Η λευκοντυμένη «βασίλισσα» χώρα της Σκύρου: Άσπρα σπιτάκια απλώνονται αμφιθεατρικά στον λόφο - φορά για στέμμα της ένα ενετικό κάστρο (φωτό)
Λένε πως η μητέρα του Αχιλλέα, τον έντυσε κορίτσι και τον έστειλε να ζήσει στην Σκύρο
Χτισμένη στο λόφο κάτω από το βυζαντινό κάστρο σε προσκαλεί να την εξερευνήσεις μια μικρή, αλλά γεμάτη ζωντάνια Χώρα, που μοιάζει να ακολουθεί εντελώς δικούς της νησιώτικους, παραδοσιακούς ρυθμούς.
Λένε πως η μητέρα του Αχιλλέα, από φόβο μη βγει αληθινή η προφητεία και βρει το θάνατο ο γιος της στην Τροία, τον έντυσε κορίτσι και τον έστειλε να ζήσει στην Σκύρο, μαζί με τις κόρες του βασιλιά Λυκομήδη. Ήξερε φαίνεται, πως σε αυτό το μικρό νησάκι αντικριστά της Εύβοιας δεν πρόκειται να τον ψάξει κανείς.
Η Σκύρος παραμένει ένα νησί χαμένο στο χώρο και τον χρόνο. Αυτή ακριβώς είναι και η γοητεία του. Δεν υπάρχει καλύτερο κομπλιμέντο να κάνεις στους Σκυριανούς, από να πεις πως εδώ και δεκαετίες η Χώρα τους έχει μείνει αναλλοίωτη στο χρόνο.
Για να φτάσεις στη Σκύρο πρέπει πρώτα να πας στην Κύμη, στην ανατολική Εύβοια. Από εκεί η διαδρομή με το καράβι διαρκεί 1 ώρα και 40 λεπτά. Εναλλακτικά μπορείς να πας με αεροπλάνο από Αθήνα (διάρκεια πτήσης 40 λεπτά).
Η γραφική Χώρα της Σκύρου με τα λευκά σπιτάκια, που απλώνονται αμφιθεατρικά στην πλαγιές λόφου, μοιάζει με λευκοντυμένη βασίλισσα, που φορά για στέμμα της ένα ενετικό κάστρο.
Την ίδια στιγμή δεν είναι μόνο μεγαλόπρεπη, αλλά ήρεμη και γήινη. Θα νιώσεις την ξεχωριστή ενέργειά της όποτε και αν την επισκεφθείς στα εστιατόρια και τις ταβέρνες, τα μπαρ και τους εμπορικούς δρόμους της, σύμφωνα με το discovergreece.com.
Εδώ ζωντανεύουν στην καθημερινή ζωή παραδοσιακές τέχνες όπως η ξυλογλυπτική και η κεραμική. Το μέλι και τα τυριά (φέτα, γραβιέρα, ξυνοτύρι) είναι ντόπιας παραγωγής, όπως το εξαιρετικό κατσικίσιο και αρνίσιο κρέας στις ταβέρνες προέρχεται από Σκυριανούς κτηνοτρόφους. Αν πάλι θέλεις να δοκιμάσεις τη θαλασσινή σπεσιαλιτέ του, παράγγειλε αστακομακαρονάδα. Και μην ανησυχείς για τις θερμίδες… ότι φας θα το κάψεις ανηφορίζοντας προς το κάστρο!
Τα σοκάκια
Τα δαιδαλώδη σοκάκια της Σκύρου μοιάζουν με αρτηρίες που οδηγούν στα πιο αξιοσημείωτα σποτ της Χώρας. Ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία της Χώρας (από εδώ και πέρα απαγορεύεται η κίνηση των αυτοκινήτων) άρχισε να ανηφορίζεις, περνώντας μπροστά από μαγαζιά και εκκλησάκια.
Όσο ο δρόμος γίνεται πιο ανηφορικός ίσως αρχίσεις να νιώθεις πως έχεις χάσει τον προσανατολισμό σου. Στην ουσία όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο κάστρο και έπειτα πίσω, κάτω στην πόλη. Για να κάνεις τη βόλτα σου πιο γλυκιά, απόλαυσε ένα παγωτό ανεβαίνοντας και αγόρασε ένα βάζο ντόπιο, θυμαρίσιο μέλι επιστρέφοντας στη Χώρα.
Μια ματιά σε Σκυριανό σπίτι
Θα έχεις δει τα χειροποίητα κεραμικά και τις ξύλινες, παραδοσιακές λεπτοδουλεμένες καρέκλες, όμως ο καλύτερος τρόπος όμως για να καταλάβεις τη θέση τους στην Σκυριανή παράδοση είναι να παρατηρήσεις προσεκτικά το εσωτερικό ενός σπιτιού στην Άνω Πόλη.
Ευτυχώς οι ντόπιοι είναι πάντα πρόθυμοι να δείξουν στους επισκέπτες τα σπίτια τους με τα μικροσκοπικά, περίτεχνα σκαλισμένα έπιπλα, τα τζάκια και τα κεραμικά πιάτα που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Μην ξεχάσεις ακόμα να ψάξεις να βρεις χειροποίητα υφαντά (μέρος της προίκας των κοριτσιών της Σκύρου) και τα κρεβάτια που ήταν χτισμένα σε εξώστη επάνω από το σαλόνι, γνωστά με την ονομασία «σφα».
Κάστρο και Μοναστήρι
Το Βυζαντινό Κάστρο και το ακόμα παλιότερο μοναστήρι είναι τα «στολίδια» της Χώρας. Φτάνοντας στην κορυφή του λόφου είσαι στην είσοδο της Μονής Αγίου Γεωργίου, η οποία χρονολογείται τον 10ο περίπου αιώνα, και είναι μετόχι της Μονής Μεγίστης Λαύρας στο Άγιο Όρος.
Η μεγαλύτερη εκκλησία έχει κατασκευαστεί στις αρχές του 17ου αιώνα, όπως αναγράφεται σε επιγραφή του επιβλητικού καμπαναριού. Προτού να συνεχίσεις τη διαδρομή σου προς το κάστρο μπες και θαύμασε τις πανέμορφες τοιχογραφίες και το εντυπωσιακό εικονοστάσι. Ανηφορίζοντας λίγο ακόμα θα βρεις αναλυτικές επεξηγηματικές ταμπέλες δίπλα στα ερείπια του κάστρου, άρα δε θα χρειαστείς ξεναγό. Η απόλυτη ανταμοιβή σου από εδώ πάνω θα είναι η πανοραμική θέα της Σκύρου και της θάλασσας.
Πλατεία Μπρουκ
Οι ντόπιοι την ονομάζουν Μπρουκ, αλλιώς λέγεται και Πλατεία της Αιώνιας Ποίησης. Θα τη συναντήσεις ακριβώς κάτω από το κάστρο, στη βορεινή πλευρά της Χώρας. Έχει θαυμάσια θέα στην παραλία και το σήμα κατατεθέν της είναι το μπρούντζινο άγαλμα γυμνού άντρα, αφιερωμένο στον βρετανό ποιητή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου Rupert Brooke, ο οποίος απεβίωσε στη Σκύρο το 1915. Από εδώ ξεκινάει ένα μεγάλο πλίνθινο μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία. Αν έχεις χρόνο, ακολούθησέ το!
Μουσεία
Μη βιάζεσαι να πας για βουτιές, κάνε πρώτα μια επίσκεψη στα δύο μουσεία της Σκύρου. Το ένα είναι το Λαογραφικό Μουσείο Φαλτάιτς (κατοικία του Μανώλη Φαλτάιτς τον 19ο αιώνα), το οποίο διαθέτει μια πλούσια συλλογή καθημερινών αντικειμένων του σκυριανού νοικοκυριού από το παρελθόν, όπως παραδοσιακές στολές, χάρτες, χειρόγραφα και φωτογραφίες σε σέπια. Το άλλο είναι το μικρό, αλλά πολύ ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο, με τη συλλογή του από αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν στη Σκύρο, όπως κεραμικά αγγεία από τον προϊστορικό οικισμό του Παλαμαρίου (2800-1900 π.Χ.) στα βόρεια του νησιού.
Μαγαζιά
Μετά την περιήγησή σου στο κάστρο και τα μουσεία αξίζεις βουτιά και χαλάρωση στην παραλία. Συνεχίζοντας τα σκαλιά προς τη θάλασσα, θα φτάσεις στην περιοχή Μαγαζιά- μια μεγάλη παραλία με ταβέρνες, beach bars και ομπρέλες-ξαπλώστρες. Εδώ μπορείς να δειπνήσεις ή αν προτιμάς, να γυρίσεις στη Χώρα ανεβαίνοντας πάλι τα σκαλιά ή με το λεωφορείο.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr