Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Μπαµπάς µε ρούµι - Πολύ οικονομική συνταγή και λατρεμένη.
Αν σας αρέσει ο μπαμπάς με ρούμι, αυτή είναι η καλύτερη συνταγή...
Υλικά
Για το μπαµπά µε ρούµι
-
250 γρ. αλεύρι δυνατό (για τσουρέκι)
-
2 κ.σ. ζάχαρη
-
1/2 κ.γ. κοφτό αλάτι
-
3 αυγά χτυπημένα
-
80 ml χλιαρό γάλα και νερό (μισό-μισό)
-
20 γρ. νωπή μαγιά
-
60 γρ. βούτυρο αγελάδος (χλιαρό)
-
2 κ.σ. σταφίδα ξανθή
Για τη φόρμα
-
Λίγο βούτυρο
-
Λίγο αλεύρι
-
Για το σιρόπι
-
600 γρ. ζάχαρη
-
400 γρ. νερό
-
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
-
50 γρ. ρούμι μαύρο
Για το γαρνίρισμα
-
400 γρ. φράουλες (ή φρούτα του δάσους ή ότι φρούτα θέλετε)
-
4 κ.σ. ζάχαρη
-
4 κ.σ. ρούμι μαύρο
-
1/2 φλ. μαρμελάδα βερίκοκο
-
Για το σερβίρισμα
-
Χτυπημένη κρέμα γάλακτος (σε παχύρρευστη μορφή)
Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το www.argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για να φτιάξουμε το κλασικό σιροπιαστό γλυκό μπαμπάς με ρούμι, όπως για όλες τις ζύμες με μαγιά πρέπει να ενεργοποιήσουμε πρώτα την μαγιά.
- Διαλύουμε σε μπολ τη μαγιά με το νερό, τη μισή ζάχαρη και 3 κ.σ από το συνολικό αλεύρι.
- Ανακατεύουμε να γίνουν αραιός χυλός.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί για 15΄-20΄ μέχρι να αρχίσει να αφρίζει, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά.
- Κοσκινίζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη.
- Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτουμε στη μέση τη φουσκωμένη μαγιά, τα χτυπημένα αυγά και το χλιαρό βούτυρο.
- Τα ζυμώνουμε με το φτερό ζυμώματος για 4΄-5΄. Η ζύμη θα είναι γεμάτη κόρδες και ίνες, σαν τσίχλα.
- Τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες.
- Με λίγο λιωμένο βούτυρο βουτυρώνουμε ένα μεγάλο μπολ.
- Βάζουμε μέσα τη ζύμη μπαμπά.
- Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον (μέσα σε χλιαρό φούρνο), μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο και να φουσκώσει καλά (περίπου 1 ώρα και κάτι).
- Θα χρησιμοποιήσουμε φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση.
- Βουτυρώνουμε πολύ καλά τη φόρμα και αλευρώνουμε ελαφρά.
- Τινάζουμε τη φόρμα να φύγει το περιττό αλεύρι.
- Αδειάζουμε τη ζύμη μπαμπά στη φόρμα και χωρίς να τη σκεπάσουμε αυτή τη φορά, την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον (σε χλιαρό φούρνο), να ανέβει ξανά και να διπλασιαστεί, μέχρι να γεμίσει όλη η φόρμα μέχρι πάνω από την ζύμη.
- Περίπου για 1 ώρα, δηλαδή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ψήνουμε τον μπαμπά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 35′, μέχρι να ροδίσει, να φουσκώσει καλά και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
- Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για 10′ στη φόρμα και μετά το αναποδογυρίζουμε, το βάζουμε σε σχάρα και με ένα σουβλί ή μυτερό μαχαίρι, τρυπάμε ολόγυρα τον μπαμπά, κάνοντας τρύπες παντού, ώστε να κρυώσει τελείως και να στεγνώσει. Φτιάχνουμε το σιρόπι.
Για το σιρόπι
- Βράζουμε σε ρηχή κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι τα υλικά, το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού για 2′ από την ώρα που θα πάρει βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1 και ρίχνουμε το ρούμι.
- Ανακατεύουμε.
- Βάζουμε μέσα στο καυτό σιρόπι τον μπαμπά. Η ροδοψημένη επιφάνεια του μπαμπά με τις τρύπες πρέπει να ακουμπάει στο σιρόπι.
- Σιγά σιγά θα δείτε ότι ρουφάει το καυτό σιρόπι και αρχίζει να φουσκώνει ο μπαμπάς.
- Με μια κουτάλα περιχύνουμε τον μπαμπά ολόγυρα με το καυτό σιρόπι. Πρέπει να ρουφήξει το σιρόπι και να σιροπιαστεί μέχρι μέσα πολύ καλά.
- Αφού τραβήξει το σιρόπι του, τον βγάζουμε με φαρδιά σπάτουλα σε πιατέλα και τον αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο με 1-2 κουταλιές από το σιρόπι του μπαμπά.
- Αφού κρυώσει καλά ο μπαμπάς, τον αλείφουμε ολόγυρα με πινέλο, με τη λιωμένη ζεστή, σχεδόν ρευστή μαρμελάδα. Αλείφουμε πολύ καλά γύρω γύρω να γυαλίσει.
- Αν θέλετε να παραμιλούν όλοι, παγώστε στο ψυγείο τον μπαμπά με ρούμι για 1 ώρα.
Για το σερβίρισμα
Για να σερβίρουμε, στη μέση του μπαμπά (τρύπα) βάζουμε τις μαριναρισμένες φράουλες με τη σάλτσα τους και γύρω γύρω γαρνίρουμε με σαντιγί.
Ή γεμίζουμε με σαντιγί την τρύπα του μπαμπά και γύρω γύρω γαρνίρουμε με φράουλες ή με ό,τι φρούτα μας αρέσει. Απολαύστε τον είναι εντυπωσιακό και υπέροχο διαχρονικό γλυκό.
Who is who
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.
«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.
Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.
Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!
«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».
Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.
Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr