CEO Initiative 2022, το μεγαλύτερο εταιρικό forum της χρονιάς, από το Fortune Greece: Θεοδωρόπουλος, Περιστέρης, Σάλλας, Γεράρδος κ.ά. – Δείτε τα βίντεο

Τα πιο ενεργά μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτείας έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα από το CEO initiative Forum, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία για τέταρτη χρονιά.

H μεγαλύτερη πρόκληση για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία είναι η κλιματική αλλαγή – σε συνδυασμό με την γεωπολιτική αναταραχή και τον απόηχο της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία – και απαιτεί αποφασιστική δράση, δηλαδή αποτελεσματικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, αυτενέργεια των επιχειρήσεων και κυρίως συνεργασία σε όλα τα πεδία.

Πρόκειται για συγκλίνουσες απόψεις όλων των συμμετεχόντων στο CEO Initiative 2022, το μεγαλύτερο εταιρικό forum της χρονιάς, που διοργάνωσε το Fortune Greece σε συνεργασία με την εταιρεία Tsomokos Communications, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου.

Σε ένα μαραθώνιο 10 ωρών στη Μεγάλη Βρεταννία, το οποίο παρακολούθησε πλήθος συνέδρων και τηλεθεατών, περισσότεροι από 50 ομιλητές, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, θεσμικοί φορείς και εμπειρογνώμονες έδειξαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, την πράσινη μετάβαση ως την μόνη οδό για βιωσιμότητα με επίκεντρο τον πλανήτη και τον άνθρωπο.

Δείτε όλα τα βίντεο του CEO Initiative Forum 2022

Ενεργειακή κρίση και κλιματική καταστροφή

Η πράσινη μετάβαση είναι η μόνη οδός για φθηνή ενέργεια. Μέχρι να ολοκληρωθεί ωστόσο έχουμε δρόμο. Λαμβάνοντας υπόψη και τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, θα πρέπει να αναμένουμε μια δύσκολη και επώδυνη μεταβατική περίοδο, που θα πλήξει τους πιο αδύναμους και θα δημιουργήσει νικητές και χαμένους, όπως περιέγραψε ρεαλιστικά ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

Με την ευρωπαϊκή βιομηχανία να κλονίζεται οι λύσεις πρέπει να είναι κοινές, με γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με ορίζοντα πενταετίας. Όπως επεσήμανε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σήμερα εισάγουμε αμμωνία από την Αμερική, ενώ αυξάνονται οι εισαγωγές σε τσιμέντο, χάλυβα, στη χημική βιομηχανία. Πρακτικά χάνουμε παραγωγή στον άνθρακα χωρίς περιβαλλοντικό όφελος, αφού η παραγωγή απλώς μετατοπίζεται.

Οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια

Η επιτάχυνση στο δρόμο για την ενεργειακή μετάβαση θα ευνοήσει την Ελλάδα, ειδικά όσο διατηρεί αναπτυξιακό προβάδισμα έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών -κυρίως λόγω τουρισμού. Η χώρα έχει ρυθμισμένο χρέος, βγήκε από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και συμπληρώνει τις προϋποθέσεις για κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Το θετικό momentum ευνοεί την προώθηση επενδύσεων για ταχύτερη απεξάρτηση από την εισαγόμενη ενέργεια. Ωστόσο, αν και η Ελλάδα είναι η 8η χώρα στην παγκόσμια κατάταξη ως προς τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, με 46% να προέρχεται από ΑΠΕ, όπως ανέφερε στο forum ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υπάρχουν ακόμη δυσκολίες.

Σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του, o Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, επεσήμανε ότι από το 2010 που εμφανίστηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων -επένδυση με προστιθέμενη αξία για ναυπηγεία, χαλυβουργεία κλπ- δεν έχει εγκατασταθεί ακόμη κανένα και δεν προβλέπεται να εγκατασταθεί ούτε μέχρι το 2030: «Στέλνουμε συνεχώς συνάλλαγμα στο εξωτερικό και το καίμε. Η ενεργειακή εξάρτηση από εισαγόμενη ενέργεια είναι 81% στην Ελλάδα όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 57%, τη στιγμή που είμαστε χώρα προικισμένη από τη φύση».

Εξήγησε ότι η πράσινη μετάβαση στην ενέργεια στηρίζεται σε ένα αλληλοσυμπληρούμενο στρατηγικό «τρίπολο»: ΑΠΕ, Διασυνδέσεις και Αποθήκευση. Η ταχύρρυθμη ανάπτυξη των φθηνών και περιβαλλοντικά φιλικών ΑΠΕ δεν είναι συνεπώς από μόνη της αρκετή. Επιπλέον τόνισε ότι σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης και των τοπικών αρχών «διυλίζεται ο κώνωπας και καταπίνεται η καμήλα». Ανέφερε ως παράδειγμα ότι οι ίδιοι δήμαρχοι που κλείνουν τα μάτια στις παράνομες χωματερές και στην παράνομη δόμηση, με αυθαίρετα πάνω στον αιγιαλό των νησιών τους, κηρύσσουν ανένδοτο αγώνα ενάντια στις ανεμογεννήτριες.

Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι

Υπάρχουν λοιπόν κάποια εμπόδια στις ΑΠΕ, τεχνικά και άλλα, ωστόσο «αργά ή γρήγορα θα ξεπεραστούν γιατί αλλιώς δεν γίνεται», σημείωσε ο Μιχάλης Σάλλας, Πρόεδρος, Lyktos Group αναφέροντας ως παράδειγμα την ψηφιακή πολιτική στο Δημόσιο, που δεν υπήρχε εδώ και 20 χρόνια αλλά σήμερα το πρόβλημα αντιμετωπίζεται. Κατά την άποψή του η ενέργεια είναι ο δεύτερος τομέας στην Ελλάδα, μετά τη βιομηχανία τουρισμού, που μπορεί να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις, αρκεί να μην υπάρξει πολιτική αβεβαιότητα, που είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα μας.

Αναφορικά με τους κινδύνους στο μακροοικονομικό περιβάλλον, τα αντανακλαστικά της ΕΕ δεν ικανοποιούν, αν και τα μέτρα περιορισμού της ζήτησης της ενέργειας χαλαρώνουν την πίεση, γεγονός που αποτυπώθηκε στην Ελλάδα με τη μείωση του ενεργειακού δείκτη του πληθωρισμού. «Υπάρχει ένας κίνδυνος ακόμα που διαφαίνεται από τη συμπεριφορά της ΕΚΤ. Ο πληθωρισμός είναι πληθωρισμός κόστους, αν δεν γίνει κατανοητό αυτό ίσως επιδεινωθεί η κατάσταση», σημείωσε ο Mιχάλης Σάλλας. Για το ρόλο των τραπεζών στο νέο περιβάλλον, τόνισε ότι οι τράπεζες δεν πρέπει να περιοριστούν στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά να εκσυγχρονιστούν, να ανοίξουν δρόμο για εξαγωγές και να ενισχύσουν τον συμβουλευτικό τους ρόλο.

Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες και η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό

Εν προκειμένω οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσανατολιστούν στις νέες ανάγκες της αγοράς και η συμβουλευτική μπορεί να προσφέρει αξία σε αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, CEO της Bespoke SGA Holdings, οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες και πολλές ελληνικές επιχειρήσεις θα επωφεληθούν. «Είμαστε εξαρτημένοι από τις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες. Το να παράγονται όλα στην Κίνα, δούλεψε για δεκαετίες αλλά πλέον δεν δουλεύει», τόνισε.

Αναφορικά με τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση, με επίκεντρο τον πληθωρισμό, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε τόσο, και έκρινε ότι είναι λάθος αντίληψη να γίνεται προσπάθεια από τις κεντρικές τράπεζες να μην περάσει ο πληθωρισμός στους μισθούς. Οι εργαζόμενοι είναι σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας και θα πρέπει να αμείβονται δίκαια ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι οι τεκτονικές αλλαγές που επιφέρει η τεχνολογία αναδύουν προκλήσεις που απαιτούν από τις επιχειρήσεις αντανακλαστικά προκειμένου να κερδίσουν το ταλέντο. Το customer experience και το employee experience μπαίνουν στην ίδια θέση προτεραιότητας στην ατζέντα των CEOs, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν κορυφαία στελέχη οργανισμών στο forum. Ζητούμενο είναι επίσης πώς θα κατακτηθεί η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης ψηφιακών δεξιοτήτων.

Η οικονομία στην αρχή ενός θετικού κύκλου

Η οικονομία ωστόσο είναι δυνητικά στην αρχή ενός θετικού κύκλου, κινείται σε θετική κατεύθυνση αλλά όχι με την επιθυμητή ταχύτητα. Εν κατακλείδι, με ζητούμενο την οικοδόμηση ανθεκτικότητας και ευελιξίας και τη δημιουργία διατηρήσιμης αξίας είναι ώρα να υλοποιήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα όσα μάθαμε από τις κρίσεις πειραματιζόμενοι,αξιοποιώντας τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Απαιτείται να αλλάξει η ταχύτητα λήψης αποφάσεων, να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις, να στηριχθεί η έρευνα & ανάπτυξη. Οι εταιρείες δεν είναι επαρκώς ψηφιοποιημένες και πολλές δεν θα υπάρχουν σε λίγα χρόνια εάν δεν μετασχηματιστούν.

Η καινοτομία μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής. Κρίσιμης σημασίας θεωρείται το δημογραφικό πρόβλημα, που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη της χώρας, καθώς και η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Επιπλέον, απαιτείται να δοθούν κίνητρα για εκπαίδευση των στελεχών των επιχειρήσεων στη διαχείριση ρίσκου και στα ESG, για αναβάθμιση δεξιοτήτων, αξιοποίηση της τεχνολογίας, προώθηση προγραμμάτων πρακτικής άσκησης φοιτητών στις επιχειρήσεις και κυρίως θα πρέπει να προωθηθούν περαιτέρω συνέργειες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr