείγμα, και πλάθουμε 10-12 μπιφτέκια των 120 γρ.
- Τοποθετούμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά με ελάχιστο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε τα μπιφτέκια σε δόσεις για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Αφήνουμε τα μπιφτέκια στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
Για τις πατάτες
- Ξεφλουδίζουμε καi κόβουμε τις πατάτες σε μακρόστενες λωρίδες πάχους 1x1 εκ.
- Βάζουμε τις πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ με νερό -τόσο ώστε να τις καλύπτει-, προσθέτουμε το ξίδι και λίγο αλάτι, ανακατεύουμε με μια κουτάλα, καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και τις αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Σουρώνουμε τις πατάτες και φροντίζουμε να φύγει όλη η υγρασία τους.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να κάψει, ρίχνουμε το ηλιέλαιο, και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
- Ρίχνουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα και τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Αφαιρούμε τις πατάτες από την κατσαρόλα και τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί.
- Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς δυνατή, ρίχνουμε τις πατάτες ξανά στην κατσαρόλα, και τις τηγανίζουμε για ακόμα 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να γίνουν τραγανές.
- Στρώνουμε το ταψί με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μεταφέρουμε τις πατάτες στο ταψί με το χαρτί κουζίνας.
- Πασπαλίζουμε τις πατάτες με αλάτι και ρίγανη και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
Για το σερβίρισμα
- Βάζουμε σε σε ένα πιάτο 2 μπιφτέκια και λίγες πατάτες.
- Γαρνίρουμε με 1 φέτα λεμονιού, πασπαλίζουμε με φύλλα ρίγανης και πιπέρι.
- Σερβίρουμε.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr