Το Eirinika στα εγκαίνια των Θησαυρών της Ελληνικής Ζωγραφικής - Από την Ρόδο στην Καλαμάτα, μια γέφυρα πολιτισμού που μας εντυπωσίασε (φωτό & βίντεο)
Οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν ο Δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Αθανάσιος Π. Βασιλόπουλος και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εικαστικού Τομέα Δήμου Καλαμάτας, κ. Παναγιώτης Λαμπρινίδης
Ανοιχτή πρόσκληση στην ξελογιάστρα Καλαμάτα - αφορμή μια έκθεση - Θησαυροί ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής τέχνης της Ρόδου - γέφυρα πολιτισμού όπως είπε στα εγκαίνια και ο πρόεδρος του μουσείου Σέργιος Αϊβάζης, μεταξύ Ρόδου και Καλαμάτας.
Με εμπνευστή και επιμελητή της θαυμάσιας έκθεσης τον άριστο των αρίστων της ελληνικής τέχνης ,Τάκη Μαυρωτά σας μεταφέρω ,από την πρωτεύουσα της θαυματουργής ούτως ή άλλως Μεσσηνίας ,θερμούς χαιρετισμούς και την προτροπή: βγείτε από την Αθήνα και ελάτε στην Καλαμάτα για αυτή την συγκεκριμένη έκθεση στο Μέγαρο Χορού.
ΣΕΡΓΙΟΣ ΑΪΒΑΖΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ, ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ, ΜΙΛΤΟΣ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ, ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ
Nα πάτε για να δείτε Γαΐτη ,Γουναρόπουλο, Μόραλη ,Τσαρούχη Καρρά Μπουζιάνη, Ψυχοπαίδη, Ακριθάκη, Θεοχαράκη! Θα πάτε όμως και για τη Συλλογή Ελληνικών ενδυμασιών της Βικτωρίας Καρέλιασε ενα συγκλο κτίριο με υπογραφή Θανάση Κυρατσού , για να επισκεφθείτε ένα εξαίσιο αρχαιολογικό μουσείο το οποίο κτίστηκε στη θέση της Λαχαναγοράς (καταστράφηκε με τον σεισμό του 1986,) για να απολαύσετε τον Μεσσηνιακό κόλπο με ακόμη ζεστή τη θάλασσα……..Η Καλαμάτα και η Ριβιέρα της που ακολουθεί είναι από τα bijoux της Ελλάδας.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΝΕΣΗΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΗΣ
Στην …εκδρομή πήγα με πούλμαν ! Πόσα χρόνια είχα να ταξιδέψω με πούλμαν και μάλιστα -οποία τιμή & τύχη! - με «αρχηγό» τον άνδρα - συνώνυμο τoυ ποιοτικού traveling & globetrotter Ανδρέα Μάνεση.
Στην Καλαμάτα λοιπόν για όσους αγαπούν την τέχνη και την αισθητική , τη φύση και τη θάλασσα το καλό φαγητό και τις ανάσες το Σαββατοκύριακο. Θανάσης Βασιλόπουλος - Δήμαρχος Καλαμάτας, δηλαδή Δήμαρχος μιάς ευτυχισμένης Πόλης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ (ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ)
Αυτό είναι το πρώτο μέρος από την δημοσιογραφική αποστολή στην Καλαμάτα, ας δούμε πρώτα τα εγκαίνια της έκθεσης «Θησαυροί Ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου»:
Την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2022, στις 12:00, εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κύριο Κωνσταντίνο Αν. Τασούλα, η έκθεση «Θησαυροί Ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρίας Λίνας Μενδώνη.
Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ)
Οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν ο Δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Αθανάσιος Π. Βασιλόπουλος και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εικαστικού Τομέα Δήμου Καλαμάτας, κ. Παναγιώτης Λαμπρινίδης, που υποδέχθηκαν τον Πρόεδρο του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, κ. Σέργιο Αϊβάζη, τους βουλευτές Ιωάννη Λαμπρόπουλο, Περικλή Μαντά, Μίλτο Χρυσομάλλη, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτη Νίκα και πολλούς εκλεκτούς προσκεκλημένους, οι οποίοι θαύμασαν τα πολύτιμα έργα των κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων, Θεόφιλου, Κωνσταντίνου Παρθένη, Κωνσταντίνου Μαλέα, Μιχαήλ Οικονόμου, Γιώργου Μπουζιάνη, Φώτη Κόντογλου, Γιάννη Τσαρούχη, Βάλια Σεμερτζίδη, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Γιάννη Μόραλη, Γιώργου Σικελιώτη, Γιάννη Γαΐτη, Χρήστου Καρά, Ρένα Παπασπύρου, Μάκη Θεοφυλακτόπουλου, Γιάννη Μπουτέα, Γιάννη Ψυχοπαίδη Δημήτρη Κούκου, Πάνου Χαραλάμπους, Μιχάλη Αρφαρά, και Μάριου Σπηλιόπουλου, μεταξύ των άλλων.
ΣΕΡΓΙΟΣ ΑΪΒΑΖΗΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ),ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ (ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ)
ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εικαστικού Τομέα Δήμου Καλαμάτας, κ. Παναγιώτης Λαμπρινίδης, επισήμανε μεταξύ των άλλων: «Έχει αξία να γίνονται σημαντικές εκθέσεις, γιατί όλοι έχουμε την ανάγκη ουσιαστικής παιδείας. Δηλαδή, μιας γνώσης που να λειτουργεί προσθετικά στην προσωπικότητα και την ύπαρξη μας».
Ενώ ο επιμελητής της έκθεσης, κ. Τάκης Μαυρωτάς τόνισε: «Μια από τις σημαντικότερες συλλογές της χώρας, του περίφημου Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, φιλοξενείται στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Με προσωπογραφίες, τοπιογραφίες, συνθέσεις και νεκρές φύσεις, μέσα από διαφορετικές αισθητικές αποτυπώσεις καλλιτεχνών διαφορετικών γενεών, περίπου από το 1863 έως και σήμερα. Έργα με υψηλή αισθητική έκφραση που αποπνέουν αθανασία και προκαλούν ψυχική ευφορία.
Αυτή είναι η δύναμη της τέχνης, να αναβαπτίζει τον κόσμο και να τον βοηθά να αναζητά τη γαλήνη και τη δύναμη της φύσης… Έτσι η τέχνη εκδηλώνει την ύπαρξή της μόνο όταν μας ξεπερνάει και εύχομαι αυτή η προτροπή του Τεριάντ να φωτίζει πάντα την καθημερινότητα μας προς την κατεύθυνση του Υψηλού και του Αγαθού».
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, στην ομιλία του κατά την τελετή εγκαινίων της σπουδαίας έκθεσης που φιλοξενεί ο Δήμος Καλαμάτας στο Μέγαρο Χορού, χαρακτήρισε την ημέρα σημαντική καθώς «η συνεργασία των Δήμων Καλαμάτας και Ρόδου φροντίζει για την αισθητική, ιστορική αλλά και πολιτική αγωγή των πολιτών μέσω της εκθέσεως έργων τέχνης τα οποία παρουσιάζουν την πορεία την νεοελληνικής τέχνης από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα. Και όποιος αντιλαμβάνεται καλύτερα την τέχνη, αντιλαμβάνεται ότι παρουσιάζοντας αυτά τα έργα, ταυτόχρονα παρουσιάζεται η εποχή, το πνεύμα τους, οι φιλοδοξίες εκείνων των εποχών αλλά και οι προοπτικές τους».
Στον χαιρετισμό της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Σήμερα, είναι μία ιδιαίτερη μέρα διότι με τη δημιουργική και πρότυπη συνεργασία δύο Δήμων, του Δήμου Καλαμάτας και του Δήμου Ρόδου, υλοποιείται αυτό που πρέπει να είναι η περιφερειακή πολιτιστική πολιτική. Δύο φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους:
Ο ένας διαθέτει έναν πρότυπο χώρο, κι είναι ευτύχημα που το Μέγαρο Χορού αξιοποιείται όχι μόνο για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού αλλά και για πλήθος άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, και ο Δήμος Ρόδου διαθέτει την ιστορική Πινακοθήκη, δημιούργημα του Ανδρέα Ιωάννου, σε πολύ πρώιμες δεκαετίες του 20ου αιώνα.
Τη δική του σφραγίδα έβαλε ο Χάρης Καμπουρίδης, ώστε σήμερα η Πινακοθήκη της Ρόδου να είναι κόσμημα για το νησί και συγχρόνως φορέας εξωστρεφούς παρουσίας. Οι πολύτιμες συλλογές της Πινακοθήκης την καθιστούν πολιτιστικό οργανισμό εθνικής εμβέλειας. Εδώ, έχουμε την ανάδειξη της περιφερειακής πολιτιστικής πολιτικής και της σύγχρονης δημιουργίας που ασκείται από τους ίδιους τους φορείς, με την υποστήριξη του Κράτους.
Στο Υπουργείο Πολιτισμού επιχειρούμε -το Ταμείο Ανάκαμψης μας έδωσε τη δυνατότητα της επιπλέον χρηματοδότησης- να εκπονούμε στρατηγικά σχέδια για την πολιτιστική ανάπτυξη κάθε πόλης, κάθε περιοχής, συνδυάζοντας απολύτως την πολιτιστική της κληρονομιά με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Προτεραιότητα δόθηκε σε περιοχές, όπως η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, επειδή υπήρχαν επιλεξιμότητες τις οποίες δικαιολογεί το πρόγραμμα. Και προχωράμε. Πιστεύουμε ότι ο Πολιτισμός είναι ενιαίος.
Οι δημιουργοί, ασχολούμενοι με το παρελθόν, ερμηνεύοντας με διαφορετικό τρόπο μνημεία και πολιτιστική κληρονομιά, εμπνέονται στη σύγχρονη δημιουργία. Μας ενδιαφέρει η παράλληλη ανάπτυξη και εν τέλει η όσμωση των δύο τομέων για να φτάσουμε σε αυτό που πρέπει να είναι η περιφερειακή πολιτιστική ανάπτυξη.
Στην Πινακοθήκη της Ρόδου, το Υπουργείο Πολιτισμού επένδυσε περίπου 800.000, από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για να προχωρήσει στη συντήρηση και περαιτέρω ανάδειξη των συλλογών της. Κλείνω με την ευχή, αυτή η δημιουργική συνέργεια που ξεκινά σήμερα, ανάμεσα στις δύο δημοτικές αρχές, της Καλαμάτας και της Ρόδου, να συνεχιστεί σε όλη την Ελλάδα. Η Πινακοθήκη της Ρόδου έχει τον πλούτο και τη δυνατότητα να διδάξει την νεοελληνική τέχνη, σε εθνικό επίπεδο. Οι μεγάλοι Έλληνες καλλιτέχνες που δεν υπολείπονταν των μεγάλων ζωγράφων του ευρωπαϊκού χώρου, μας διδάσκουν, εκτός από την Τέχνη, αισθητική, ήθος, και ηθική».
Ο Πρόεδρος του Μουσείου Σέργιος Αϊβάζης από πλευράς του μίλησε μεταξύ άλλων για μια γέφυρα πολιτισμού μεταξύ Ρόδου και Καλαμάτας. Ως προς τους στόχους του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, ο κ. Αϊβάζης ανέφερε ότι είναι «να συντηρήσουμε, να αναδείξουμε και να αποτελέσει το Μουσείο ένα χώρο πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας που δεν θα μείνει στα διοικητικά όρια της περιοχής, αλλά μπορεί να διδάξει και να ταξιδέψει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό».
Κάλεσε τους πολίτες όχι μόνο της Καλαμάτα αλλά και της ευρύτερης περιοχής να επισκεφθούν την έκθεση, ενώ ευχαρίστησε για τη συνεργασία τον Δήμαρχο Καλαμάτας και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εικαστικού Τομέα της ΦΑΡΙΣ.
Διάρκεια έκθεσης: 9 Οκτωβρίου – 7 Νοεμβρίου 2022 Είσοδος ελεύθερη Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 09:00-21:00
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο κεντρικό SLIDESHOW
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr