Άκης Πετρετζίκης: Βελουτέ κολοκυθόσουπα με τυρί κρέμα - ότι πρέπει για τις κρύες μέρες και όχι μόνο! (βίντεο)
Η βελουτέ κολοκυθόσουπα, είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες σούπες και προσθέτοντας και το τυρί κρέμα ο συνδυασμός γεύσεων είναι απίστευτος
Συστατικά
- 900 γρ. κολοκύθα
- 1 καρότο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 κλ. δεντρολίβανο
- 3 κλ. θυμάρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 30 γρ. τζίντζερ, σε σκόνη
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 1 λίτρο νερό, βραστό
125 γρ. τυρί κρέμα
Για τα κρουτόν
- 4 φέτες ψωμί
- 100 γρ. βούτυρο
- 1/2 σκ. σκόρδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 3-4 κλ. θυμάρι
Για το σερβίρισμα
- τυρί κρέμα
- ελαιόλαδο
- πιπέρι
- φύλλα θυμαριού
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
General
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια και αφαιρούμε τα σποράκια από το εσωτερικό της.
- Απλώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί και μεταφέρουμε τα κομμάτια της κολοκύθας.
- Κόβουμε σε φέτες το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο, και τα προσθέτουμε στο ταψί.
- Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, το μεταφέρουμε στον φούρνο, και ψήνουμε για 1 ½ ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
- Αφαιρούμε το ταψί με τα λαχανικά από τον φούρνο, μεταφέρουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε το τζίντζερ και το ξύσμα πορτοκαλιού, και ανακατεύουμε.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το βραστό νερό, και σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά. Αν το νερό δεν είναι βραστό, θα πρέπει να περιμένουμε να πάρει μια βράση.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χτυπάμε καλά το μείγμα με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να έχει μια λεία υφή.
- Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί με τη σούπα.
Για τα κρουτόν
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
- Κόβουμε το ψωμί σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.
- Ρίχνουμε στο τηγάνι το βούτυρο, το σκόρδο, το ψωμί, το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι, και σοτάρουμε καλά για 3-4 λεπτά.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε τα κρουτόν σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα και σερβίρουμε με τα κρουτόν, τυρί κρέμα, ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και θυμάρι.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr