Πόσο ρεκόρ συγκέντρωσε το Παγκόσμιο Ταμείο κατά του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας - 14,2 δισεκ. δολάρια

Ποσό ρεκόρ, αλλά χαμηλότερο από τον στόχο

Το Παγκόσμιο Ταμείο κατά του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι συγκέντρωσε 14,2 δισεκ. δολάρια, ένα ποσό ρεκόρ αλλά χαμηλότερο από τον στόχο των 18 δισεκ. δολαρίων που ζητούσε για τα επόμενα τρία χρόνια προκειμένου να πετύχει τον στόχο του να εξαλείψει τις ασθένειες αυτές ως το 2030.

«Αυτό που είδαμε σήμερα είναι μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση για την παγκόσμια υγεία», δήλωσε ο Πίτερ Σαντς εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου.

«Μιλάμε για 14,2 δισεκ. δολάρια, χωρίς τη συμμετοχή των δύο μεγαλύτερων δωρητών του Ταμείου, από τους οποίους αναμένουμε δεσμεύσεις εν ευθέτω χρόνω», πρόσθεσε αναφερόμενος στην Ιταλία και τη Βρετανία.

Παρ' όλα αυτά υπήρχαν και πολλοί που εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, όπως η πρόεδρος της γαλλικής ένωσης για το AIDS Καμίλ Σπιρ η οποία εκτίμησε πως «σίγουρα θα φτάσουμε γύρω στα 16 δισεκ. δολάρια, κάτι που όμως δεν αντιστοιχεί στον στόχο μας».

«Επί του πεδίου αυτό θα σημαίνει λιγότερες εκστρατείες διενέργειας τεστ, λιγότερες θεραπείες, λιγότερη χρηματοδότηση για τα κοινοτικά κέντρα υγείας από όση ελπίζαμε», εξήγησε, δηλώνοντας «οργισμένη» και υπογραμμίζοντας ότι «κάθε χρόνο πεθαίνουν 650.000 άνθρωποι από AIDS».

«Ο στόχος να εξαλειφθούν οι τρεις πανδημίες ως το 2030 μοιάζει απατηλός», προειδοποίησε σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια της οργάνωσης Sidaction Φλοράνς Τουν.

«Σωτηρία»

Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και σε αυτή συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χαιρέτισε τις «εξαιρετικές συνεισφορές».

«Πρόκειται για μια επένδυση που θα σώσει άλλες 20 εκατομμύρια ζωές, θα μειώσει τη θνησιμότητα από αυτές τις ασθένειες κατά επιπλέον 64% τα τέσσερα επόμενα χρόνια», τόνισε ο Μπάιντεν.

«Για την κυβέρνηση και τον λαό του Μαλάουι αυτή δεν είναι μια διάσκεψη αλλά μια σωτηρία», δήλωσε ο Λάζαρους Τσακουέρα πρόεδρος της χώρας.

Σύμφωνα με την UNAIDS, στο Μαλάουι το 2021 υπήρχαν 990.000 ενήλικες και παιδιά που ζούσαν με τον ιό HIV, ενώ η υπηρεσία του ΟΗΕ έχει τονίσει ότι η φυματίωση «αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας» για τη χώρα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύθηκε ότι η ΕΕ θα προσφέρει 715 εκ. ευρώ στο Ταμείο, αύξηση 30% σε σχέση με την προηγούμενη δέσμευσή της.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η χώρα του θα προσφέρει ακόμη 300 εκ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που θα προσφέρει η Γαλλία σε 1,6 δισεκ. ευρώ.

Τα 18 δισεκ. δολάρια είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει ζητήσει ποτέ το Ταμείο την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα είναι αντιμέτωπη με ένα περίπλοκο οικονομικό πλαίσιο λόγω της πανδημίας covid-19 και της επισιτιστικής και ενεργειακής κρίσης που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το Παγκόσμιο Ταμείο ιδρύθηκε το 2002 και σε αυτό συμμετέχουν κυβερνήσεις, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και διάφορες υπηρεσίες με στόχο να εξαλειφθούν αυτές οι τρεις θανατηφόρες ασθένειες, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε ανακοινώσει ότι συνέβαλε να σωθούν 50 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 20 χρόνια.

Πισωγύρισμα λόγω της πανδημίας

Το Παγκόσμιο Ταμείο προσφέρει το 76% της διεθνούς χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της φυματίωσης και το ένα τρίτο των πόρων για την καταπολέμηση του AIDS.

Πέρυσι είχε προειδοποιήσει για τις «καταστροφικές» συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού στο έργο του και είχε επισημάνει ότι η covid-19 είχε προκαλέσει το χειρότερο πισωγύρισμα στη μάχη του για την εξάλειψη των τριών αυτών ασθενειών από την ίδρυσή του.

Η covid-19 επηρέασε σημαντικά την πρόσβαση στα συστήματα υγείας σε πολλές χώρες, με σημαντική μείωση των διαγνωστικών τεστ και των υπηρεσιών πρόληψης του AIDS σε ευάλωτους πληθυσμούς και τη μεγάλη μείωση των ανθρώπων που υποβάλλονται σε τεστ και θεραπεία για τη φυματίωση.

Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από φυματίωση σημείωσε αύξηση το 2020 για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, με 1,5 εκατομμύριο θανάτους. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια παγκοσμίως μετά την covid-19.

Από την άλλη ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον ιό HIV και λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία αυξήθηκε κατά 9% το 2020.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr