Εφιάλτης η ξηρασία: «Στέγνωσε» η Ευρώπη – μειώνουν την κατανάλωση νερού στις ΗΠΑ
Ισχυρό το πλήγμα για τις οικονομίες του κόσμου
Η ξηρασία «μαστίζει» την Ευρώπη. Σκηνές από επιστημονική φαντασία εκτυλίσσονται τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έρχονται. Ήδη πρώτη είδηση στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης είναι ο ποταμός της Γαλλίας που έγινε ρυάκι!
Ο άλλοτε μεγάλος ποταμός Doubs μήκους 453 χιλιομέτρων στην ανατολική Γαλλία και στην δυτική Ελβετία μοιάζει με ρυάκι, ενώ κάτοικοι που ζουν από τον τουρισμό ανέφεραν στο Reuters ότι οι κρατήσεις έχουν περιοριστεί σημαντικά. Την ίδια ώρα στην Τσεχία η πρωτόγνωρη αυτή ξηρασία δεν εξαφανίζει μόνο το νερό από προσώπου γης, αλλά αποκαλύπτει μέχρι και πέτρες που σκαλίστηκαν πριν από αιώνες για να προειδοποιήσουν τις μελλοντικές γενιές για τους δύσκολους καιρούς που έρχονται.
Όπως γράφει το Insider οι ντόπιοι δήλωσαν ότι οι ογκόλιθοι αιώνων, γνωστοί ως «πέτρες της πείνας», επανεμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα. Μια τέτοια πέτρα βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Έλβα, ο οποίος ξεκινά από την Τσεχική Δημοκρατία και διέρχεται από τη Γερμανία. Ο ογκόλιθος χρονολογείται από το 1616 και είναι χαραγμένος με μια προειδοποίηση στα γερμανικά: «Wenn du mich seehst, dann weine» – «Αν με δεις, τότε κλάψε».
Όσον αφορά τις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί θα πουν το νερό νεράκι. Κάποιες αμερικανικές πολιτείες και το Μεξικό θα αναγκαστούν να μειώσουν την κατανάλωση νερού προκειμένου να αποφευχθούν «καταστροφικές» επιπτώσεις στον ποταμό Κολοράντο, το επίπεδο των νερών του οποίου έχει μειωθεί σε ανησυχητικό βαθμό. Παρά τις προειδοποιήσεις που γίνονται εδώ και χρόνια, οι πολιτείες που εξαρτώνται από τον ποταμό αυτό δεν μείωσαν επαρκώς την κατανάλωση νερού, γεγονός που ώθησε χθες τις ομοσπονδιακές αρχές να επιβάλουν περιορισμούς.
Συγκεκριμένα, η Αριζόνα θα λάβει το 2023 μειωμένες ποσότητες νερού κατά 21%, η Νεβάδα κατά 8% και το Μεξικό 7%. Η Καλιφόρνια, η οποία εξαρτάται περισσότερο από το νερό του ποταμού Κολοράντο και είναι η πιο πολυπληθής αμερικανική πολιτεία δεν θα επηρεαστεί του χρόνου από τις μειώσεις αυτές.
Όλα τα παραπάνω θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις οικονομίες του κόσμου, προειδοποιούν οι ειδικοί. Σύμφωνα με το Bloomberg, το κόστος μόνο από τη διατάραξη των μεταφορών εμπορευμάτων μέσω ποταμών και καναλιών της Ευρώπης μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 80 δισ. ευρώ για φέτος, καθώς ορισμένα σημεία του Ρήνου, του Δούναβη, του Πάδου και άλλων ποταμών έχουν καταστεί αδιάβατα ή εξαιρετικά επικίνδυνα για τα εμπορικά πλοία, λόγω της ιστορικά χαμηλής στάθμης των υδάτων.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr