Για πρώτη φορά η Κέρκυρα υποδέχεται τον Ιωάννη Καποδίστρια στη γενέτειρα του
Η Ελβετία τιμά για πρώτη φορά στην πατρίδα του τον Ιωάννη Καποδίστρια στο πλαίσιο του Συμποσίου «Ημέρες Ιωάννη Καποδίστρια» που θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα σε πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και συνδιοργάνωση με το Ίδρυμα Hardt και την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα.
Για πρώτη φορά θα τιμηθεί στη γενέτειρά του ο Ιωάννης Καποδίστριας από την Ελβετία για την προσφορά του στη συγκρότηση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και το καθεστώς ουδετερότητάς της, με το Συμπόσιο «Ημέρες Ιωάννη Καποδίστρια» στην Κέρκυρα.
Στο πλαίσιο του Συμποσίου, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων διοργανώνει -μαζί με το Ίδρυμα Hardt για τη μελέτη της κλασσικής αρχαιότητας και την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα- ημερίδα με θέμα «Ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι ιστορικοί δεσμοί των Ιονίων Νήσων με τη Γενεύη», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 10.00 π.μ. στο κτίριο της Ιονίου Ακαδημίας στην Κέρκυρα.
Την ημερίδα θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο τέως Προέδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Πρόεδρος του Ιδρύματος της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα & Επίτιμος Πρόεδρος του Ιδρύματος Hardt, Pascal Couchepin, η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα, Stefan Estermann, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Γενεύη, Αλέξανδρος Γεννηματάς και άλλες προσωπικότητες από τη Γενεύη.
Για την πραγματοποίηση της ημερίδας η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Ίδρυμα Hardt συνεργάστηκαν με το Μουσείο Καποδίστρια-Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών, το Μουσείο Τέχνης & Ιστορίας της Γενεύης και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Το Συμπόσιο περιλαμβάνει επισκέψεις με ξεναγήσεις σε εμβληματικούς χώρους (Μουσείο Καποδίστρια κλπ), συσκέψεις εργασίας για αξιοποίηση με συγκεκριμένα σχέδια των ιστορικών δεσμών.
Σημειώνεται ότι οι εργασίες της ημερίδας του Συμποσίου «Ημέρες Ιωάννη Καποδίστρια» θα μεταδίδονται διαδικτυακά από το κανάλι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο YouTube (https://www.youtube.com/channel/UCWytaS7IuEAfTbPckL-1zag/featured).
Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, δηλώνει: «Προσκαλέσαμε προσωπικότητες και φορείς από την Ελβετία, οι οποίοι τιμούν ως πατέρα του κράτους τους τον Ιωάννη Καποδίστρια, προκειμένου να γνωρίσουν την Κέρκυρα, τον τόπο που γέννησε και εξέθρεψε τον μεγάλο Άνδρα της Ελλάδας και της Ευρώπης».
Συντονίστρια
Δάφνη Βλαντή
Επίτιμη Επιτροπή
· Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού
· Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
· Αικατερίνη Ξαγοράρη, Πρέσβης της Ελλάδας στην Ελβετία
· Αλέξανδρος Γεννηματάς, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Γενεύη
· Pascal Couchepin, τέως Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Πρόεδρος του Ιδρύματος της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, Επίτιμος Πρόεδρος του Ιδρύματος Hardt
· Pierre Ducrey, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, τέως Διευθυντής του ιδρύματος Hardt
· Sylvian Fachard, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λωζάννης, Διευθυντής της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα
· Stefan Estermann, Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα, Συμβούλιο του καντονιού της Γενεύης & Διοικητικό Συμβούλιο της πόλης της Γενεύης
Ø 09.30 Προσέλευση
Ø 10.00 Έναρξη Ημερίδας
Ø Άνοιγμα ημερίδας
· Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Ø Χαιρετισμοί
· Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού
· Pascal Couchepin, τέως Προέδρος Ελβετικής Συνομοσπονδίας
· Μερόπη Υδραίου, Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων
· Θανάσης Μακρής, Πρόεδρος Μουσείου Καποδίστρια - Κέντρου Καποδιστριακών Μελετών
· Αλέξανδρος Γεννηματάς, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Γενεύη
Ø Ομιλίες
Προκόπιος Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Ι. Καποδίστριας: Η πολιτική του διαδρομή και η συμβολή του στην θεμελίωση του Νεότερου Ελληνικού Κράτους»
Μιχάλης Πολίτης, Καθηγητής του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης & Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου
«Η Συμβολή του Καποδίστρια στην διαμόρφωση της Ελβετικής Ουδετερότητας»
Olivier Meuwly, Ιστορικός
«H Ελβετία, το Καντόνι του Βω και το Συνέδριο της Βιέννης»
Béatrice Blandin, Επιμελήτρια Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Γενεύης, Επιμελήτρια της Έκθεσης «Γενεύη και Ελλάδα. Μια φιλία στην υπηρεσία της Ανεξαρτησίας»
«Πτυχές του φιλελληνισμού της Γενεύης»
13.00 Διακοπή για γεύμα
Ferdinand Pajor, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ιστορίας της Τέχνης στην Ελβετία, Επιμελητής της Έκθεσης «Γενεύη και Ελλάδα. Μια φιλία στην υπηρεσία της Ανεξαρτησίας»
«Karl Wilhelm von Heideck: Η αποστολή του στην Ελλάδα και οι δεσμοί του με τον Ι. Καποδίστρια»
Michelle Bouvier-Bron, Ιστορικός
«Ο δεσμοί του Καποδίστρια με προσωπικότητες από την Ελβετία και την Ελλάδα: Jean-Gabriel Eynard, Frédéric-César de La Harpe και Ανδρέας Κάλβος»
Ντάρια Κοσκόρου, Διευθύντρια / Επιμελήτρια Μουσείου Καποδίστρια - Κέντρου Καποδιστριακών Μελετών
«Η παρακαταθήκη του Καποδίστρια μέσα από το Μουσείο Καποδίστρια»
Nικολέττα Ζυγούρη, Ιστορικός, Επιμελήτρια της Συλλογής Ρολογιών του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου
«Το μέτρημα του χρόνου ως δημόσια και προσωπική υπόθεση στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Μικρό-ιστορίες με ρολόγια και ωρολογοποιούς μέσα από το αρχείο και τα προσωπικά αντικείμενα του Ιωάννη Καποδίστρια από τις Συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου»
Ø Επίλογος ημερίδας
Pierre Ducrey, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, τέως Διευθυντής του ιδρύματος Hardt
Sylvian Fachard, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λωζάννης, Διευθυντής της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα «Ι. Καποδίστριας και Ελβετία 1815-2022»
Ø 17.00 Λήξη - Συμπεράσματα ημερίδας
Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr