Διάσημοι αποχαιρετούν τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης: Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ – Έλτον Τζον – Δαλάι Λάμα – Σάρον Στόουν
«Αυτό δεν λειτουργεί για τους ανθρώπους, κάποιος πρέπει να το φτιάξει. Εάν όχι εγώ, τότε ποιος. Εάν όχι τώρα, πότε;»
«Οι παλιοί συνηθίζουν να λένε ότι ‘’δεν πρέπει ποτέ να συναντήσεις τους ήρωες σου’’. Νομίζω ότι είναι η χειρότερη συμβουλή που έχω ακούσει ποτέ. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ήταν ένας από τους ήρωες μου και ήταν τιμή και χαρά μου που τον συνάντησα. Ήμουν απίστευτα τυχερός που μπόρεσα να τον αποκαλώ φίλο μου. Όλοι μας μπορούμε να μάθουμε από την φανταστική ζωή του».
Με αυτά τα λόγια ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ αποχαιρέτησε τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, που άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη στις 30 Αυγούστου σε ηλικία 91 ετών. Ο Άρνι, που πέρασε από το μετερίζι της πολιτικής ως κυβερνήτης της Καλιφόρνια επί σειρά ετών, αφήνοντας πίσω του ανάμεικτες εντυπώσεις, συνέχισε την ανάρτηση του στο Instagram για τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αναφερόμενος στον άνδρα, που θεωρείται από όλο τον κόσμο μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα, αλλά εντός της Ρωσίας αρκετοί του χρεώνουν το τέλος του ρωσικού μεγαλείου που οδήγησε σε μια οικονομική κρίση μεγατόνων στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
«Φανταστείτε να είσαι στην κορυφή του οποιοδήποτε οργανισμού και μετά να έχεις τη σοφία ΚΑΙ το κουράγιο να κοιτάξεις γύρω σου και να πεις ‘’αυτό δεν λειτουργεί για τους ανθρώπους, κάποιος πρέπει να το φτιάξει. Εάν όχι εγώ, τότε ποιος. Εάν όχι τώρα, πότε;».
Ο Μιχάηλ Γκορμπατσόφ έκανε ακριβώς αυτό στην παλιά Σοβιετική Ένωση, Θα τον θυμόμαστε για πάντα σαν τον ήρωα που διέλυσε το κομμουνιστικό σύστημα παρά του τι θα σήμαινε αυτό για την εξουσία του. Ανήκει στην ιστορία τώρα, και ξέρω ότι θα είναι υπερευτυχής που θα συναντηθεί ξανά με την αγαπημένη του Ραίσα, ζώντας ξανά μιας από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης όλων των εποχών».
Τα συναισθήματα του Σβρατζενέγκερ για τον Γκορμπατσόφ συμμερίζονται πολλοί άλλοι διάσημοι, ανάμεσα τους ο Έλτον Τζον, ο Δαλάι Λάμα, η Γκόλντι Χόουν και η Σάρον Στόουν, στην οποία μάλιστα λέγεται ότι είχε μεγάλη συμπάθεια, οι οποίοι έχουν σταθεί στο πλευρό του και έχουν φωτογραφηθεί μαζί του
Συγκινητικές ήταν και αναρτήσεις πρώην και νυν δυτικών ηγετών, ιστορικών και διασημοτήτων, οι οποίοι έσπευσαν να τονίσουν τη συμβολή του Γκορμπατσόφ στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, από τους πρώτους που έσπευσαν να γράψουν για τον τελευταίο Σοβιετικό ηγέτη, είπε ότι ήταν ένας άνθρωπος με «αξιοσημείωτο όραμα» και ότι τον εκτιμούσαν πολύ επειδή οδήγησε τη χώρα του σε πορεία μεταρρυθμίσεων.
«Αυτές ήταν οι πράξεις ενός σπάνιου ηγέτη - ενός ηγέτη με την ικανότητα να δει ότι ένα διαφορετικό μέλλον ήταν εφικτό και το θάρρος να ρισκάρει ολόκληρη την καριέρα του για να το πετύχει», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Το αποτέλεσμα ήταν ένας ασφαλέστερος κόσμος και μεγαλύτερη ελευθερία για εκατομμύρια ανθρώπους», κατέληξε ο ίδιος.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι ο Γκορμπατσόφ ήταν ένας «μοναδικός στο είδος του πολιτικός άνδρας που άλλαξε τον ρου της ιστορίας». «Ο κόσμος έχασε έναν πανύψηλο παγκόσμιο ηγέτη, αφοσιωμένο πολυμερή και ακούραστο υπέρμαχο της ειρήνης. Είμαι βαθύτατα λυπημένος από τον θάνατό του», έγραψε στο Twitter.
Στο ίδιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε τα εξής: «Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ήταν ένας αξιόπιστος και σεβαστός ηγέτης. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου και την πτώση του Σιδηρούν Παραπετάσματος. Άνοιξε το δρόμο για μια ελεύθερη Ευρώπη. Αυτή την κληρονομιά δεν θα την ξεχάσουμε. R.I.P Μιχαήλ Γκορμπατσόφ».
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν περιέγραψε από την πλευρά του τον Γκορμπατσόφ ως «άνθρωπο της ειρήνης» στο Twitter νωρίς το πρωί της Τετάρτης, λέγοντας ότι «άνοιξε έναν δρόμο ελευθερίας για τους Ρώσους. Η δέσμευσή του για την ειρήνη στην Ευρώπη άλλαξε την κοινή μας ιστορία». Ο Μπόρις Τζόνσον, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, δήλωσε κι εκείνος με τη σειρά του ότι «πάντα θαύμαζε το θάρρος και την ακεραιότητα που επέδειξε για την ειρηνική λήξη του ψυχρού πολέμου».
Στη Ρωσία, ωστόσο, η επίσημη αντίδραση στον θάνατο του ανθρώπου που κατηγορήθηκε ότι εξαπέλυσε τον χαοτικό καπιταλισμό στην καταρρέουσα σοβιετική αυτοκρατορία ήταν πολύ πιο ψύχραιμη.
Χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, η εισβολή του οποίου στην Ουκρανία θεωρείται ως μια προσπάθεια αποκατάστασης των παλαιών σοβιετικών συνόρων και παρελθοντικού μεγαλείου της χώρας, εξέφρασε «τα βαθύτατα συλλυπητήριά του» για τον θάνατο του Γκορμπατσόφ. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, «αύριο θα στείλει τηλεγράφημα συλλυπητηρίων στην οικογένεια και τους φίλους του».
Το δίχως άλλο αξιοσημείωτη ήταν η αντίδραση του Ιδρύματος και του Ινστιτούτου Ρίγκαν, κληρονομιά του Αμερικανού προέδρου που ήταν ο κύριος αντίπαλος του Γκορμπατσόφ στη Δύση. Δύο πολιτικοί άνδρες με τη γενναιότητα να βάλουν στην άκρη τα εθνικά συμφέροντα για το παγκόσμιο καλό, διαμορφώνοντας μια καλή σχέση που αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα για την επίσπευση του τέλους του ψυχρού πολέμου.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση οι άνθρωποι τους θρηνούν την απώλεια ενός ανθρώπου «που κάποτε ήταν πολιτικός αντίπαλος του Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος κατέληξε να γίνει φίλος. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας απευθύνονται στην οικογένεια Γκορμπατσόφ και στον λαό της Ρωσίας».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr