Άκης Πετρετζίκης: Κοτόσουπα στη χύτρα ταχύτητας - Το τέλειο γεύμα αυτή την περίοδο
Μια ζεστή κοτόσουπα είναι ό,τι πρέπει για τις κρύες ημέρες του χειμώνα.
Συστατικά
2 κιλά κοτόπουλο
1 φύλλο δάφνης
1 κ.γ. πιπέρι σε κόκκους
1 κ.σ. θυμάρι
2 λίτρα νερό
1 κρεμμύδι
1 πράσο
1 καρότο
2 στικ σέλερι
2 πατάτες
150 γρ. ρύζι γλασέ
χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
λεμόνι, σε φέτες
ρίγανη
ελαιόλαδο
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Κόβουμε το κοτόπουλο σε 4 κομμάτια και τα βάζουμε στη χύτρα ταχύτητας.
- Προσθέτουμε τη δάφνη, το πιπέρι, το θυμάρι, το νερό, αλάτι και καλύπτουμε με το καπάκι.
- Τοποθετούμε τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά.
- Αποσυμπιέζουμε τη χύτρα ταχύτητας, σουρώνουμε το κοτόπουλο και κρατάμε τον ζωμό. Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη.
- Τοποθετούμε ξανά τη χύτρα ταχύτητας σε δυνατή φωτιά και βάζουμε τον ζωμό.
- Κόβουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο και το σέλερι σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στη χύτρα.
- Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε στη χύτρα. Προσθέτουμε το ρύζι και καλύπτουμε με το καπάκι.
- Τοποθετούμε τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
- Αποσυμπιέζουμε τη χύτρα ταχύτητας και αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε στη σούπα.
- Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού, ρίγανη και ελαιόλαδο.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr